Büyük Anadolu Hastaneleri'nden KOAH Farkındalığı

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden KOAH Farkındalığı
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Meydan ve Çiftlik Şubeleri'nde vatandaşlara Dünya KOAH günü dolayısıyla Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) anlatıldığı bilgilendirici broşürler dağıtılıp, uyarıcı afişler asıldı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile  ilgili farkındalık oluşturmak, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Meydan ve Çiftlik Şubeleri'nde kurulan stantlarda görevliler tarafından vatandaşlara broşürler dağıtıldı. 

Bilgilendirici afişlerin de asıldığı Meydan ve Çiftlik Şubeleri'nde "Hayat sizden uzaklaşmasın" sloganı ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna vurgu yapıldı. 

Hastalıkla ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isteyenler ise ilgili uzman doktorlara yönlendirildi.

KOAH'ın başlıca belirtilerinin, öksürük, hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve yorgunluğu olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden bölümün uzman doktorları, "Akciğer solunumu gerçekleştirmemize yarayan organlarımızdır. Kısa adı KOAH olan kronik Obstruktif Akciğer Hastalığıysa; Bir akciğer hastalığıdır. Bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin zarar görmesi sonucu hava akımında kısıtlanma ile seyreden bir hastalıktır. KOAH Hastalığının başlıca belirtileri; öksürük, hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve yorgunluktur. Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Hastalar genellikle bu şikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH’ın erken habercisi olabilir. KOAH hastalığının ana nedeni sigara kullanımıdır. Katı yakıtlar ile ısınma ve pişirme sonucu açığa çıkan zararlı gazlarda ana nedenlerden sayılabilir. Bu nedenle, hastalığın en önemli tedavisi sigaraya hiç başlanmamak veya başlanmışsa bırakılmak, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve en önemlisi de mutlaka bir uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.