BURADA İLKELİ BİR DURUŞ VAR

BURADA İLKELİ BİR DURUŞ VAR
MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, AKP’nin Meclisi çalıştırma yöntemine dair yaptığı eleştirilerden dolayı kendisine yapılan ‘hayırcı gibi konuştu’ iddialarına cevap verdi:

“Burada ilkeli bir duruş var, bir şeye toptan karşı çıkmak veya bir şeyi toptan onaylamak elbette ki olmaz. Bu, siyasetin normal akışı içerisinde olması gereken bir şey. Ülke meseleleri için çözüm üretmeliyiz. Fakat bunu, kötü niyetli kişiler, kurumlar bir çelişkiymiş gibi ifade ediyorlar.”

Usta, “Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak terörle mücadeleye destek verdik, 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu, oradaki mücadeleye ciddi bir şekilde destek verdik. Yine Adalet ve Kalkınma Partisiyle beraber, Türkiye'yi bir Anayasa değişikliğine götürmeye çalışıyoruz. Ama bu demek değildir ki biz yanlış gördüğümüz diğer hususlarda Hükûmeti eleştirmeyeceğiz. Milliyetçi Hareket Partisi, politikalarını kendi çizgileri çerçevesinde oluşturan bir siyasi partidir. Bu çizgiye Hükûmetin politikaları yaklaşırsa ona destek veririz, ondan uzaklaştığı zaman da en sert bir şekilde de eleştirilerimizi yaparız. Bizim ilkeli duruşumuzu bir çelişki gibi görmek son derece yanlış olur” dedi.

 

ERHAN USTA HÜKÛMETİ UYARDI

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, alınan bazı kararların ve ekonomideki yavaşlamanın bütçe üzerinde olumsuz tesiri olacağını bildiklerini, tek aylık veriyle bir sonuca ulaşmanın çok mümkün olmadığı bildiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Yüzde 27-28 artan gidere karşılık yüzde 4 artan bir bütçe geliri var. Önümüzdeki dönemde bu trend devam ederse, bütçe açığı çok hızla yükselecek. Bir an evvel özellikle vergi gelirlerindeki bu kötü gidişi durdurmamız lazım. Bütçe harcamalarında da israf mahiyetli veya verimsiz harcamalar varsa Hükûmetin mutlaka bunları da sınırlandırma yönünde tedbir alması gerekir”

Bütün bu sıkıntılara rağmen bütçenin sağlam olmasının ve kalite sorunları olmakla birlikte bütçe açığının düşük olmasının Türkiye ekonomisini ayakta tuttuğunu ifade eden Usta,  “Çok hızlı kaybedilen bu güçlü yanımızı kaybetmememiz lazım” dedi.

Türkiye’nin 2006 yılında kamu dengelerinde fazlaya geçmiş bir ekonomi olduğunu vurgulayan Usta, 2009 yılında küresel krizin Türkiye ekonomisine yansımaları ve Türkiye ekonomisindeki beceriksizliklerle birlikte, fazlaya geçen bütçe dengesinin, millî gelirin yüzde 5'ine varan bir açığa kadar bir anda yükseldiğini gördüklerini söyledi. “Bütçe dengelerinin bozulması, 2 defa daralmaya, 2 tane üst üste hata yapmaya bakıyor” diyerek bu konuda hükûmeti uyardı.


 

ALINAN TEDBİRLER İŞSİZLİĞİ ÇÖZMEYE YETMEZ

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Siyaset kurumunun da hükûmetlerin de ekonomi konusunda yapacağı en önemli işin insanlara, nitelikli iş bulmak olduğunu söyledi.

 

Usta, işsizlikle ilgili şu verileri kaydetti:

“İşsizlik artış oranı 1,9 bu çok yüksek bir artış.1 puanı indirmek için ülkeler yıllarca işsizlikle mücadele ediyorlar. İstihdam politikaları uyguluyorlar. Aralık ayı verilerine göre son bir yılda kayıtlı, kayıtsız toplam işsizlik rakamları TÜİK'in birincil tanımıyla 3,9 milyon kişiye ulaşmış durumda. İş bulma ümidi kırık olan insanları da kattığımızda işsizlik rakamları 6,4 milyona çıkıyor.”

 

“Kadınlarımızın önemli kısmı istihdam piyasasında olmadığı halde katılım az olduğu hâlde, yüzde 50-51'lik bir katılım oranıyla, iş gücü piyasasındaki insanların yüzde 20'sine iş veremiyorsak bu çok yüksek bir orandır” diyen Grup Başkanvekili, alınan tedbirlerin de hiçbir şekilde işsizliği çözecek yönde görmediğini söyledi.

 

Usta, “Bütçeye çok ciddi maliyet getirecek ancak bir defalık tedbirlerle, ‘Hadi, bir yılını alalım, hatır için alalım, korkuyla alalım’ şeklindeki tedbirlerle işsizlikle mücadele olmaz, daha sağlıklı bir şekilde politika üretme ihtiyacı var” diyerek endişelerini dile getirdi.

 

“Ülkemiz Demografik Fırsat Penceresinde”

 

Ülkemizin demografik fırsat penceresi içerisinde olduğunu söyleyen Usta, “Fırsat penceresi şu; çalışabilir nüfusun toplam nüfusa oranın en yüksek olduğu dönem. 2030 gibi bu fırsat penceresinden çıkacak. Bu, milletlerin tarihinde bir defa olan bir olaydır. Türkiye bunun on beş-yirmi yılını geçirdi. Bu dönemde gençlere iş veremezsek, mevcut üretim yapımızla teknoloji seviyesini yükseltemezsek Türkiye'nin orta gelir tuzağını aşması mümkün olmayacak ve kişi başı gelir de aşağı doğru gidecektir” dedi.

 

Usta, “Kalkınma planının teknik koordinasyonunu yapmış bir kişi olarak bütün planı bu kurgu üzerine kurduk. Fakat Hükûmet bu konuda bir adım atmadı. Hâlâ gayrimenkul üzerinden, onun getirdiği rant üzerinden bir ekonomi politikası döndürülmeye çalışılıyor. Bu son derece yanlıştır” diyerek temel sorunun üretmemek olduğunu ve iktisat politikasının tıkandığını vurguladı.

 


HÜKÛMET EYLEM PLANI YAPSIN

Meclis Genel Kurulunda taşeron işçiler, atanamayan öğretmenler ve sağlıkçıların sorunlarını dile getiren MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta hükûmetin bu konularda bir eylem planı ortaya koyması gerektiğine vurgu yaptı.

“Taşeron işçilerin kadro bulma meselesinin çözülmesine ilişkin tüm partiler taahhüt verdi. Bir mutabakat var, bu mutabakatı mutlaka gerçekleştirelim” diyen Usta, atanamayan öğretmenler ve atanamayan sağlık personelinin sorunlarını aşmaya yönelik belirsizliğin de giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu belirsizliğin insan, enerji ve kaynak kaybı olduğunu söyleyen Usta şunları kaydetti:

 “Gençlerimize iş veremiyoruz. Bunlara iş veremeyecektik madem, 350 bin sağlık personelini niye eğittik? İlla ki kamuda olsun demiyorum. Eğitimli gençlerimizin yapması gereken işe hiç niteliği olmayan insanlar konuluyor; eğitim almış insanlar da bir başka yere gidiyor.”

Hükûmete özellikle referandum öncesinde taşeron işçiler, öğretmenler ve sağlık personeli için bir eylem planı yapmasını öneren Usta, istihdama ilişkin politika ve hedefler ortaya konulsun. Toplumumuza da buradan doğru düzgün müjdeli bir mesaj verelim, milletimize verdiğimiz bu sözü tutalım diye salık veriyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.