Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

BU SEFER IRKÇILIĞIN ADI FLOYD

Tüm dünyayı saran salgın olayı,bununla bağlantılı olarak yaşanan ekonomik zorluklar bitmeden şimdi Amerika'da başlayan ırkçılık olayları patlak verdi.Dünyada karmaşa bitmek bilmiyor.

Günlerdir ABD'de çıkan ve gitgide büyüyen olayları izliyoruz.Bir şüpheli takibi sırasında sadece o şüpheliye benziyor diye tutuklanmaya çalışılan George Floyd.Adam silahsız,polisle çatışmıyor.Neye uğradığını anlamadan, içinde şiddet ve ırkçılık barındıran bir polisin diziyle boynuna baskı yapması sonucu" nefes alamıyorum"diye diye can 
veriyor. Görüntüler gerçekten üzüntü verici.

ABD'de polislerin insanlara uyguladığı şiddeti görüyorduk.Özellikle siyahi vatandaşlara karşı.Kendi filimlerinde sempatik,kahraman gösterilen polislerin  şimdi gösteriler sırasında bile kadın erkek demeden nasıl büyük bir şiddet uyguladığına şahit oluyoruz.Polisin yapılan araştırmada bir yılda binden fazla kişiyi öldürdüğü ama ceza almadığı söyleniyor.Bu protesto olmasaydı bu polis de ceza almayacaktı.

Tutuklama yapan polis tutukluya ilk haklarını okur ya" Konuşmama hakkına sahipsin......" diye.Konuşmama hakkına sahip tutuklu eğer ki bide ırkı farklıysa yaşama hakkına sahip olamıyor demek ki. Oysa birkaç yıl önce siyahi bir başkanla yönetiliyordu ABD.Bu tarih boyunca mücadele veren zenci ırkın zaferiydi adeta.Ama Obama kendi döneminde ırkçılık için pek bir şey yapmamış gibi.

Bu olayların tarihsel arka planı köleliğe kadar uzanıyor.Yüzyılladır insanları köleleştiren, bütün kaynaklarını ve insan gücünü,bedenini sömüren başta Amerika, İngiltere,Fransa gibi ülkeler.Kim demiş Avrupa medeni.Ayrımcılığı, ırkçılığı başlatan ve büyüten asıl kendini güçlü, büyük gören kibirli medeniyetleri. Merkel geçenlerde bir özeleştiri yaptı."ırkçılık geçmişten günümüze hep vardı.Maalesef Almanya'da da var Önce kendi evimizin önünü süpürmeliyiz"dedi. Keşke diğerleri de bu özeleştiriyi yapabilseler.Kendimiz ettik,kendimiz bulduk diye. 

İkinci dünya savaşı döneminde yaşananlar,o dönem Almanya'da yaygınlaşan "ari ırk"düşüncesi (mavi gözlü, sarışın Alman ırkının üstünlüğü) başta Yahudiler olmak üzere ari olmayan tüm ırklara eziyet etme ve yok etme politikasına dönüşmüş olan ırkçılık hâlâ  günümüzde devam ediyor.Orada yaşayan Türklere yapılanları yıllardır görüyoruz.

Biz insanlar gitgide geliştirdiğimiz, birçok yönden üst düzeye taşıdığımız bu dünyada yaşantılarımızı modernleştirdik, geliştirdik,dijitalleştirdik ama maalesef kendimizi, fikirlerimizi aynı yozlukta bıraktık demek ki. Hala bir çok insan diğerlerini başka milletten diye,kendinden farklı görünüyor, farklı yaşıyor, inanıyor diye veya rengi farklı diye ayrımcılık ve kin duyuyorsa ve bu azımsanmayacak derecedeyse biz bu çağa anlayışı, özgürlüğü, empati duygusunu,insan sevgisini tam anlamıyla taşıyamamışız.

Biz son zamanlarda kendi ülkemizde bu ayrımcılığı içimizdeki bazı kesimde Suriyelilere karşı gördük.Özellikle de din konusunda, başörtüsü konusunda yıllardır yaşıyoruz. Ama bu farklılıkların devletler arasında veya devletlerin içinde istenildiği zaman kullanılacak bir faktör olduğu için bir türlü bitirilmediğini düşünüyorum.ABD'de de ne kadar sürer, iç çatışmaya dönüşür mü göreceğiz zamanla.

Halk arasında silah dükkanlarını yağmalayanlar oldu.Tramp ateşi körüklüyor.Amerikan rüyası kâbusa döndü.Yıllardır teröre destek veren , ülkeleri dağıtıp bölen ve bununla zayıflatmaya çalışan Amerika için ibre kendisine döndü. Protestolar İngiltere'de, Belçika ve Brezilya gibi ülkelerde sıçradı.Tarihinde köleliğe ve teröre destek verenlere hesap soruluyor gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR