BOZGUNCULUK …

 

Bozgunculuk dürüstlüğün karşıtı olan davranışlardır. İster çok olsun ister az olsun, itidal halinden çıkıp doğruluktan ayrılmadır bozgunculuk.

Şuara suresi 152. Ayette; “O aşırı gidenler ki yeryüzünde bozgunculuk ederler de ıslah etmezler” buyurulmaktadır. Araf suresi 142. Ayette de; “Islah et ve bozguncuların yolunu tutma” uyarısı yapılmaktadır.

Bozgunculuk, ıslah etmenin karşıtıdır. Toplumun ifsadına neden olan davranışlar yumağıdır. İnsanların Allah (c.c.)ın emirlerine muhalefet etmesi ve hak yoldan ayrılması bozgunculuğa giden ana yoldur. Rum suresi 41. Ayette; “İnsanların kendi işledikleri kötülükler nedeniyle karada ve denizde bozulma(fesat) ortaya çıkmıştır” bilgisi verilmektedir.

İnsanlara egemenlik kurma arzu ve gayreti de bozgunculuğun ortaya çıkması için bir başka nedendir. Toplumun düzgün ve düzenli yaşamasına engel olacak yapılanma ve yönlendirmeler de bozgunculuk meydana getirir.

Kafirlerin isteklerine uymak da yer yüzünde bozgunculukların oluşmasına  neden olur ki bu günün dünyasında şahit olunan bozgunculukların tetikleyicisi ve belirleyicisi de budur.

Başarıları ve güzellikleri lekelemek ve baltalamak için başarının ve güzelliklerin sahiplerine yapılan  iftiralar da bozgunculuğu tetikleyen sebeplerdendir.

Toplumda ve insan gönlünde bozgunculukların çıkmasına neden olanlarla ilgili olarak Yüce Allahın ikazı nettir. Neml suresi 88. Ayette; “… yapmakta oldukları bozgunculuklarına karşılık azaplarının üstüne azap ekleriz” ikazı yapılmaktadır.

Maide suresi 64. Ayette de; “Onlar yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışırlar. Allah (c.c.) bozguncuları sevmez” hatırlatılması yapılmaktadır.

Sad suresi 28. Ayette, bozguncuların iman eden ve salih amel işleyenlerin karşıtı olarak gösterilmesi çok manidar bir ikazdır.

Her Peygamber döneminde ve her toplulukta bozgunculuk çıkaranlar olmuştur. Kanaatimiz odur ki, Yüce Allah bozgunculuk çıkaranların karşısında bulunanların imani ve ameli durumlarını böylece imtihan etmeyi murad etmektedir.

Rad suresi 25. Ayette bozgunculuk yapanların akıbetinden bahsedilmekte ve şöyle buyurulmaktadır; “…yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar; işte lanet, onlar içindir ve yurdun kötü olanı da onlar içindir”

Gönlümüzde, hanemizde, mahallemizde, ilimizde, ülkemizde ve dünyamızda bozgunculuklar varsa, toplumun doğru insanlarına ıslah etme görevi düşmektedir. Islah etmek farzdır. İfsat etmek ise haramdır. Hucurat suresinde iki topluluğun karşı karşıya gelmeleri halinde üçüncü topluluğa veya kişilere ıslah etme görevi verildiği bildirilmiştir.

Müminlerin kardeş olduğunun ilanı  Kur’anın temel mesajı, Hz. Peygamberin uygulamasında görülen en önemli hususiyettir. Müminler kavganın değil barışın temsilcisidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR