BOTAŞ’ın pazarlığı çıkmaza girdi

BOTAŞ’ın pazarlığı çıkmaza girdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde önerdiği doğalgazda yüzde 6’lık indirimi kabul etmeyen BOTAŞ...

Gazprom’dan ek indirim konusunda sürdürdüğü görüşmelerden henüz bir sonuç alamadı. Rusya’dan doğalgaz alımı yapan özel şirketler ise yüzde 25 civarında indirim aldı. İkinci çeyrekten itibaren ek yüzde 15’lik indirim de gündemde.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Enerco Enerji, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Shell, Batı Hattı Doğalgaz, Akfel Gaz ve Kibar Enerji Gazprom’dan indirim alan şirketle arasında yer alıyor. 

Özel Türk şirketlerinin Gazprom’dan aldığı doğalgazın bin metreküpü 260 dolara kadar düşecek. Halen özel şirketler Gazprom’a bin metreküp için 374 dolar ödeme yapıyor.

Gazeteye bilgi veren Kommersant kaynağına göre bin metreküp için fiyatlar ilk çeyrekte 374 dolardan 300 dolara, ikinci çeyrek için de 260 dolara inecek.

Gazprom’un indirimi 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Böylece Türk şirketlerine 250-300 milyon dolar arasında iade yapılacak. 

Özel şirketler Türkiye’nin Rusya’da aldığı doğalgazın yüzde 30’unu ithal ediyor. Özel şirketler Rusya’dan yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Türkiye’nin 2014 alımı ise 27,3 milyar metreküp olarak gerçekleşti.

Kommersant’a göre, Gazprom ve BOTAŞ arasında Aralık 2014’den bu yana süren indirim pazarlıklarında ise henüz bir ilerleme sağlanamadı. Gazeteye göre pazarlıklar çıkmaza girdi.

Rusya ve Türkiye, Karadeniz’in altından geçecek Türk Akım’ı ile ilgili de çalışmalarını sürdürüyor. Putin’in Ankara ziyaretinde Gazprom ve BOTAŞ arasında 63 milyar metreküp kapasitesi olacak Türk Akım’ı ile ilgili ön anlaşma imzalanmıştı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.