Bölge Farkı -2-

Bölge farkı 2 
Eta ile mücadele 2011 yılına kadar devam etmiştir, birçok kez yapılan ateşkes bir şekilde bozulmuş ise de 2011 ocak ayında yapılan ateşkes sonucunda Eta şiddet yanlısı eylemlere son verdiğini ve silah bıraktığını açıklamıştır.
 Bu surece gelene kadar ise 1998 yılında örgüt Bask sorununa siyasi bir zeminde çözüm bulunması için ateşkes ilan ettiğini açıklamış, Madrid hükümeti tüm siyasi aktörler ile görüşmüş, örgüt, Madrid hükümetinin oyalama taktiği uyguladığını öne sürerek 1999 da ateşkesi bozdu. 2004 yılına kadar karşılıklı yıpratmalar ile çözüm arayışı sürmüş, Sosyalist İşçi Partisi iktidarda olduğunda görüşmeler sonunda 2006 yılında süresiz Ateşkes ilan edilmiş daha sonra bundan vazgeçilince Madrid hükümeti örgüte karşı baskılarını artırmış ve liderlerini  tutuklamaya başlayıp 2011 de yılında kalıcı bir ateş saglanmistir.
 Ya biz de neler oluyordu, 40 yıl dağlarda mücadele adı altında geçti . Olaylar ne zaman ki bölge üzerinde çıkarı olan  güçler istedi terör durdu, ne zaman ki devam dedi terör arttı .
Sunulan istekler imkansız değildi.istekler karşılandıkça sonu gelmeyecek istekler başlamıştı . Anadilde eğitim, yayın ve bir çok şey  verildikçe özerklikten dem vurulmaya başlandı .
40 yıldır devlet olarak terörle mücadele ettin, 40 yıl sonunda başladığın noktadasın ve devletin kısıtlı ekonomisi buraya akıttın. Bu kısır döngüye  dur denmesi gerekiyordu, eğer dur demezsen, planlanan ülkelerin sınırlarının değişmesinde ki yerini alır biraz kanlı ve sancılı günler geçirirdin.
 Barış sürecinde adamlar olayı şova döndürdüler. Devlet, istekleri karşıladıkca  pervasızlık ları, devlet kararlılığında vazgeçmedikce onlar da arsızlıktan vazgeçmedi.
Uzun süren barış süreci esnasında onlar şehirleri sokak savaşı için  hazırladılar. Bir yandan da devlet atılması gereken adımları atıyordu . Devletin bu kararlı çıkışı halk arasında sıkıntıya neden olsa da onlar doğru bildikleri yoldan taviz vermediler .Bir noktaya gelindiğinde ise terörün yerel olmayıp küresel bir gücün kullanıldığı daha da netleşti .
Devlet yeni bir aşamaya geçmişti, hem teröristlere olan   halk desteğini kesecek ,hem de teröre silahlı  ağır darbe vuracaktı.
Dağda da  halk desteği teröristlerden yanaydı, şehre inip mahallelerde sıkıştıklarında artık kendi sonlarını hazırladıklarını anlamıştılar. Mantık olarak bir ordunun karşısında sokak savaşı yapılamazdı  ama onlara verilen tavizler Avrupa'ya ve onları destekleyenleri arkasında hissederek bir halk ayaklanması başarabileceklerini inanmıştılar 
Onları oynatanların ve onların hesabı var idiyse ülkeninde bir hesabı vardı.
Belli alanda sıkıştırılmış teröristlerin bir bir yok edildi, arazi ve gelir kaynaklarının kesilmesi dönemi başlamıştı.   Sonuçta terör hiçbir zaman bitmeyecek ,belli ki bu kadar güçlenmeyecekler ,devletin bölge halkına yanında olduğunu göstermesi gerekiyor . 
Ülke içerisinde herkesin devlete destek vermesi ,terör illetinin bir an önce ülkenin gündeminde düşünmesi için birlik beraberlik içerisinde  hareket edilmelidir.
Eta bitirilir ,çünkü o bölgede büyük gücün bir çıkarı yok. Çünkü o bölge gelecekteki paylaşıma dahil değildir. Burada ise pkk biter ykk başlar. Çünkü burası doymak bilmeyen emperyalizmin geçim kaynağı olan bir bölgedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR