Böbrek Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler!

Böbrek Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler!
Böbrek hastalarının çok su tüketmesi gerektiği ile ilgili yaygın bir "yanlış anlayış"ın aksine, yetmezlik bulunan hastaların susadıkça su içmelerinin yeterli olacağı belirtildi.

Böbrek Hastalığı Hakkında Yanlış Bilinenler!    

 
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, böbrek hastalarının çok su tüketmesi gerektiği ile ilgili yaygın bir "yanlış anlayış " olduğunu, aksine, yetmezlik bulunan hastaların susadıkça su içmelerinin yeterli olacağını kaydetti.

Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, böbrek rahatsızlığı ve yetmezliği olan hastaların dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi verdi.

Böbrek hastalarının beslenmelerine dikkat etmesinin önemine işaret eden Sağlam, böbrek işlevleri yüzde 30’un altına inen hastaların, özellikle potasyum ve fosfor içeren gıdaları sınırlı tüketmeleri gerektiğini bildirdi.

Funda Sağlam, sağlıklı insanların günde tüketmeleri önerilen su miktarının 1.5 ile 2 litre arasında bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri
 verdi:

Yaz aylarında terleme ile oluşan kayıplar nedeniyle, 2.5 ile 3 litre, bazen daha fazla su tüketimine gereksinim olabilir. Vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama hissi oluşur.

Dolayısıyla, beyin işlevleri normal olan gençler, su gereksinimi durumunda susamaktadırlar. Bu nedenle hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye, çok su içme konusunda uyarıda bulunmak gerekliliği yoktur. "

Sağlam, böbrek hastalarının çok su tüketmesi gerektiği şeklinde yaygın bir "yanlış anlayış " bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Tuzlu yiyen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır.

Bu durum, geriye kalan böbrek işlevlerinin daha da azalmasına ve uzun vadede hasta ömrünün kısalmasına neden olur. " Böbrek taşı olan hastalara günde 3 litre su içme konusunda öneride bulunulabileceğine dikkat çeken Sağlam, bu hastaların çok su içmesi konusunda zorlanmaması gerektiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.