Bir şehir 'işaret dili' öğreniyor

Bir şehir 'işaret dili' öğreniyor
SAMSUN’da Temmuz 2017’de yapılacak 23'üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için gönüllü üniversite öğrencilerine ve kamu görevlilerine 'uluslararası işaret dili' eğitimi veriliyor.

 2 bin kişi daha şimdiden uluslararası işaret dilini öğrenirken, organizasyonda görev yapacak, polis, sağlık çalışanları, taksiciler, otobüs şoförleri, basın mensupları, bankacılar, restoran, otel gibi ticari işletme personelleri olmak üzere toplam 10 bin kişiye de bu eğitimin verileceği belirtildi.

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan 23’üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları Temmuz 2017’de Samsun’da gerçekleştirilecek. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na kent son sürat hazırlanıyor. Yapılan spor yatırımlarının yanı sıra şehirde 'uluslararası işaret dili' eğitim ile ilgili çalışmalara da hız verildi. Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için kentteki emniyet ve sağlık personeli başta olmak zere kurum ve kuruluşlardaki görevlilere, gönüllü üniversite öğrencilerine, basın mensuplarına, bankacılara, lokanta, taksi ve otobüs şoförü, otel restoran gibi esnafa uluslararası işaret dili eğitim verileceği söyledi.

HALKIN HER KESİMİNDEN KİŞİYE ULUSLARASI İŞARET DİLİ ÖĞRETİLECEK

Şu ana kadar organizasyonda gönüllü olarak görev yapacak üniversite öğrencisine uluslararası işaret dili eğitimi verildiğini belirten Özyurt, "Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ın talimatları doğrultusunda hazırlıklarımız devam ediyor. Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğrencilere akademik ders olarak da işaret dili öğretiliyor. Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün 34 personelimize, yine organizasyonda görev yapacak 200 kişiye uluslararası işaret dili eğitimi verildi. Şu ana kadar toplam 2 bin kişi bu dili öğrendi. Yine Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yapılan proje kapsamında kentimizde yaklaşık 10 bin kişiye 2016 yılında uluslararası işaret dili eğitimi verilecek. Ayrıca halkımızın da bu dili öğrenmesi gerekiyor. 2016 yılı ikinci yarısından sonra sivil toplum kuruluşları, esnaf ve sanatkarlar odası, ticaret ve sanayi odası ile irtibata geçip işaret dili ile ilgili eğitim almalarını sağlayacağız. Bu kurslar Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İşitme Engelliler Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda gerçekleştirilecek" dedi.

İŞARET DİLİ İLE DİYALOG KURULACAK

Böyle uluslararası bir olimpik oyunun Samsun’da yapılacak olması nedeniyle herkesimden kişiyle topyekun bir iletişim ağını kurulması adına uluslar arası işaret dilinin herkese öğretilmesinin çok önemli olduğu dile getiren Özyurt, "İyi bir organizasyonun gerçekleşmesinin en temel unsurlarından birisi de işaret dili olacak. Samsun topyekun birlikte bir güç oluşturarak bunu başaracaktır. Herkes gelen misafirlerimizi işaret diliyle iletişim kurabilecek. İşaret dilini kullanarak güzel bir diyalog kurmalıyız. Biz burada dünyayı misafir edeceğiz. Türkiye’de olimpik bazda yapıldığı için en büyük sportif organizasyon Samsun’da gerçekleştirilecek. Bundan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. 

120 ÜLKEDEN 7 BİN SPORCU GELMESİ BEKLENİYOR 

Özyurt, İşitme Engelliler olimpiyat oyunlarına 120 ülkeden yaklaşık 7 bin sporcu katılımının öngörüldüğünü söyleyerek, "Spor adamları, idarecileri ile birlikte 10 bin kişinin Samsun’a gelmesinin bekliyoruz. Bunun yanı sıra dünyadan ve Avrupa’dan birçok işitme engelli kişi ilimizde olacak. Toplam seyir kapasitesi ile birlikte yaklaşık 150-200 bin insana hitap edecek bir organizasyon olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.