Bir Rusya Hikayesi

Çocukluğumuz beraber geçmişti  onunla,biz okula giderdik o sanayide çalışmaya mecbur kalmıştı, orta halli dahi olmayan ailelerimiz vardı. Kenar mahallenin ezik çocuklarıydık ne şehirli, nede köylü idik, ikisi arası bir şeydi yaşadığımız mahalle.Zaman geldi, sevgililerimiz oldu, o bir kez sevdi  evliliğe kadar gitti aşkı. Güzel bir evliliği vardı fakat aile içinde çocuk sorunu yaşanmakta idi. Her nedense evliliklerde çocuk sorunu yaşandığında aileler sağlık sonucunu görmeden ön yargılı yaklaşmaya başlar olaylara. Sorun her zaman diğer taraftadır. Oysa o eşinin sağlığı ile ilgilenmekte iken, her iki tarafa karşıda eşini korumaya çalışıyordu.

Eşin sağlık durumu bozulmaya, ekonomik sorunlar artmaya başladığında gurbete gitmek üzere memleketinden ayrılır.  Sonuç olarak bize kötü olarak öğretilen Rusya’da alır soluğu.  Şuan ki ülke liderine ait bir  şirkette çalışmaya başlamıştı. Kaldıkları yerler genelde tek oda, tuvalet, banyonun ortak kullanımda olduğu yerlerdi. Bir çok aile buralarda kalmakta idi, hatta Almanya’ya gidenler ilk dönemlerinde  böylesi evlerde yaşarken, şimdi dahi  ikinci nesil gurbetçilerin bir çoğu ya bunlarda yada   80 m2' lik evler de kalmaktadır . Bizler 120 m2 ile yetinmezken.

Türkiye’den giden işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzeri bir Azeri tercüman onlara tahsis edilir, bu tercüman  kafeteryadan, markete kadar yanlarında onlara eşlik eder, her sorunlarını çözmeye çalışır. Bir gece iş yerinde ki bayan arkadaşlarıyla bir barda otururken dul olan bir bayanın arkadaşlık teklifini iletir bu tercüman vasıtasıyla. Evli olduğunu anlatmasına karşın tercüman olayı istediği gibi yönlendirir ve kadın  daha çok yakınlaşmaya başlar.

Bir akşam iş dönüşü eve gittiğinde odasında hiçbir eşyasının kalmadığını görüp tercümanı arar, oda görüştükleri bayanın tüm eşyasını alıp kendi evine getirdiğini söyler ve gayrı resmi bir birliktelik başlar. Zaman sonra bayan hamileliğini belirtir, çocuğun alınması yönünde bir karar üzerinde dururken kavgalar  başlar. Bir gece kavga sonucu uyumak için yattığında gördüğü rüya üzerine çocuğun doğması konusunda karar verir ve kadın ile çocuk doğduğunda Türkiye’ye getirmek üzere anlaşırlar.

Rusya sisteminde,doğum öncesi anne hastaneye yatırılır,oradan çocuk ile  çıkana kadar kimse yanına giremez. İlk babalık heyecanı  , 3.katta yatmakta olan çocuğu  görmek için ağaca çıktığında, hastaneyi gözetleyen var ihbarı üzerine polislerce ağaçtan indirilip şiddete maruz kalmasıyla sonuçlanır.

Kadın çocuğu Türkiye getirmeyeceğini belirtmesi üzerine şiddetli kavgalar başlar. Yüklü miktarda para vererek anlaşmalarına karşın kadın  vazgeçer. Çocuk 4 yaşına geldiğinde, çalıştığı yere yük  getiren Türk kamyoncu ile 2000 dolar karşılığı çocuğu Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirmek  üzerine anlaşırlar. Anlaştıkları gün kamyoncu gelmez, o gün çocuğun eşyalarını alıp şehirden çıkmaya çalışırken anne durumun farkına varır.  Kısa süreli bir hapis cezası yanında, Aileye belli bir alana kadar yaklaşmama cezası alır.

Daha sonraki  birkaç denemesinde Rus cezaevlerinde konuk edilip çocuğa yaklaşma mesafesi artırıldı. Devlet tarafından çalışan annelerin çocuklarının gönderildiği kreşteki psikiyatrisin  çocuğun olumsuzluklarının farkına varması üzerine babaya olan ihtiyaçtan dolayı mesafe cezaları  kaldırt ılır anne tarafından.

Kimliksiz çocuklar belli yaşta ailelerden alınıp devlet tarafından yetiştirilmek üzeri devlet okullarına yerleştirilir ve her ay adına düzenli para yatırılır ki, çocuk kendi başında kaldığında bu toplu parayı çekerek hayatını idame ettirsin diye. Anneye yüklü miktarda bir para daha verir  ve çocuğu kendi üzerine kayıt ettirmek  üzeri anlaşırlar. Anlaştıkları günün ilerleyen saatlerinde Türkiye’den bir haber ile sarsılır. Türk jetleri bir Rus uçağını vurmuştur. Rus devleti  kimlik çıkarmasına dahi fırsat vermeden, ceza evine girip çıkan,problemli  Türkleri sınır dışı eder. İlk kez kendisine baba diyen bir çocuğu Rusya’da bırakarak tüm özlemleri ile memleketine döner. Bir kaç ay sonra Gökdeniz  yedi yaşına girecek babasından ayrı .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR