BİR ALİM ÖLÜR… BİR ALEMİ GÖTÜRÜR

BİR ALİM ÖLÜR… BİR ALEMİ GÖTÜRÜR

Önce kendimize şu soruyu soralım… Alim kimdir? 104 kitabım manasını yutan herkes alim midir?

Yunus Emre söylemiş. Ondan dinleyelim mi?

Şeriat haberini şerh ile eydem işit/Şeriat bir gemidir, hakikat deryasıdır

Ol geminin tahtası her nice muhkem ise /Deniz mevci kat olsa, tahta uşanasıdır

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir/Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır

Okumaktan mani ne, kişi Hakkı bilmektir/Çün okudun bilemedin, ha bir kuru emektir.

Okudum bildim deme, çok taat kıldım deme/Eri hak bilmez isen, abes yere yelmektir

Dört kitabın manisi, bellidir bir elif te/Sen elif dersin hoca, manisi ne demektir

Yunus der ki Ey hoca/Gerekse var bin Hacca/Hepisinden iyice/Bir gönüle girmektir

İşte Yunus Emre, ,lm, ve ilim adamlığını bu cümlelerle çok güzel anlatmaktadır. İşte artık Merhum olan ve artık böyle anacağımız Ali Rıza Öztürk Yunus Emre'nin anlattıklarına tıpatıp uymakta olduğu inancını taşımaktayım.

Evet dostlar, çok değerli dostumuz… Samsun'un medar-ı iftiharı diye bildiğimiz Ali Rıza Öztürk Ağabeyimiz hakkın rahmetine tevdi edilmiştir. Yeri cennet olsun.

Samsun ve Trabzon'un tanınmış simalarından Şalpazarı İlçemiz Simenli Mahallesinden olup Samsunda ikamet eden ve birçok İslami Müessesenin inşası ve kuruculuğunu yapmış siyasi hayata katkıda bulunmuş Selamet Kitap kırtasiyenin de sahibi olan Ali Rıza Öztürk Hoca Efendi (80) sevenlerinin omuzunda son yolculuğuna uğurlandı.

30 Kasım 2014 Pazar günü cenazesinde bulunduğumuz ve İkindide namazını kıldık ve helalleştik. Bütün cemaat: “Hakkımız helal osun!” diye kükredi.

Samsun ve Trabzon'un tanınmış simalarından Şalpazarı/Simenli Mahallesinden idi. Samsun'da ve Şalpazarı'nda yüzlerce İslami Müessesenin inşası ve kuruculuğunu yaptı. Siyasi hayata katkıda bulundu; Milli Nizam'dan itibaren Saadet'e kadar tüm siyasi partilerin yöneticiliğinde bulundu ve AKP'ye gönül verdi.

Kırtasiyeci Ali Rıza Öztürk, dürüst ve helalinden yiyen, iyi bir tüccardı. Seksen yaşlarındayken sevenlerinin omuzunda son yolculuğuna uğurladık.

Samsun Büyük Camiye sığmayan cemaat, ikindi namazını diğer Camilerde kılıp cenaze namazını kılmak için Büyük Cami avlusuna koştu

Ve Samsun kanaat önderlerinden Hocamız, Kıranköy Kabristanlığında toprağa verildi.

Herkes gibi ölümünün yakın olduğunu sezen Cumhurbaşkanımız sayın R. Tayyip Erdoğan, Merhumun kendilerini Temmuz ayında evinde ziyaret etmişlerdi.

Milli Gençlik Vakfı eski yöneticilerindendi ve Samsun İlim Yayma ve eğitim Vakfı'nın kurucularındandı. Hiçbir hayır kuruluşunun temel atmasından eksik olmazlardı.

1934 doğumlu Ali Rıza Öztürk, Trabzon'da İslami ilimlerle Medrese eğitimi aldı. Vakıf ve Kur'an kurslarına hayır ve hasenat islerinde öncülük etti. Ancak Canik Anadolu İmam-Hatip Lisesi temel atma törenine ilk kez katılamadığından üzülmüşlerdi. Birçok gence burs vererek topluma kazandırılmasına öncülük etti.

Evet ben de birçok öğrencim ve dostumla bilvesile cenaze merasimi esnasında görüşme lütfuna kavuşturm. Dört önemli ameliyat geçiren Niyazi Çubukçu Hocamla o yağmurlu soğuk havada, sular üstüne serdiğimiz hasır üzerinde aynı safta İkindi namazı kıldık.

Herşeyden haberdar olan ve her nasihati ve uyarıyı dilinden dobra anlatan, kalbinde saklı bir şey bırakmayan, ama şimdilerde herşeyden bihaber, bitkisel hayat yaşayan Remzi Yavuz Hocamızın çok değerli hemşehri ve dostunun cenaze merasimine katılamamasına üzüldük.

Ben kendi açımdan isterdim ki dostlarım ve öğrencilerim; “Hocam, biz filan, filan mekanlarda toplanıyoruz. Sizleri de aramızda görmek isteriz” veya “Hocam şimdi arkadaşlarımızı topluyorum. Bizimle bir sohbet etmenizi çok arzularız” desinler. Ama olmadı.

Ayrıca benim Arapça öğretiminde özel yöntemlerim bulunduğunu çok iyi bilirler. Samsun'da bir sürü vakıf veya dernek kuruluşu Arapça ve dini sohbetler düzenlemektedirler. Hocam ayda bir bizlere gelir misiniz diyen bir dosta olmamıştır. Demek ki bu özleyicilik aşkını verememişiz. Evet biz de bildiklerimizi öğretmekten yoksun olarak toprak olacağız. Vebal sadece benim sırtımda olmayacak. Dost ve öğrencilerim de bu vebalin altında kalacaktır.

Evet dostlar… bir alim ile birlikte alem de ölmüştür. Önemli olan hoş bir sada bırakabilmektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR