Beyaz çayda kanserli hücreleri yok eden maddeye rastlandı

Beyaz çayda kanserli hücreleri yok eden maddeye rastlandı
Türkiye'de Çaykur tarafından bu yıl ilk kez üretilen beyaz çayda kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen 'JP53' kod adlı maddeye rastlandı.

Ülkemizde üretilen beyaz çayın Japonya'da incelenmesi sırasında bulunan JP53 kod adlı madde ile üretilecek ilaç önümüzdeki yıl hastalarda denenecek. İlacın özelikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olması bekleniyor.

Türkiye'de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan, bu yıl Çaykur tarafından ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırladı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Dr. Ecz. Ozan Fidan'ın da içerisinde yer aldığı araştırma geliştirme ekibi, ülkemizde üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.

MADDEYE 'JP53' KOD ADI VERİLDİ

Edinilen bilgilere göre, Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde laboratuar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak 'JP53' kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırladı.

AKCİĞER VE MESANE KANSERİ HASTALARINA UMUT IŞIĞI

Augustus İlaç Mühendisliği ve Euro Çay Yöneticisi Dr. Ozan Fidan, beyaz çaydan elde edilen ve kanserli hücreleri yok eden madde ile ilgili olarak Japonya'da yapılacak son klinik çalışmasının ardından ilacın formülasyonu aşamasına geçileceğini söyledi. Tüm çalışmaların Japonya'da sürdürüleceğini ifade eden Fidan, şöyle konuştu: “Beyaz çay üzerinde bu boyutta ve detayda ilk defa yapılan araştırma sonucunda, kanserden korunma amaçlı ilaç destek ürünleri ve kanser hastalarının tedavisinde tedavi protokolüne eklenebilecek ilaç geliştirilecek. Bu ilaç sayesinde hastanın hayatta kalım süresi ve yaşam konforu artırılacak. İlaç, 2016 yılı içerisinde Japonya ve ABD'deki kliniklerde hastalar üzerinde denenmeye başlanacak. 'JP53' kod adlı maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olacağı değerlendiriliyor. İlacın piyasaya çıkışı 2019 yılını bulabilir.”

Fidan, yeni bir ilaç molekülünden yıllık 4 milyar dolara yakın gelir elde edildiği düşünüldüğünde 'JP53' kod adlı maddenin kaynağı olan Türk beyaz çayının son derece değerli olduğunun görüleceğini de sözlerine ekledi.

BEYAZ ÇAY

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen bin 531 kilo çaydan yaklaşık 575 kilo beyaz çay üretildi. Çaykur üreticilere beyaz çay alımı karşılığında kilosu 300 liradan toplam 460 bin lira ödeme yaptı. Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanında insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.