BEYAZ BASTON KÖRLER HAFTASI MÜNASEBETİYLE

7-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston KÖRLER HAFTASI kutlanmaktadır. Göz bakar, beyin görür, kalp hisseder. Bazıları baktığı halde göremezken, görme engelliler bakıp göremeyenlerden daha iyi görürler. Onların hisleri, engelsizlere rehberlik yapacak güçtedir. Ellerine adres verildiğinde, her yere gidebilecek, verilen her işi yapabilecek, ticarette ve siyasette başarılı olabilecek, ibadetlerini de en iyi şekilde gerçekleştirebilecek aktiviteye sahiptirler.

 

İnsan en üstün varlıklardandır. Kur’an böyle bildirmiştir. İnsanın en güzel biçimde yaratıldığı Kur’ani hakikattır. İnsanların şerefi; akıllı, bilgili, iradi ve imani özelliklerinden dolayıdır. Manevi değerlerden uzak insan kıymetsizdir. Önemli olan insanın yaratanı katında engelsiz ve şerefli olmasıdır. Fizyolojik engeller insanın şerefine mani değildir.

 

İnsanların kendi iradelerinin dışında karşılaştıkları olaylar vardır. İnsanlar arası farklılıkların bazıları doğuştan gelmektedir. Kişi; anasını, babasını, şeklini ve rengini seçme hürriyetine sahip değildir. Yaratılışı esnasında var olan fizyolojik sakatlıklar da kendisinin eseri değildir. Bir kısım sakatlıklar, İlahi kodlama gereğidir. Bir kısmı da anne-babanın sağlıksız yürüttüğü süreç nedeniyledir.

 

Tarihin her döneminde engelli insanlar olmuştur. Engellilik iradi değil, kaderi bir durumdur. Engellilik, imtihan edilmedir. Bir çok engel çeşidi sayabiliriz. Sıkıntı, bela ve musibet adı altında karşılaştığımız her durumu engellilik kabul edebiliriz. Çünkü bunların hepsi ile imtihan ediliyoruz.

 

Sıkıntılar günahların affına vesile olur. Allah Resulü, “kul yer yüzünde hatasız yürüyene(yaşayana) kadar sıkıntısı devam eder” buyurmuştur. Ülkemizde yaklaşık on milyon civarında engelli vardır. Dünyada da yüzde itibariyle aynı oranda engelli mevcuttur.

 

Peygamberimiz engellileri diğer insanlardan hiç ayırt etmemiştir. Onları dışlamamış ve görevler vererek onurlandırmıştır. İmkan ve haklardan yararlanmalarını sağlamıştır. Onlara insanca muamele yapılmasını emretmiştir. Durumlarına sabretmeleri halinde ecirle karşılanacaklarını müjdelemiştir. Sözünü ettiğimiz engellilik dünya şartlarına göre tanımı yapılmış engelliliktir.

 

Dünyevi engelliliklerin ahiretle ilgili hiçbir fizyolojik sonucu söz konusu değildir. Dünyada engelli olanlar eğer durumlarına sabrederlerse, ahirette mutlu olacaklardır. Kur’anın esas engelli olarak tanımladığı kimseler, gözleri olduğu halde gerçeği görmeyenler, kulakları olduğu halde gerçeği duymayanlar, kalpleri olduğu halde hakikati kavrayamayanlardır. Bunlar ahirette de engelli olacaklardır.

Dünyaya şerefli olarak gönderilmişler ama ahirette alçakça bir yaşamı elde etmişlerdir. Kendi elleriyle bu sonuca ulaşmışlardır. Gerçek engellilik de işte budur.

 

Görme engellilerle ilgili ufkumun açılmasını borçlu olduğum, kendisi de bir görme engelli olan çok değerli Ufuk GÜRBÜZ abim başta olmak üzere, Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit ve tüm görme engellilerin bu haftalarını kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR