BEL VE BOYUN FITIĞI AMELİYATINDAN KORKMAYIN

BEL VE BOYUN FITIĞI AMELİYATINDAN KORKMAYIN
Omurgalar arasındaki kıkırdak dokusu yaşa ve yaptığımız hareketlere bağlı olarak omurilik içine doğru taşma eğiliminde olur.

Kıkırdağın dışarıya doğru taşması da fıtık olarak adlandırılıyor. Medical Park Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.Mustafa Çolak, bel ve boyun fıtıkları tedavisi ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Toplumun büyük bir kesiminde bel fıtığı görüldüğünü söyleyen Dr. Çolak “Boyun fıtığının görülme ihtimali bel fıtığına oranla daha azdır. Bel fıtığı terimi genel bir terimdir. Hastanın fıtığının bulunduğu bölgeye göre değişik klinik bulgular görülebilir. Bölgeye göre hastaların belinde, kasığında, diz kapağına doğru yayılan bir ağrı yada genellikle de kalçadan başlayıp ayak topuklarına yada parmaklarına kadar yayılan ağrı bize hastada bel fıtığı olabileceğini düşündürmektedir.”dedi.

Op. Dr. Çolak “Hastanın, belden başlayıp kalçadan ayak topuğuna kadar giden bir ağrı, ayağında uyuşma ve karıncalanma, ayak bileğinde ya da parmaklarında kuvvetsizlik gibi şikayetleri varsa bel fıtığından şüpheleniyor. Hastaya kesin tanı ise MR sonuçları ile konuluyor ve fıtığın derecesi anlaşılıyor. Hastalara öncelikle ilaç tedavisi, korse kullanımı ve fizik tedavi öneriliyor. Ancak hastada idrar kaçırma problemi varsa, kalçada ve kasıklarda uyuşma görülüyorsa, ilerleyici bir kuvvet kaybı varsa ve bu durum iş ve özel hayatını büyük bir ölçüde etkiliyorsa, hastaya cerrahi müdahale gerekir. Bunun dışında ilaç tedavisinden ve fizik tedaviden yanıt alamayan hastalarda da cerrahi müdahale öneriliyor.”diye konuştu.

Op. Dr. Mustafa Çolak “Eskiden korkulan bir cerrahi yöntemi olan fıtık ameliyatı mikrodiskektomi yöntemi ile ameliyat risklerini en aza indiriyor. Ameliyat esnasında hasta uyutulmuyor, belden aşağısı uyuşturuluyor. Ameliyat esnasında daha küçük cilt kesisi (1,5-2 santim) yapılıyor ve hastanın ameliyat sonrasındaki dönemi daha rahat ve ağrısız geçiyor. Ameliyat esnasında kullanılan mikroskop;kemik, sinir ve omurilik yapısının daha ayrıntılı olarak görünmesini sağlıyor. Böylelikle ameliyatta oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirgenmiş oluyor. Ameliyat yaklaşık olarak bir bir buçuk saat kadar sürüyor. Hastalar ertesi gün taburcu oluyor ve bir hafta sonunda normal hayatlarına devam edebiliyor. Hastalara ameliyattan sonra ilk bir hafta istirahat etmeleri öneriliyor. Hasta bu dönemde gezip dolaşabiliyor ancak muhakkak sık sık dinlenmesi gerekiyor.”

Bel, fıtığın tekrarlama riskinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Çolak “Operasyon sırasında bele arkadan yaklaşılıyor ve omurilik ve sinir kökü arasından fıtıklaşan kıkırdak dokusu boşaltılıyor. Tek taraftan yapılan işlem sonrası karşı tarafta kalan kıkırdak dokusunun temizlenemeyen kısmının kanlanması da bozulduğu için hastalar kendilerine dikkat etmek zorundalar. Dikkat etmezler ise eski hareketlerine devam ederlerse; ağır kaldırırlarsa, ters hareket yaparlarsa ve önerilere uymazlarsa karşı taraftaki fıtık yeniden mesafeye düşüp fıtığın tekrarlanmasına sebep olabilir. Bu bağlamda hastaların operasyon sonrasında da dikkat etmeleri, günlük hayatlarına döndüklerinde kendi kendilerinin doktoru olmalıdırlar.”şeklinde ifade etti.

Medical Park Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çolak “Boyun fıtıkları bel fıtıklarına göre nispeten daha az görülüyor ancak daha ağır seyrediyor. Genellikle boyun omurlarının arasındaki diskin sinir kökünün altına fırlamasıyla oluşur. Bel fıtığında olduğu gibi ağrı hissedilen yer fıtık olan bölgeye göre değişir. Enseden omuza, omuzdan dirseğe ya da parmaklara doğru yayılan bir ağrı hissedilebilir. Fıtık parmaklarda kuvvetsizlik uyandıracak kadar ilerlemişse, mikrodiskektomi yöntemi ile hasta ameliyat ediliyor. Ameliyat diskin konumuna uygun olan bölgeden yapılıyor. Fıtık, doğru mesafede ve doğru yerde ise diskin çökmemesi adına ameliyat esnasında protez yada kafes benzeri bir materyal mesafeye yerleştiriliyor. Ameliyat diskin doğrudan ön tarafından yapıldığı için diskin tamamı alınmakta ve bu nedenden dolayı da boyun fıtığının tekrarlama riski çok azdır. Ameliyattan sonra hasta, birkaç gün boyunluk kullanıyor ve daha sonra normal hayatına geri dönebiliyor.”diye konuştu.

Bel ve boyun fıtığını önlemek için neler yapılması gerektiğine değinen, Dr. Çolak “Bilgisayar başında otururken sırt geriye yaslanmalı ve bel boşluğu yastık ile desteklenmelidir. Bilgisayarla mesafe göz hizasında olacak şekilde iyi ayarlanmalıdır. Başka şeylerle ilgilenirken telefon boyuna sıkıştırılıp konuşulmaması gerekir. Ev işleri yaparken dikkat edilmeli, ağır kaldırılmamalıdır. Klimalar omuz ve sırt kısmına doğru konulmamalıdır. Tenis gibi sırtı zorlayıcı sporlardan kaçınılması gerekir. Ortopedik yatak kullanılmalı ve yastık çok yüksek ya da çok alçak olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.