BEL FITIĞINDAN KURTULUN

BEL FITIĞINDAN KURTULUN
Samsun Büyük​ Anadolu Hastaneleri Tam Endoskopik (Kapalı) Bel Fıtığı Merkezi ile hemen hemen herkesin korkulu rüyası olan bel fıtığından kurtulabilir, operasyondan sonrada ayağa aynı gün ayağa kalkabilirsiniz

“Sağlıklı bir yaşam için yanınızdayız” sloganını kendine ilke edinen Büyük Anadolu Hastaneleri insan sağlığını ön plana alan çalışmaları ile sağlık alanında ortaya çıkan en yeni ve en son teknolojik ekipmanları temin ederek şifa dağıtmaya devam ediyor. 

Bu alanda Metabolik Cerrahi ve Obezite ile Uyku Apnesi ve Horlama Cerrahisi Merkezi'ni kurarak bu kapsamda akademik çalışmalara imza atarak ulusal düzeyde konferanslar düzenleyen, yurt içi ve dışından hastaların bu merkezler de tedavi olarak şifa bulmasını sağlayan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri hemen hemen herkesin korkulu rüyası olan bel fıtığı konusunda da Tam Endoskopik (Kapalı) Bel Fıtığı Merkezi'ni kurdu.

İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇIYOR

Kurulan merkez hakkında bilgi veren Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktoru Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ali Kemal Ulaş "Erişkinlerin %80’i hayatlarının bir döneminde en az bir kez bel bölgesindeki ağrıdan yakınmaktadır. Toplumda işgücü kaybına yol açan hastalıkların başında bel fıtığı gelmektedir. Obezite, hareketsizlik, sigara içme, günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek, meslekle ilgili olan faktörler bel fıtığı için risk faktörleridir.

Bel ağrılarının ancak %3’ü ameliyat edilmesi gerekli bel fıtıklarından kaynaklanmaktadır. 

DİSKLERİN KURUMASI VE YAŞLANMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Omurgayı oluşturan ilk 24 adet kemik (omurlar) üst üste dizilidir ve bunlar omuriliği korumak üzere bir kanal oluşturacak şekilde birbirine bağlıdır. Bel bölgesinde ise 5 adet bel omuru vardır ve bu bölgeye tıpta ‘lomber omurga‘ denir. Bel fıtığı bu bölgede oluşan sorunlardan kaynaklanır. Bel fıtığı hastalarından sıkça duyduğunuz L-4, L-5 isimleri, bu 5 adet bel omurunun numaralandırılmasından kaynaklanır.

Çoğu kişide bel fıtığı omurganın doğal yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda ve gençlerde disklerdeki su oranı oldukça yüksektir. Yaşlandıkça diskler kurumaya ve zayıflamaya başlar. Diskler küçülür ve omurlar arasındaki boşluk daralır. Bu normal yaşlanma sürecine ‘disk dejenerasyonu‘ denir.

BEL FITIĞININ ANA BELİRTİLERİ

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktoru Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Naki Keleş, ise bel fıtığının ana belirtileri ve yapılan operasyon hakkında bilgi verdi: "Yaşlanma ve yıpranma dışında bel fıtığına yol açan başka risk faktörlerin başında ağır kaldırma, yaralanma, kilo, ters hareketler, sık araba kullanmak, hareketsizlik ve sigara gibi konular başta gelmektedir. 

Bel fıtığı bulunan kişilerin çoğunda bel ağrısı ana belirtidir. Ancak her bel ağrısı da bel fıtığı sanılmamalıdır. Bel fıtığı ağrısı birkaç gün devam edip daha sonra dinebilir. Genellikle bu ağrıyı bacak ağrısı, bacaklarda uyuşukluk, zayıflık gibi belirtiler takip eder. Bu tip bacak ağrıları diz altına, ayak bileği ve ayaklara kadar inebilir. Belden veya kalçadan başlayıp bacaktan aşağı ayağa doğru inen bir ağrı olarak tarif edilir.

Bu nedenle hekim muayenesi ve yapılacak incelemelerin sonuçlarına göre ilk önerilen yatak istirahati, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanılmasıdır. Alınan bu önlemlere karşın ağrı ve bacaklarda uyuşukluk ve kas güçsüzlükleri geçmezse çözüm ameliyattır.

 

HASTA AYNI GÜN AYAKTA

Tam Endoskopik (Kapalı) Bel Fıtığı Merkez de Tam Endoskopik Lomber Diskektomi Ameliyatı ile Bel Fıtığı operasyonları çok kısa sürede gerçekleştirecek, yapılan tedavi sonrası ameliyattan sonra aynı gün ayağa kalkabileceksiniz. 

 Tam Endoskopik Lomber Diskektomi Ameliyatı beyin cerrahları için yepyeni bir ufuk olan “Kapalı/Kamera ile bel fıtığı ameliyatı”, olarak adlandırdığımız yöntem hastanın ameliyat olduğu gün ayağa kalkmasını sağlıyor.

Bel  bölgesinde arkadan (interlaminar) veya yan taraftan (transforaminal) cilt kesisi ile lokal aneztezi altında 4 mm’ lik bir endoskop borusu sokularak ekrandan cerrahi alan görülerek gerçekleştirilebilir. Lokal veya epidural aneztesi altında yapılabilen bir işlemdir. Bundan dolayı hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.

Ameliyattan 2 saat sonra hasta yürüyüp aynı gün eve gidebilir ve 5 gün içerisinde işine dönebilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.