Behiç Ak: 'Fuara İlgi Olmaması Beni Üzdü'

Behiç Ak: 'Fuara İlgi Olmaması Beni Üzdü'
TÜYAP Kitap Fuarı'nda Günışığı Kitaplığı Yayınevi'nin Yazarı Behiç Ak, katıldığı imza gününden sonra özel ropörtaj yaparak Samsun'da açılan Kitap Fuarına ilgi, çocukların kitap okuması ve Samsun ile alakalı düşüncelerini paylaştı.

Behiç Ak, "Samsun'da ilkokulun bir kısmını Subaşı İlkokulu'nda okudum. Çocukluğumda yazıp çizmeye başladım. Samsun'a 30 yıldır gelmiyorum burası çok büyümüş, çok şey değişmiş. Sahil yolları beton yapıtlarla dolmuş bu beni biraz üzdü." dedi.

 

Behiç Ak, 1956 yılında Samsun‘da doğmuştur. İlkokulu bitirdikten sonra ailece Samsun’dan İstanbul Kadıköy’e taşındılar. Annesi Rabia Hanım Selanik doğumlu olup 1924 yılında Samsun’a göç etmiş, Rodos kökenli babası Rıfat Bey İstanbul Sultanahmet’lidir. Behiç Ak, anne ve babası öğretmen olduğu için görev yaptıkları Samsun’da doğmuştur. Bir kız kardeşi, bir abisi vardır.

Behiç Ak, ortaokulu  bitirip Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olmuş ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde mimarlık ve konut üzerine master yapmıştır. 1982 yılından itibaren Cumhuriyet Gazetesi’nde Kim Kime Dum Duma adlı köşede karikatür çizmektedir.


"YAYINEVLERİ ZARARA UĞRADI"

Fuarda beklediği ilginin olmamasına üzüldüğünü belirten Behiç Ak, "İndirimin böylesine yüksek olduğu, 500'ü aşkın yazarın katıldığı bu fuara ilgisizlik yayınevlerini de ekonomik açıdan zarara uğrattığını düşünüyorum. Burada fuar boyunca 50 tane bile kitap satamamış yayınevleri var. Bu tarz fuarlar şehri entellektüel yaşamla birleştiren, arada nefes borusu görevi yapan fuarlardır. Fuara daha çok insanın gelmesi lazımdı. Umarım önümüzdeki dönemlerde ilgi daha fazla olur." diye konuştu.

"İLGİ DİYARBAKIR'LA AYNI"

Fuara gelenlerini çoğunun çocuk olduğunu söyleyen Yazar ve Karikatürist Ak, "Yayınevi'mizin kitaplarına ilgi yüksek fakat genel olarak baktığımda fuar açısından ziyaretçi sayısı beni şaşırttı. Samsun'da büyük masraflarla oluşturulan bu kitap fuariyla çocuklar daha çok ilgileniyor. Yetişkin bireylerin azlığını gördüm. Bursa'daki fuarla buradaki fuarı kıyasladığımızda Bursa kat ve kat üste çıkıyor. Samsun'un entellektüel hayatını düşük gördüm, olması gereken bu değildi. Samsun, Diyarbakır'la hemen hemen aynı görünüyor ilgisizlik konusunda. Önemli insanlar çıkarmış bu şehirin kitap fuarına bu ilgisizliği beni şaşkınlığa uğrattı. Ben ilgi daha yüksek olur diye bekliyordum." dedi.

"KENT MÜZESİNİ ÇOK BEĞENDİM"

Samsun Kent Müzesi'ni gezdiğini ve çok beğendiğini söyleyen yazar ve karikatürist Behçet Ak, "Kent Müzesi'ni çok beğendim. Yeni olmasına rağmen beni çok etkiledi. Müzedeki eserlerin orjinal ve tarihi olması beni kendine hayran bıraktı, müzede çocukluk günlerin aklıma geldi." dedi.

"ÇOCUKLAR SEÇİCİ OLMAYA BAŞLADI"

Çocukların artık yazarları tanıdığını, yazılar ve yazarlar hakkında seçim yapabildiklerini söyleyen Behiç Ak, "Karikatür çizmek keyifli bir iş, bu işi yapmak isteyen birçok genç var. Gençlerin karikatürle uğraşması beni mutlu ediyor. Günümüzde çocuk kitaplarına çok önem verilmeye başlandı. Birçok çocuk görsel medyanın etkisinde tabletler akıllı telefonlar. Buna rağmen okumayı seven çocuklar da var. Çocuklar artık yazar ve kitap seçmeye başladı. Beğendikleri ve beğenmedikleri yazar var." şeklinde konuştu.  Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum