BAZI ŞEYLERİ BİLMEK İÇİN MÜNECCİM OLMAYA GEREK YOK

 BAZI ŞEYLERİ BİLMEK İÇİN MÜNECCİM OLMAYA GEREK YOK

Bugün sizlere Tarihi Amisos Kentinde yaşanan bazı Hikayeleri anlatacaktım,örneğin Nesebi Gayri Sahih olarak adlandırılan bazı kişilerin yaptıklarını anlatacaktım ancak son günlerde gündemi meşgul eden Büyükşehir Yasası ve ABD seçimlerinin ülkemizdeki yansımalarını yazmanın daha doğru olacağını düşünüp yazımı değiştirmeye karar kıldım. Bu iki konu hem Ülkemiz, hem de şehrimiz için önemli sonuçlar doğuracağından üzerinde durmak gerektiği kanaatindeyim. Öncelikli olarak TBMM'de ilk iki maddesi geçen Büyükşehir Yasası ile ilgili beklentileri değerlendirmek istiyorum. Bu konuda herkesin kanaati yeni yasa ile birlikte Büyükşehirlerde köylerin de oy kullanma hakkı elde etmesi sonucu Ak Parti'nin avantaj sağlayıp, bir çok Büyükşehir Belediyesini kazanacağı yönünde. Bu konuda ben farklı düşünüyorum, dün Trabzon'dan ziyaretime gelen iki arkadaşa bu konuyu sordum, Trabzon'un kırsal kesiminde Ak Parti çok güçlüdür misafirlerim de Ak Partili olduklarından onlar sağlıklı tahminde bulunurlar diye konuyu açtım. Her iki misafirim de mevcut Başkan yeniden aday olursa kazanması çok zor dediler. Bu tahmin benim için sürpriz oldu, zira Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tanıdığım, sevdiğim, Of'ta doktorluk yaptığı dönemde görüştüğümüz mütevazi bir insan olduğunu düşündüğümden yeniden seçilmesini garanti görüyordum.

Misafirlerime bunun nedenini sorduğumda aldığım cevap çok ilginç geldi bana. Başkan Gümrükçüoğlu'nun hizmet yaptığını ancak kendisine ulaşmanın mümkün olmadığını, özel kaleminin ve yardımcılarının sanki özellikle seçilip Başkan'la halkın görüşmemesi için o görevlere getirildiğini söylediler. Bu konu seçilmişler için çok önemli bir konudur, Merhum Muzaffer Önder'in iki dönem üst, üste seçilmesinin tek nedeni halkla çok iyi diyaloğu olmasıydı. Haftada bir gün halk günü yapardı, halk gününde yanında Özel Kalem Müdürü Yılmaz Türkoğlu, Yardımcılarından Ahmet Sarı ve bir iki kişi daha mutlaka bulunur, vatandaşlardan gelen talepleri onlara talimat vererek yapılmasını isterdi, vatandaş bu durumdan o kadar memnun olurdu ki anlatamam. İşi yapılmasa bile Başkan'ın tavrı onu ziyadesi ile memnun ederdi, bu çok önemli bir konudur.

Yeni çıkan veya çıkmakta olan Büyükşehir Yasası sonucu şehrimizde Ak Parti odun koysa kazanır mantığı ile hareket edenler 2009 yılındaki seçimleri unutmasınlar, Gazi Beldesi ile İlkadım Beldesi birleştirilip 30 ilden daha büyük bir ilçe haline getirilmesinin tek nedeni Ak Parti'nin seçimi garanti kazanması idi. Genel seçimdeki oylara bakıldığında bunu yapanlar haklıydı ancak vatandaş hiç de öyle düşünmedi,Oylara bakıldığında hiç kazanma ihtimali olmayan MHP seçimi kazandı. Yerel seçimler genel seçimlerden çok farklıdır, vatandaş öncelikle seçilecek kişiye nasıl ulaşırımın hesabını yapıyor, şayet öyle olmasaydı Kurupelit'de iki dönem merhum Küçük Ağa kazanabilir miydi?

Burada yapılan ikinci yanlış köylerde kullanılan oyların toplam oyların yüzde 25'ini oluşturduğunu hesaba katmamaktır. Kaldı ki Vezirköprü'nün köyünde oturan bir vatandaş Samsun'daki bir hastasını ziyarete gelmek için dört araç kullanmak zorunda kaldığını hesaba katarsanız Ak Parti'nin odun koysa seçimi alması öyle çok da kolay gözükmüyor.Bu söylediklerim mevcut Başkan'ın aday gösterilmeyip, mevcut Vekillerden birisinin aday gösterilmesi durumunda yaşanacak durumdur, mevcut Başkan hangi partiden aday olursa olsun kazanma şansı yoktur. Yeni yüzler konusunda mevcut Milletvekillerinden herhangi birinin aday olması nın çok farklı sonuç doğurmayacağı ortada. Zira geçtiğimiz dönemlerde minibüslerin veya yolcuların şehre girebilmesi için Çarşamba, Bafra, Vezirköprü, Havza, Terme, 19 Mayıs ilçelerinden gelen yoğun tepkilerin Milletvekilleri üzerinden de aşılmaya çalışılmasının sonuç vermemesini bu toplum unutmuş değil. İlçelere gidip birkaç eş, dostla yemek yemenin hiçbir anlamı yok. Önümüzdeki seçimde birisi çıkıp sadece bu konuyu çözeceğini vaat etse emin olun seçimi kazanır. Herhangi bir ilçeden gelen vatandaş tek vasıta ile Cumhuriyet Meydanına gelecek diyen aday hangi partiden olursa olsun seçimi alır. Ak Parti'nin yapması gereken yeni bir yüzle toplumun karşısına çıkmaktır, eskimiş yüzlerle bunu yapmaya kalkarsa İlkadım örneğinde olduğu gibi bir sonuçla karşılaşırsa şaşırmam. Bu konuda herkes dönüp dolaşıp, mevcut Vekiller üzerinden yorum yapıyor ama Başbakan aday gösterirken anket yaptığını unutmayın, sorarım size yapılacak bir ankette mevcut Vekillerden hangisi toplumun tercihine layık olur? Bana göre hiç birisi toplumun tercihi olmaz, çünkü on yıldır toplum yeterince bu vekilleri tanıdı. Bize gelen yorumların bir kısmını yayınlamıyoruz, çünkü hakaret içeriyor ama o yorumların üçte biri oya yansırsa Vekillerin işi çok ama çok zor.Bu dediklerimi bilmek için müneccim olmaya gerek yok, biraz siyaset, biraz toplum bilimi, biraz da sosyal hayatı bilen herkes bunları tahmin edebilir. İkinci konumuza giremeden yine yerimiz bitti. Kalın sağlıcakla …


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR