• BIST 106.239
  • Altın 161,217
  • Dolar 3,8713
  • Euro 4,5671
  • Samsun 6 °C
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 14 °C
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan

BAYRAM'DA BESLENME UYARILARI

BAYRAM'DA BESLENME UYARILARI
Büyük Anadolu Hastanesi'nden Kurban Bayramı'nda beslenme uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının Kurban Bayramı'nda beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle mide rahatsızlıkları çekenlerin eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı'nda yapılan beslenme hataları-yanlışları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

KURBAN'DA EN BÜYÜK YAPILAN YANLIŞLAR

Kurban bayramında; et tüketimi artması,kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altına aldığına dikket çeken Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Burada alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

En büyük yapılan yanlış bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

Diğer yapılan yanlış ise et tüketirken yanında kalsiyum kaynaklı yoğurt-süt-ayran-peynir tüketmemeye özen gösteriniz, çünkü bunlarda demirin emilimini azaltıcı etki gösterir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin arttırır. " dedi.

 

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR

Diyetisyen Elanur Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Son olarak dikkat etmemiz gereken etleri nasıl pişireceğimiz; Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir Et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır

Herkese bol sağlıklı güzel az yağlı sağlıklı bayramlar dilerim" diyerek sözlerine son verdi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GÖZLÜK VE LENSTEN KURTULABİLİRSİNİZ02 Kasım 2017 Perşembe 13:48
  • STRESTEN UZAK DURUN26 Ekim 2017 Perşembe 11:40
  • SAĞLIĞINA KAVUŞTU25 Ekim 2017 Çarşamba 12:27
  • BÜYÜK ANADOLU MUHTARLARI UNUTMADI22 Ekim 2017 Pazar 13:24
  • Sağlık Bakanı Demircan Samsun'da 21 Ekim 2017 Cumartesi 13:09
  • MÜSİAD'LA KURUMSAL SAĞLIK ANLAŞMASI21 Ekim 2017 Cumartesi 11:58
  • DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜ18 Ekim 2017 Çarşamba 12:46
  • ROMATİZMAL HASTALIKLARA DİKKAT17 Ekim 2017 Salı 12:56
  • 20. YILINDA BÜYÜYEN GELİŞEN HASTANE16 Ekim 2017 Pazartesi 12:34
  • KANSERE KARŞI FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ15 Ekim 2017 Pazar 13:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim