• BIST 94.082
  • Altın 189,854
  • Dolar 4,7932
  • Euro 5,6125
  • Samsun 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 26 °C
  • SAMSUNSPOR 1.LİG GOLCÜSÜNÜ TRANSFER ETTİ
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00
  • SAMSUNSPOR 1.LİG GOLCÜSÜNÜ TRANSFER ETTİ
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00

BAYRAM'DA BESLENME UYARILARI

BAYRAM'DA BESLENME UYARILARI
Büyük Anadolu Hastanesi'nden Kurban Bayramı'nda beslenme uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının Kurban Bayramı'nda beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle mide rahatsızlıkları çekenlerin eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı'nda yapılan beslenme hataları-yanlışları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

KURBAN'DA EN BÜYÜK YAPILAN YANLIŞLAR

Kurban bayramında; et tüketimi artması,kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altına aldığına dikket çeken Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Burada alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

En büyük yapılan yanlış bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

Diğer yapılan yanlış ise et tüketirken yanında kalsiyum kaynaklı yoğurt-süt-ayran-peynir tüketmemeye özen gösteriniz, çünkü bunlarda demirin emilimini azaltıcı etki gösterir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin arttırır. " dedi.

 

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR

Diyetisyen Elanur Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Son olarak dikkat etmemiz gereken etleri nasıl pişireceğimiz; Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir Et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır

Herkese bol sağlıklı güzel az yağlı sağlıklı bayramlar dilerim" diyerek sözlerine son verdi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Samsun Haberler.TV30 Nisan 2018 Pazartesi 11:55
  • Ölüm nedeni istatistikleri açıklandı!30 Nisan 2018 Pazartesi 11:53
  • Diyetisyen Pınar Güneş ten Zayıflama Önerileri26 Mart 2018 Pazartesi 16:01
  • Her gün 1 avuç mutlaka tüketin!20 Mart 2018 Salı 12:54
  • Birkaç saat içinde tedavi ediyor!20 Mart 2018 Salı 12:52
  • Ekmekte tuz oranı deniz suyuna yakın20 Mart 2018 Salı 12:46
  • En sık rastlanan kalp hastalıkları hangileridir?03 Mart 2018 Cumartesi 14:34
  • 'İlk üç yaşta ekran ve dijital araçlar zararlı'07 Şubat 2018 Çarşamba 13:25
  • 'Alo 171'e 7 yılda rekor başvuru07 Şubat 2018 Çarşamba 13:24
  • Açık renkli gözlülerde göz kanseri riski daha yüksek07 Şubat 2018 Çarşamba 13:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim