BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİNE TAM DESTEK

BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİNE TAM DESTEK
Mecidiye Caddesi Gazi Müzesi önünde kurulan 'Türkmenlere yardım zamanı' standında 'Tarla Kuşu' isimli kitabını imzalayan eğitimci-yazar Hasan Topuz kitap sayesinde elde edilen gelirin tümü Bayırbucak Türkmenlerine gönderilecek.

Samsun Alperen Eğitim ve Kültür Merkezleri ile Karadeniz Kardelen Eğitim ve Kültür Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Suriye'deki Türkmenlere yardım amaçlı stand açıldı. Gazi Müzesi'nin önünde açılan 'Türkmenlere yardım zamanı' standında eğitimci-yazar Hasan Topuz, gelirinin Türkmenlere bağışlanacağı 'Tarla Kuşu' adlı kitabını imzaladı.

"BAYIRBUCAK'TA 250 BİN TÜRKMEN VAR"

Düzenlenen etkinlikte basın açıklaması yapan Kardelen Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Sedat Ormancı, "Suriye genelinde değişik rakamlar söylenmesiyle birlikte 3,5 – 4 milyon civarında Türkmen yaşamaktadır. Bayırbucak dediğimiz bölge Lazkiye ile Yayladağı arasıdır. Ve bu bölgede 250 bin civarında Bayırbucaklı Türkmen yaşamaktadır. Arap sosyalizmi asimilasyon programı çerçevesinde uzun yıllar Baas rejiminin diktası altında en temel insani haklarından mahrum yaşamak zorunda bırakılan Türkmenler, bırakın Türkçe öğrenmeyi Türkçe konuşmaları dahi engellenmiştir. Eğitimden mahrum bırakılmışlardır. Türkiye’ye yakın arazileri ellerinden alınarak Nusayri Araplara dağıtılmıştır. Birçok köy ismi değiştirilmiştir. Bu son krizde de yurtlarından sürülmek istenmektedir.
Asimilasyon ve Türkiye’ye göç ikilemi arasında bırakılarak Türkiye’ye göçe zorlanmışlardır. Bu son Suriye krizinin baş göstermesiyle beraber uzun yıllar hakları ellerinden alınan Türkmen kardeşlerimiz Baas yönetiminden haklarını alabilmek için rejime muhalif kalmışlardır. Ancak çok zor şartlarda, adeta imkânsızlıklar içerisinde varlık-yokluk mücadelesi vermektedirler" diye konuştu.

"ONLAR İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ ŞEYLER VAR"

Bayırbucak Türkmenlerinin Türkiye'deki Türklere ihtiyacı olduğunun altını çizen Ormancı, "Ruslar havadan bomba yağdırırken, rejim güçleri, Lübnan Hizbullahı ve İran karadan saldırıyor. Bayırbucak Türkmenleri yalnızca Esad güçlerine karşı savaşmıyorlar. Rusya, İran, Lübnan Hizbullahı, IŞİD, PYD, Türkiye’den giden DHKP-C ve Mihraç Ural güçlerine karşı yurtlarını canı pahasına korumaya çalışıyorlar ve bu konuda çok kararlılar. Türkiye’de her ihtimale karşı kurulan çadır kentler için bizler vatanımızı bırakıp gelmeyiz bizler burada vatanımızda öleceğiz diyorlar. Türkmenlerin bizlerin desteğine çok ihtiyaçları var. Önümüz kış, çatışmalar dağlık bölgede gerçekleşiyor. İçlik ihtiyaçları var, battaniye ihtiyaçları var, gıda ihtiyaçları var, içme suyu ihtiyacı var. Aslında onlar sadece kendileri için savaşmıyorlar. Türkiye’nin sınır güvenliği içinde savaşıyorlar. Onlar bizler için canlarıyla bedel öderken bizlerin de onlar için yapabileceği çok şeyler vardır. Onlar son kişi kalana kadar burayı terk etmeyeceğiz burada savaşıp burada şehit düşeceğiz diyorlar. Onlar bu kararlılıktayken elbette bizler de Bayırbucağı düşürmemek ve kardeşlerimizi yalnız bırakmamak için sonuna kadar yanlarında olacağız Allah’ın izniyle" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Samsun Alperen Eğitim ve Kültür Merkezleri Başkanı Ömer Akkoyun, Hasan Topuz'un Türkmenler için yazdığı şiiri okudu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.