“Başka Bir Aliya” Paneli

“Başka Bir Aliya” Paneli
İlkadım Belediyesi,  ölümünün 14’üncü yıldönümü münasebetiyle  Bilge Adam Aliye İzzetbegoviç anma programı gerçekleştirildi

İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleşen ‘Başka Bir Aliya’ adlı panele, Şair- Yazar İsmail Kılıçarslan, Şair Yönetmen Faysal Sosyal, Gazeteci –Yazar Emine Şeçeroviç Kaşlı konuşmacı olarak katıldı.

ALİYA’NIN YAŞAMI İNSANLIĞIN KURTULUŞ REÇETESİ

Program öncesi konuşma yapan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Bilge komutan Aliya’yı anmak ve gelecek nesillere onun fikrini ve mücadelesini aktarmanın kendileri için sorumluluk olarak gördüğünü ifade etti.  Aliya İzzetbegoviç’in yaşamı ve mücadelesinin insanlığın bir kurtuluş reçetesi olduğuna dikkat çeken Başkan Tok, “ Aliya geniş coğrafyamızın medeniyet havzamızın en önemli simalarındandır. 4 yıl önce rahmetli rahmana kavuşmadan çok az bir süre önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kulağına eğilerek Bosna’mıza iyi bakın, Bosna size emanet, buralar Osmanlı bakiyesidir diyen Aliya,  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Bosna’yı bizlere emanet etmiştir. 20.yüz yılın fikir ve aksiyon insanı devlet adamı Bilge Adam Aliya’yı  bu topraklar  rahmetle ve minnetle anmaya devam edecektir.” diye konuştu.

PANEL, ALİYA BELGESELİ İLE BAŞLADI.

İslamiyet için verdiği mücadele ile de birçok Müslümanın gönlüne giren Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı  efsane lider anmak ve anlamak konulu Başka Bir Aliya paneli,  merhum lider Aliya İzzetbegoviç’in hayatı, mücadelesi ve savaş anılarının belgeselleştiği film gösterimi ile başladı.

“ALİYA, BİZİM SÜPER KAHRAMANIMIZDI”

Bosnalı gazeteci yazar  Emine Şeçeroviç Kaşlı, merhum lider Aliya İzzetbegoviç’in Bosna halkının süper kahramanı olduğunu vurguladı.  Çocukluk ve gençlik yıllarında  Bosna yaşamını anlatan Emine Şeçeroviç Kaşlı, “ Çok zor bir ortamda büyüdüğümüz dönemde Rahmetli İzzetbegoviç bizim süper kahramanımızdı. Savaşın sonlarına doğru biz okuldaki çocuklar olarak rahmetli Aliya’ya mektup yazmaya karar verdik. Mektupta çocuklar olarak ona destek verdiğimizi, dualar ettiğimizi, bütün çabaları için ona teşekkür ettiğimizi yazarken bir karşılık beklemiyorduk. Kısa bir süre sonra mektubumuza cevap geldi. Almanya bazı görüşmeler için gideceğini ama dönüşte bizleri ziyaret edeceğini belirtti. O dönem de bizim için sevinecek çok şey yoktu her gün bir yakınımız kaybediyorduk. Rahmetli Izzetbegoviç’in okulumuza gelerek bizleri ziyaret etmesinden ötürü çok memnun olmuştuk.  Buradan onun nasıl bir lider olduğunu anlıyoruz savaşın ortasında Almanya giderek savaşın durması için mücadele eden bir lider bizim gönderdiğimiz mektup karşısında beni çocuklar bekliyor diyerek bizlere vakit ayırmıştı. Bu yüzden o bizim süper kahramanımızdı. ”şeklinde konuştu.

“ALİYA GİBİ BİR İNSAN GÖRMEDİM”

Şair ve Yönetmen Faysal Soysal ise, "Ankara'da liseyi okurken, kitap okumayı çok severdim. Bir abimiz elimize batıdan bir kitap sıkıştı. İslam’ı anlatmaya çalışıyor. Savaş lideri olduğunu bilmiyordum. Boşnak bir yazar olarak biliyordum. Kitaptan müthiş etkilendim. Yeni bir İslam anlayışı ortaya koyuyordu. Benim ilk kısa film senaryomun bel kemiğini oluşturmuştu. Orada ben rüya ile gerçeklik arasında düalizm kurmaya çalıştım. Bosna ile ilgili öğrencilik yıllarımda ciddi anlamda bilgiler edindim. Aliya'yı onun gibi anlatan başka bir insan görmedim" dedi.   

“GÖKYÜZÜNÜN ÖĞRENCİSİ, YERYÜZÜNÜN ÖĞRETMENİ OLMAK”

Kendisini İslam’a ve Bosna halkına adayan bir dava adamı olduğunu söyleyen Şair- Yazar İsmail Kılıçarslan, “ Aliya Müslümanlar Bosna'da Avrupa'da Müslüman olarak yoluna devam edeceklerse bir üçüncü yol bulmalarını söylemiş. Bunu da yapılandırmış. Yeryüzü ve gökyüzü arasında insan, doğu ve batı arasında İslam. Aliya'nın sloganı buydu. Gökyüzünün öğrencisi olmadan yeryüzünün öğretmeni olamazsınız demek istiyor. Bize lazım olan şeyin Allah'ü Teala ve peygamberin bize kılavuz eşliğinde bize ulaştırdığı bizim üzerimize vazife olan şeyin bu kitabı doğru bir şekilde anlayarak hayatı bunun üzerinden anlamlandırmaktır. " diye konuştu.

Panel sonrası konuşmacılar, katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Soru cevap bölümünün tamamlanmasından sonra panelistlere, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, tarafından program anısına çeşitli hediyeler takdim etti.  Panele, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İlkadım Belediye Başkan Yardımcıları, daire müdürleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve  çok sayıda öğrenci katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.