Başbuğ'un konuşmasının...

Başbuğ'un konuşmasının kısa bir analizi

 

Geçtiğimiz Çarşamba günü Genel Kurmay Başkanı Sn.İlker Başbuğ"un “Bilişim toplantısı”nı ekran başında ,baştan sona  izledim.

Açıklamaları bir saat sürdü ve sonra habercilerin -kamuoyunun merakına mucip- konulara ilişkin sorulara cevap verdi.İtiraf etmeliyim ki konuşma üslubu,konulara hakimiyet ,doyurucu bilgiler ve ilginç tenkitler,yerinde ve zamanında çıkışları geçmiş dönemlerden çok farklı idi.

Beni en fazla etkileyen ve kamuoyunun da ilgisini çektiğine inandığım konu başlıklarını şöyle sıralayabilirim :

            *  Bazen ETÖ" nün silahları ,bazen de Cephaneliği olarak kanallarda görüntüleri verilen “İstek Vakfı”na ait arazide bulunan silahların “mühimmat” olduğu ve Askeri envanterde kayıtlı olmadığı ilk kez dile getiriliyordu.Çıkarılan silah ve mühimmatların malum “bomba”ların MKE "ye   sadece askeriyeye üretilmediği ,daha fazla sayıda kolluk kuvvetlerinin Emniyetin  de sipariş ettiğinin , bu Kurumun da kullandığının altını çizdi.

Yani bir başka envanter adresini işaret  etti.Bundan sonrası Yargının görevi..Öte yandan Emniyet yetkililerinin ne diyeceği ayrı bir merak konusu...

            * Bir başka ek bilgi,TSK"nin 1989"dan beri  yeraltına silah ve mühimmat gömmediği ,  buluntuların PKK bağlantılı,ABD işgali sırasında K.Irakta kayıp silah/mühimmatların olabileceği kuşkusunu dile getirdi.

            * Sn.Başbuğ"un Darbe Günlükleri, Ay ışığı ,Sarıkız,Eldiven gibi darbe girişimlerine ait TSK bünyesinde bilgilerinin olmadığını kesin bir dille açıkladı.Malum çevrelerin kuşkularını gidermek için  olsa gerek “ordu içerisinde Darbe ve Darbecilerin barınamayacağı”nı birkaç kez vurguladı.Gerçeklerin hazırlanmakta olduğu -Ergenekon"un 3.İddianamesinde su yüzüne çıkacağı kanaatini taşıyorum.

             * Sn. Başbuğ"un toplantıdaki sözlerinde sık sık Demokrasiye ,Hukuka ,Hukukun üstünlüğüne ve yürütülmekte olan soruşturmada taraf yada tarafsızlık gibi bir yönlendirme içinde olmadıklarına atıfta bulunma dikkat çekici idi. Artık TSK" nın  28 Şubat döneminin postal sesinin , 27 Nisan e.Muhtıra nitelikli imzasız Bildirilerinin geride kaldığı izlenimini edindim.Toplumumuzu  geren ,Siyaset kurum ve aktörlerine  karşı açık tavır alan ,Muhalefete yol haritası çizen ,”laiklik,Cumhuriyet ,İrtica  gibi “ beylik konulara yer verilmemiş olması eksiklikten öte  Sn .Başbuğ"un ve TSK" nın yeni vizyonunu ortaya koyması bakımından bana daha anlamlı geldi.

              * Sn Başbuğ"un “Bedelli askerlik” konusunda ileri sürdüğü tavizsiz , her Türk vatandaşının kabul edebileceği “gerekçeler” gayet makul ve mantıklı idi.Üstelik, 9 "u Lice"de ,1"i Şemdinli"de  kahpe düşmanın hain tuzaklarına “Kurban verilen” 10 memleket evladının henüz kanı yerde iken parası olanın  evinde /ocağında “yan gelip yatması” hangi vicdana sığar. Bu arada MHP Karaman Milletvekili"nin Sn Devlet Bahçeli"nin talimatıyla “Bedelli Yasa Tasarısı”nı geri çekmesi isabetli olmuştur.

               * Sn.Başbuğ" un hassasiyet gösterdiği konular da önemli idi. Sözgelişi, İddianame"de salt “itirafçı ve gizli tanık” kimliğinde -geçmiş yıllara yönelik anlatılanlar-,delilsiz ve belgesiz ,sırf anlatımlardan yola çıkılarak hükümler kurulması,evrensel hukuka , ”masuniyet karinesi”ne aykırı bulundu.Ayrıca,Davanın “Ergenekon “ adıyla  adlandırılamayacağını  ,dosya numarası ile adlandırılacağı yüksek sesle M.Karaalioğlu"na itirazda bulundu.

                * Tutuklu ve zanlıların GATA"ya sevkleri konusunda medyada dezenformasyon yapıldığı,sevk işlemlerinin Adalet Bakanlığı"nın gözetim ve denetiminde oloduğu ,TSK"nın hiçbir şekilde  müdahil olmasının söz konusu olamayacağını ağır bir dille ,muhataplarını “AHLAKSIZLIK” la itham etti.Konuşulanların belki de en sert ve en ağırı bu sözlerdi.

                * Türkiye /Suriye  arasındaki sınırda yapılan ortak tatbikata ilişkin “İsrail”ve dolayısıyla ABD"nin çekincelerini dile getirmek isteyen ,dışardan talimat almaya alışmış zihniyetin  temsilcilerine verdiği cevap, yazıya kapağı olacak niteliktedir.

Türkiye büyük bir devlettir.Ordusu ile bölgenin en güçlü devletidir.Yapacaklarının hesabını kimseye vermez.Kimseden izin almaz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR