Bandırma Müze Gemisi ziyaretçi akınına uğradı

Bandırma Müze Gemisi ziyaretçi akınına uğradı
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun bire bir kopyası olan 'Bandırma Müze Gemisi'...

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nda ziyaretçi akına uğradı. Müzeyi gezmek isteyenler uzun kuyruk oluşturdu.

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda il içinden ve il dışından gelen çok sayıda kişi, Bandırma Müze Gemisi’ni ziyaret etti. Vatandaşlar Bandırma Müze Gemisi’ni ziyaret etmek için birbiriyle yarıştı. Müzeye girmek isteyen vatandaşlar girişte uzun kuyruk oluşturdu. Ziyaretçiler Bandırma Müze Gemisi içinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları ve fotoğrafları önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öte yandan Samsun'a gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'da Bandırma Müze Gemisi'ni ziyaret etti. Feyzioğlu cep telefonunun kamerasıyla müzede sergilenen eserlerlerin fotoğrafını çekti. 19 Mayıs'da geleneksel olarak hep Samsun'da olduğunu belirterek, "Bandırma Vapuru'nun içinde olmak bizi adeta o günlere götürüyor. Benim için şöyle bir özelilği var. O gün Mustafa Kemal ile birlikte Samsun'a çıkanlardan biri de Doktor Behçet Feyzioğlu. Sanki onunla ve Mustafa Kemal'le aynı gemide gibiyiz. Müthiş bir duygu bizim için" diye konuştu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a geldiği ve kurtuluş mücadelesinin en büyük tanığı olan Bandırma Vapuru’nun bire bir kopyası olarak 2003 yılında yapılan Bandırma Vapuru 2005 yılından bu yana 'müze gemi' olarak hizmet veriyor. 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nin içinde yer alan Bandırma Müze Gemisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyasının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. Müzede Atatürk’e ait 60 fotoğraf, 1870'li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel pergel, yangın tüpü, masa ve sandalyeler teşhir ediliyor. Atatürk’ün beylik tabancası, kendi el yazısının yer aldığı metinler ve kıyafetleri de müzede yer alan eserler arasında bulunuyor. Geminin kamara bölümünde Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odasının bire bir kopyası de yer alıyor. Ayrıca müzenin kamara bölümünde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri de büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu odada yer alan tarihi saat Atatürk’ün Samsun’a çıktığı an olan saat 08.00’i gösteriyor.

Milli Mücadele Açık Hava Müze alanında ise Milli Mücadele Anıtı'nın yanında Atatürk ve 18 silah arkadaşını temsil eden 19 bayrak ve 19 meşale yer alıyor. Kurtuluş Savaşı'nı anlatan 68 metrelik 300 parçadan oluşan seramik rölyefin bulunduğu alanda ayrıca Çanakkale Savaşı’nı da anlatan bir rölyef daha bulunuyor. Müzede ayrıca Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında şehit olmuş bin 200 Samsunlu askerin adlarının bulunduğu bir bölüm de var. Türk Yıldızları’na ait 1972 yapımı F5 uçağı Türkiye’de sadece Samsun’daki bu müzede sergileniyor. Ayrıca alanda Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan iki top, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan 4 mayın da sergileniyor. Bandırma Müze Gemisi'ni yılda ortalama 600 bin kişi ziyaret ediyor.(DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.