• BIST 118.400
  • Altın 162,481
  • Dolar 3,7705
  • Euro 4,6284
  • Samsun 6 °C
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • İYİ MÜCADELE ETTK
  • Samsunspor standı Terme’de
  • YİNE HÜSRAN ! ! !
  • İYİ MÜCADELE ETTK
  • Samsunspor standı Terme’de
  • YİNE HÜSRAN ! ! !

BAL'IN FAYDASI

BAL'IN FAYDASI
SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr Ferhat Öztürk...

Balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerinde baskılayıcı ve yok edici etkisi olduğunu söyledi.

Balın binlerce yıldır hem bir gıda maddesi, hem de insan sağlığına faydalı bir ürün olarak kullanıldığını belirten Canik Başarı Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, gerek 5 bin yıllık Sümer tabletlerinde, gerekse Mısır, Hint, Çin, Yunan, Roma ve İslam medeniyetlerinde balın sağlık alanında kullanımına dair bir çok kaynak bulunduğuna dikkat çekti. Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, "Günümüzde ise balın insan sağlığına olan olumlu etkisi kanıta dayalı bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir. Gerek balın yüksek ozmotik ve asidite özelliği, gerekse balın nektar kaynağından elde edilen organik bileşikler, çeşitli yara ve yanık dokularının iyileşmesinde hızlandırıcı bir etki göstermektedir. Aynı zamanda bal ağız içi yaraları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, bası yarası, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinin tedavisinde klinik çalışmalarda kullanılmaktadır" dedi.

Üniversitenin Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde de görev yapan Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, özellikle balın nektar kaynağına bağlı olarak içeriğinde bulunan organik maddelerin balda antimikrobiyal ve antioksidan bir sistem oluşturduğunu dile getirerek, "Bu özelliğinden dolayı balın birçok patojen bakteri, mantar ve virüs üzerinde öldürücü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun ötesinde, balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerindeki baskılayıcı ve yok edici etkisi bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Yüksek biyoaktiviteli bal, 20'den fazla patojen bakteri türünü ve antibiyotik dirençli bakterileri kısa zamanda öldürdüğü tespit edilmiştir" diye konuştu.

Üniversitenin bünyesindeki Balmer Ar-Ge merkezinde yaptıkları analizler sonucunda da bazı kestane, ormangülü ve meşe ballarının yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğu sonucuna vardıklarını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Ferhat Öztürk, "Buna dayalı olarak hastane enfeksiyonu kapmış ya da şeker hastalığından kaynaklanan kronik yara dokularının tedavisinde yüksek biyoaktiviteli balın sargı yöntemiyle kullanımını tavsiye ediyoruz" dedi. (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Brokolili yoğurt kanserden koruyor13 Ocak 2018 Cumartesi 15:31
  • Geçmeyen omuz ağrısına dikkat!13 Ocak 2018 Cumartesi 15:29
  • Ofis çalışanları en çok miyofasiyal ağrı sendromundan şikayetçi!13 Ocak 2018 Cumartesi 15:27
  • Lenfödem Hastalığı nedir13 Ocak 2018 Cumartesi 15:25
  • Sağlık Bakanlığından 'virüs alarmı' açıklaması08 Ocak 2018 Pazartesi 13:40
  • Akıllı ekranlar her 2 kişiden birini miyop yapacak08 Ocak 2018 Pazartesi 13:37
  • 'Süt tüketimi artmalı'08 Ocak 2018 Pazartesi 13:36
  • Karda kışta cildinizi korumanın yolu03 Ocak 2018 Çarşamba 13:20
  • Bu besinler hastalıklardan koruyor!02 Ocak 2018 Salı 15:07
  • Kaşar peynir mi daha sağlıklI ?26 Aralık 2017 Salı 13:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim