• BIST 97.988
  • Altın 242,791
  • Dolar 6,2610
  • Euro 7,3524
  • Samsun 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00

BAL'IN FAYDASI

BAL'IN FAYDASI
SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr Ferhat Öztürk...

Balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerinde baskılayıcı ve yok edici etkisi olduğunu söyledi.

Balın binlerce yıldır hem bir gıda maddesi, hem de insan sağlığına faydalı bir ürün olarak kullanıldığını belirten Canik Başarı Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, gerek 5 bin yıllık Sümer tabletlerinde, gerekse Mısır, Hint, Çin, Yunan, Roma ve İslam medeniyetlerinde balın sağlık alanında kullanımına dair bir çok kaynak bulunduğuna dikkat çekti. Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, "Günümüzde ise balın insan sağlığına olan olumlu etkisi kanıta dayalı bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir. Gerek balın yüksek ozmotik ve asidite özelliği, gerekse balın nektar kaynağından elde edilen organik bileşikler, çeşitli yara ve yanık dokularının iyileşmesinde hızlandırıcı bir etki göstermektedir. Aynı zamanda bal ağız içi yaraları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, bası yarası, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinin tedavisinde klinik çalışmalarda kullanılmaktadır" dedi.

Üniversitenin Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde de görev yapan Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, özellikle balın nektar kaynağına bağlı olarak içeriğinde bulunan organik maddelerin balda antimikrobiyal ve antioksidan bir sistem oluşturduğunu dile getirerek, "Bu özelliğinden dolayı balın birçok patojen bakteri, mantar ve virüs üzerinde öldürücü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun ötesinde, balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerindeki baskılayıcı ve yok edici etkisi bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Yüksek biyoaktiviteli bal, 20'den fazla patojen bakteri türünü ve antibiyotik dirençli bakterileri kısa zamanda öldürdüğü tespit edilmiştir" diye konuştu.

Üniversitenin bünyesindeki Balmer Ar-Ge merkezinde yaptıkları analizler sonucunda da bazı kestane, ormangülü ve meşe ballarının yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğu sonucuna vardıklarını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Ferhat Öztürk, "Buna dayalı olarak hastane enfeksiyonu kapmış ya da şeker hastalığından kaynaklanan kronik yara dokularının tedavisinde yüksek biyoaktiviteli balın sargı yöntemiyle kullanımını tavsiye ediyoruz" dedi. (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • "Pankreas kanseri" uyarısı17 Eylül 2018 Pazartesi 13:29
  • Yüzme Havuzları Tehlike Saçıyor27 Ağustos 2018 Pazartesi 16:07
  • Anne sütü bebeği korur16 Ağustos 2018 Perşembe 13:26
  • Saç dökülmesinin nedenleri14 Ağustos 2018 Salı 15:40
  • Sıcak havada gıda zehirlenmesine dikkat09 Ağustos 2018 Perşembe 12:08
  • ERKEN TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ03 Ağustos 2018 Cuma 15:07
  • Eric Ahmet şeker hastalığından kurtuldu23 Temmuz 2018 Pazartesi 14:34
  • Yanıkta en etkili ilk yardım "su ile yıkama"16 Temmuz 2018 Pazartesi 14:24
  • Emirhan artık kitap okuyabilecek11 Temmuz 2018 Çarşamba 16:42
  • Kanser tedavisinde ilave ücret kaldırıldı05 Temmuz 2018 Perşembe 15:32
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim