• BIST 94.437
  • Altın 194,212
  • Dolar 4,7316
  • Euro 5,4729
  • Samsun 21 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Samsun Haberler TV
  • Samsunspor Vedaya hazırlanıyor
  • İddialara sadece gülüyorum
  • Samsun Haberler TV
  • Samsunspor Vedaya hazırlanıyor
  • İddialara sadece gülüyorum

BAL'IN FAYDASI

BAL'IN FAYDASI
SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr Ferhat Öztürk...

Balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerinde baskılayıcı ve yok edici etkisi olduğunu söyledi.

Balın binlerce yıldır hem bir gıda maddesi, hem de insan sağlığına faydalı bir ürün olarak kullanıldığını belirten Canik Başarı Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, gerek 5 bin yıllık Sümer tabletlerinde, gerekse Mısır, Hint, Çin, Yunan, Roma ve İslam medeniyetlerinde balın sağlık alanında kullanımına dair bir çok kaynak bulunduğuna dikkat çekti. Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, "Günümüzde ise balın insan sağlığına olan olumlu etkisi kanıta dayalı bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir. Gerek balın yüksek ozmotik ve asidite özelliği, gerekse balın nektar kaynağından elde edilen organik bileşikler, çeşitli yara ve yanık dokularının iyileşmesinde hızlandırıcı bir etki göstermektedir. Aynı zamanda bal ağız içi yaraları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, bası yarası, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinin tedavisinde klinik çalışmalarda kullanılmaktadır" dedi.

Üniversitenin Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde de görev yapan Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, özellikle balın nektar kaynağına bağlı olarak içeriğinde bulunan organik maddelerin balda antimikrobiyal ve antioksidan bir sistem oluşturduğunu dile getirerek, "Bu özelliğinden dolayı balın birçok patojen bakteri, mantar ve virüs üzerinde öldürücü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun ötesinde, balın hastane enfeksiyonlarından ötürü ortaya çıkan antibiyotik dirençli bakteriler üzerindeki baskılayıcı ve yok edici etkisi bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Yüksek biyoaktiviteli bal, 20'den fazla patojen bakteri türünü ve antibiyotik dirençli bakterileri kısa zamanda öldürdüğü tespit edilmiştir" diye konuştu.

Üniversitenin bünyesindeki Balmer Ar-Ge merkezinde yaptıkları analizler sonucunda da bazı kestane, ormangülü ve meşe ballarının yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğu sonucuna vardıklarını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Ferhat Öztürk, "Buna dayalı olarak hastane enfeksiyonu kapmış ya da şeker hastalığından kaynaklanan kronik yara dokularının tedavisinde yüksek biyoaktiviteli balın sargı yöntemiyle kullanımını tavsiye ediyoruz" dedi. (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekmekte tuz oranı deniz suyuna yakın20 Mart 2018 Salı 12:46
  • En sık rastlanan kalp hastalıkları hangileridir?03 Mart 2018 Cumartesi 14:34
  • 'İlk üç yaşta ekran ve dijital araçlar zararlı'07 Şubat 2018 Çarşamba 13:25
  • 'Alo 171'e 7 yılda rekor başvuru07 Şubat 2018 Çarşamba 13:24
  • Açık renkli gözlülerde göz kanseri riski daha yüksek07 Şubat 2018 Çarşamba 13:22
  • Diyet saç döker mi?07 Şubat 2018 Çarşamba 13:19
  • Gül hastalığı nedir?31 Ocak 2018 Çarşamba 13:43
  • Sivilceleriniz ne anlatıyor?31 Ocak 2018 Çarşamba 13:40
  • Tuz bağımlılığından nasıl kurtuluruz31 Ocak 2018 Çarşamba 13:37
  • Diş eti hastalıklarına yol açan 7 neden!31 Ocak 2018 Çarşamba 13:34
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim