BALIKTA RAĞBET SOMONA

BALIKTA RAĞBET SOMONA
Samsun'da balık hallerinde somon satışları rekora gidiyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi olan çinekop, hamsi, mezgitin tükenmesi ile somon balığı balık hallerinde raflara yerleşti. Cazip fiyatta satılan somon balığı ise binbir derde deva oluyor.


"10-12 TL ARASINDA SATIŞI YAPILIYOR"
Samsunlu balıkçı Dündar Kırbaş, "Kış aylarından hamsi, çinekop, mezgit gibi küçük balıklar olduğu için fiyatlar daha düşük oluyor ve balıkta bol oluyor. Yaz aylarında ise balıklar azalıyor. Şuanda en çok rağbeti ise  somon balığı görüyor. Yaz ile kış arasında kiloda 3-4 liralık bir fiyat oynuyor. Somon balığının fiyatları ise 10-12 lira arasında oynuyor. Bir çok kişi çok lezzetli bir balık olduğu için somon tüketiyor.Somon, sadece protein açısından zengin bir kaynak değil, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan bir soğuk su balığıdır"

SOMON BALIĞININ FAYDALARI
Beslenmenize mutlaka dahil etmeniz gereken bu balığın bir çok sağlık faydaları vardır. Bilindiği gibi bu balık, hem omega-3 yağ asitleri, hem de kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olan niasin ve B12 vitamini bakımından zengindir. Somon balığında mevcut olan omega-3 temel yağ asitleri, vücutta biriktiği zaman kalp hastalıklarının riskini arttıran trigliserid seviyelerini düşürmeyi sağlar. Düzenli olarak somon balığı tüketmek pankreas, kolon, ağız ve mide kanserlerini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemek borusu ve midenin hassas mukoza tabakalarını korumaya yardımcı olur. En önemli sağlık yararlarından biri de kolorektal kanser riskini düşürmeye yardımcı olmasıdır. Pulmoner emboliye karşı vücudu korumada yardımcı olur. Pulmoner emboli bir kan pıhtısının akciğerin ana damarlarından birini tıkamasıdır. Bunlardan başka, lösemi, multipl miyelom ve non-Hodgkin lenfoma risklerinin azaltılmasında etkilidir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve insüline karşı vücudun tepkisini artırır. Düzenli tüketimi, yaşa bağlı makula dejenerasyonu başlangıcından vücudu korur. Somon balığı omega-3 yağ asitleri ve amino asit içerdiği için, kuruluk ve göz yorgunluğunu önlemede yardımcı olur. Son araştırmalar somon ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketen kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu göstermiştir. Uyluk ve bacak damarlarında gelişen kan pıhtılarının çok şiddetli ağrıya neden olduğu, derin ven trombozu denilen durumun önlenmesinde yardımcı olur. Bu balıkta bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Böylece güneş yanığını önlemeye yardımcı olur ve cilt kanseri riskini düşürür. Yukarıda beslenilen sağlık yararlarının yanında aynı zamanda kilo vermeye çalışan kişilere de yardımcı olur. İçerdiği yüksek protein, düşük yağ oranı ve vücut tarafından şeker emilimini kolaylaştırması kilo vermeyi sağlar. Sağlıklı, parlak bir cilde sahip için önemli olan kalsiyum, fosfor, demir, selenyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitamini ve D vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin bir başka önemli sağlık yararı ise Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı olarak algıda düşüş gibi algı problemlerini önlemeye yardımcı olmasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.