Azerbaycan'da petrol banyoları, şifa kaynağı

Azerbaycan'da petrol banyoları, şifa kaynağı
Son yüzyılın en önemli enerji kaynaklarından kabul edilen petrol, Azerbaycan'da şifa kaynağı olarak da kullanılıyor.

Dünyanın bir çok ülkesinden gelen hastalar, ülkenin sadece Naftalan bölgesinde çıkan ham petrolle şifa bulmaya çalışıyor.

Bölgedeki sağlık merkezlerinde uygulanan petrol banyolarıyla hastalar, özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklarıyla birlikte, eklem rahatsızlığı, kadın hastalıkları, romatizma gibi bir çok hastalığın tedavisi için tercih ediliyor.

Türkiye'de pek bilinmeyen ve alternatif tıp olarak değerlendirilen petrol banyoları Azerbaycan'da uzun yıllardır uygulanmakta olup, tıp ve bilimin imkanları ölçüsünde hastalara hizmet veriyor. Tesisleşme problemlerinin büyük bir kısmını tamamlayan ve eski Sovyet ülkelerinden önemli ölçüde turist ağırlayan Naftalan, 5 yıldızlı otelleri, tatil merkezleri ve üstün konforlu klinik imkanlarıyla göz dolduruyor.

Tedavi amacıyla gelen hastalar, öncelikle doktor kontrolünden geçiriliyor. Hastaya uygulanacak tedavi, petrol banyosunun süresinden petrolle masaja, fizik tedavi hatta yiyeceği yemeklere varana kadar tamamen doktor kontrolünde gerçekleşiyor. Hastalara uygulanan petrol banyosunun süresi en fazla 10 dakika olurken, petrolün sıcaklığının vücut ısısıyla aynı, yani 36 ilâ 38 derece olmasına dikkat ediliyor.

Petrol banyosunun yapılacağı mekana girildiğinde hissedilen ağır koku dolayısıyla banyonun hiç de kolay olmadığı anlaşılabiliyor. İçerisi ham petrolle doldurulmuş küvete hasta başı dışarıda kalacak şekilde giriyor. Doktorun belirlediği süre kadar ham petrolün içerisinde kalan hastanın banyodan çıkması da oldukça meşakkatli bir süreç. Vücudun petrolle kaplanan bölgeleri, öncelikle bir ayakkabı çekeceği yardımıyla sıyrılıyor. Daha sonra emiciliği normal peçeteden daha fazla olan özel bir kağıtla vücudun tamamı siliniyor. En sonunda ise özel bir şampuanla vücut tamamen yıkanıyor. Tüm temizlik işlemlerine rağmen vücutta belirli bir miktar petrol atığı kalması sebebiyle banyodan birkaç gün sonrasına kadar beyaz kıyafet giyilmemesi tavsiye ediliyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.