Ayvalık Tariş kâr oranını 2.5 kat arttırdı

Ayvalık Tariş kâr oranını 2.5 kat arttırdı
Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Tariş, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'ndan aldığı destekle zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan pirinayı değerlendirip kârlılığını 2,5 kat arttıracak altyapıyı oluşturdu.

Toplam bin 59 üyesi bulunan Ayvalık Tariş'in üreticileri, bundan böyle geleceğe sağlam ve kârlı adımlarla yürüyecek.

1943 yılında kurulan, Sınırlı Sorumlu 79 No'lu Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, o yıllardan bu yana zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıyor. 1984 yılından bu yana Ayvalık Tariş adıyla fabrikada zeytinyağı üreten kooperatif, GMKA Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı'ndan aldığı 280 bin lira karşılıksız destekle zeytin üretiminde verimliliğini 2,5 katına çıkardı. Zeytin üretiminde ortaya çıkan pirinayı, aldığı makineler ve kurduğu üretim bandıyla tekrar üretime sokan Ayvalık Tariş, büyük bir ekonomik değer oluşturan bin 59 üyesine, daha iyi bir geleceğin altyapısını kurdu.

GMKA'nın desteklediği, yaklaşık 566 bin lira bütçeli "Pirinanın Değerlendirilmesi, Çevreye Verdiği Zararın Azaltılması" projesi hakkında bilgi veren Ayvalık Tariş İşletme Müdürü Ercan Güler, zeytin sıkımında ortaya çıkan ve pirina denen zeytin posasını daha önce değerlendiremediklerini ancak yeni makinelerle artık eşzamanlı olarak yağ elde ettiklerini ve pirinayı da işlediklerini söyledi. Gelecekte fabrikanın 1'e 2.5 kazandıracağını belirten Güler, "Pirinanın yeniden işlenmesiyle pirina yağı elde ederek, böylece üretimden kaynaklanan yağ kaybımız azalırken aynı zamanda yeni makinelerle pirinayı da işleyerek yakıt haline getiriyoruz. Böylece hem yağ üretiminden hem prinanın yakıt haline getirilmesinden hem de atıkların azaltılmasıyla bunların bertaraf maliyetinden kazandık. Bu projede pirinayı işlediğimiz için zeytin üreticilerinin en büyük sorunu olan zeytin karasuyu çıkış oranımız yüzde 30 azaldı." dedi.

Projedeki amaçlarının, bölgenin en önemli tarım ürünü olan zeytinden en yüksek verimi almak olduğunu belirten İşlitme Müdürü Güler, Balıkesir ve Çanakkale'nin zeytin varlığını şu sözlerle anlattı: "Balıkesir'de 10 milyon 800 bin zeytin ağacı var. Bundan 106 bin 117 ton zeytin elde ediliyor. Bu miktarın 31 bin tonu yemeklik, 74 bin tonu da zeytinyağı için kullanılıyor. Ortalama bu miktardan 15 bin ton yağ elde ediliyor. Bunun sadece 3 bin tonu Ayvalık'ta üretiliyor. Yine aynı şekilde Çanakkale 4 milyon 750 bin zeytin ağacı var. 38 bin ton zeytin üretiliyor, 6 bin ton yemeklik ve 32 bin ton yağlık zeytin olarak değerlendiriliyor. Bundan 6 bin 300 ton yağ üretiliyor. Bu rakamlar, zeytinin bölgemizin en yüksek katma değere sahip tarım ürünü olduğunu gösteriyor."

'ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN ÖRGÜTLENMESİNİ ÖZENDİRECEK'

Ayvalık Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Anak ise 12 yıldır bu görevi sürdürdüğünü belirterek, "Göreve geldiğimizden bu yana fabrikanın birçok eksiğini tamamladık. GMKA'dan aldığımız bu projeyle artık pirinadan da yağ elde ederek üretimde verimliliğimizi arttırdık. Bu da zeytin üreticisine kazanç olarak geri dönüyor." dedi. Sağlam tarım politikalarıyla bölgenin önemli ve kârlı bir zeytin üretim merkezi olacağını söyleyen Anak, "Biz bu yatırımı yine yapacaktık ancak euro üzerinden borçlanarak, beş yıl içinde yapmayı planlıyorduk. Ajans desteği gelince hiç borçlanmadan, hibe desteğiyle bir yıl içinde yaptık. Bu yatırım, ilerleyen zamanda zeytin üreticilerimize, ortaklarımıza kâr ve verimlilik olarak yansıyacak, aynı zamanda zeytin üreticisinin örgütlenmesini özendirecektir. Bu sürecin başlamasına destek olan GMKA'ya, kooperatif başkanı olarak teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Ayvalık Tariş'in projesinin başarılı geçtiğini ve pürüzsüz bir şekilde son aşamaya geldiğini belirten İzleme Değerlendirme ve Raporlama Birimi Uzmanı Dr. Kasım Özek de yapıcı ve somut adımlarla ilerlediği bilgisini verdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.