Ayçiçeği üreticilerinin testeklenmesi istendi

Ayçiçeği üreticilerinin testeklenmesi istendi
SAMSUN'da Karadenizbirlik'i ziyaret eden Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ayçiçeği üretiminin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Büyükhelvacıgil, "Çiftçi 'ayçiçeğinden zarar edeceğim' endişesini artık taşımamalı. Çiftçiyi destekleyeceksek ekim anında, üretim anında desteklemeliyiz" dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ni (Karadenizbirlik etti. Büyükhelvacıgil, ziyaret sırasında Karadenizbirlik yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Daha sonra bitkisel yağ sektörünün durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tahir Büyükhelvacıgil, ayçiçeği üretiminin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Çiftçi 'ayçiçeğinden zarar edeceğim' endişesini artık taşımamalı. Çiftçiyi destekleyeceksek ekim anında, üretim anında desteklemeliyiz. Bizim 'olmazsa olmazımız' çiftçimizin mutluluğudur. Aspir bitkisine verilen destek 55 kuruş, ayçiçeğine verilen destek 30 kuruş civarında. Ortalama 40 bin ton Aspir üretilmiş ama piyasada ürün olarak görülmüyor. Bunun yerine ayçiçeği çekirdeği üretimine destek verilmeli. Yıllık ortalama 1.2 milyon ton olan çekirdek üretimini 2.5 milyon tona çıkartmamız lazım. Aksi halde Bulgaristan'dan, Ukrayna'dan, Rusya'dan ithalat yapma zorunluluğumuz devam eder." 

HOLLANDA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Türkiye'de Karadenizbirlik, Trakyabirlik, Konya Şeker gibi kurumların ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Büyükhelvacıgil şöyle konuştu:

"Bugün üretici, sanayici, kısaca tüm sektör ne olacağını kestiremiyor. Özellikle son yıllarda önümüzü göremiyoruz. Hep birlikte hareket ederek ülkemizdeki ayçiçek ürünündeki çekirdek üretimini artırmamız, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Artan üretim cari açıkta bu alanda aleyhimize olan durumu tersine çevirecektir. Türkiye olarak, Allah'ın lütfettiği bu coğrafyada bizler tarım dışı ihracat fazlası veren bir ülke olmak konumundayız. Konya kadar yüzölçümü olan Hollanda'nın sadece tarım ihracatı 50 milyar dolar. Bu nedenle tarım politikalarını çok iyi yönetmemiz lazım. Tarımdan en yüksek verimi almak zorundayız."  

Büyükhelvacıgil, Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan ve Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Metin'e, ziyareti anısına birer Mevlana biblosu hediye etti. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.