Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

 

   24 Kasım öğretmen günü olması eğitimcilerin ülkeye yaptıkları eğitim hizmetlerinin önem taşıması bakımından anlamlı bir gündür.

   Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.''sözünün Türk öğretmenlerine güvenmenin, öğrencilerin çok iyi yetiştirilmesi, ülkenin geleceği bakımından önem taşıdığını ifade etmektedir.

    Öğretmenler Türk tarihine yakışan bir nesil yetiştirmek için elinden gelen çabayı göstermek için bütün gücüyle çalışmaktadır.

   Eğitim toplumun geleceğini şekillendirmekte Atalarımızın bize emanet ettiği ülkemizi ileri taşımak, Türk milletinin vatandaşı olarak övünen kendisine güvenen, ülkesini seven, öğrencilere vatan, millet bayrak sevgisini kazandırmak milli eğitimin önemli amaçlarındandır.

   Öğrencilere yalnız bilginin yeterli olmadığı, toplum hayatına uyum sağlaması, ortak değerlerin paylaşılması, örnek insan olması, ülkenin çıkarlarını her şeyin üstünde tutması, insan hak ve hukukunu benimsemesi, yanlışla doğruyu ayırabilme, devletin malını kendi malı gibi koruması, her türlü zorlukları aşabilmesi, çevresini temiz tutması, bilgi, beceri davranışlarının geliştirilmesi önem taşımaktadır.

   Öğrenciler farklı yeteneklere sahip oldukları yaşları ilerlemeden sevdikleri alanlara yönlendirmek daha uygun olur.

   Öğrencilerin eğitimi görsele odaklandığı için, kitap ve yazılı basını okumadıkları için, bir konuyu anlatırken cümleleri tam doldurmadan eksik ve kısa anlatmaktalar. Öğrenme ilgi ve ihtiyaçtan doğan eğitimin seviyesi yükseldikçe insanların davranışları daha rafine hale gelir.

   Başarılı devam eden sekiz yıllık kesintisiz ilköğretim devam etseydi, öğrencilerin başarı çıtası yükselirdi. Kesinti olmadığı için sekiz yıl içinde yetenekleri ortaya çıkmakta ondan sonra öğrenci kendi yeteneğine göre başarılı olabileceği alana yönelmesiyle kendi kararını kendisi verebileceği yaşta olduğu için sevdiği alanda daha başarılı olmaktadır.

   Sekiz yıllık ilköğretim okulunda öğretmenlik yaptığım için düşüncelerimi yazma ihtiyacımı duydum.

   Eğitim tarihine bakıldığında 1924 yılında kız çocuklara eğitim, 1934 yılında kadınlara seçme seçilme, kadınlara devletin her kademesinde görev verilmesi, sosyal hayatın içinde olması, ülkemizde kadının Başbakan, köy çocuğunun Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet yönetiminde kadın ve erkeğin eşit yurttaş kabul edilmesi. Türkiye Cumhuriyeti devleti eğitimi, devlet tarafından parasız eşit karma eğitim ve Türkçe yapılması bulunduğumuz coğrafyada Türkiye örnek bir ülke olmuştur.

    Öğretmenler için ayrı bir personel yasası ile ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmeli öğretmenlik iş bulma yeri olmamalıdır.

   Öğretmen yetiştiren kurumlar tekrar gözden geçirilmeli, öğretmenler için tatil yapmak ve dinlenmek için sosyal tesisler yapılmalı, onlar en iyi yerleri hak ettiği devletin öğretmene değer vermesiyle öğretmenlerin toplumdaki saygınlığı artar.

   Emekliye ayrılan öğretmenlerin hayat seviyesini yükseltecek kararların alınması, en kısa zamanda uygulamaya geçilmesi, emekli öğretmenleri mutlu eder.

   Hayatını kaybeden öğretmenlere Allahtan rahmet dilerim.

 

Necati Şahinkaya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR