İLÇE ADAYLARI AÇIKLANDI AMA…

                   İLÇE  ADAYLARI AÇIKLANDI AMA…

                Zaman ne kadar da çabuk geçiyor.  AK Parti il kongresi sanki dün yapılmış gibi geliyor insana. Oysa ki iki yılı aşmış, üçüncü yıla doğru gidiyoruz. Normalde kongre 2015'in Temmuz ayında yapılacaktı, ancak Genel seçimlerin Mayıs veya Haziran ayında yapılacak olması kongreleri öne aldı. 2012 yılında yapılan İl kongresinde AK Parti Genel Merkezi her ilde tek  liste ile seçime gidilmesini kararlaştırılmış, Genel Merkezin  desteklediği aday dışında çıkan adayın seçimi kazanması halinde  görevden alınacağı  ifade edilmekteydi.  Ancak Kazın ayağı hiç de öyle olmadı.  Genel Merkeze rağmen, seçime giren Kayınçom, seçimi kazandığı halde görevden alınmadı. Aynı AK Parti Genel Merkezi, şimdi de ilçe Başkanlıkları ile ilgili desteklediği adayları tespit etmiş Kayınçom da bir basın toplantısı yaparak o isimlerin kimler olduklarını açıkladı. Buradan da anlaşılacağı üzere AK Parti Teşkilat Başkanı  Süleyman Soylu, Samsun'da hangi ilçede kimin aday olacağını tespit edip Bölge Koordinatörü Alev Hanım aracılığı ile İl Başkanlığına bildirmiş, İl Başkanı da bu isimleri açıklamıştır. Peki bu ne anlama geliyor derseniz, bu İl Başkanlıklarında da Süleyman Soylu, tek isim tespit ederek o isimle seçime gidilmesi yönünde tavır koyacak  demektir. Ancak  edindiğim sağlam bilgilere göre AK Parti MKYK'sı geçtiğimiz günlerde toplanarak, yapılacak kongrelerde tek isim üzerinde durulacak, ancak ikinci bir listenin çıkması durumunda, seçimi kazanması halinde görevden alınmaması  yönünde bir karar alındığını biliyorum.

                İlçe Başkanlıklarında da durum farklı değil. Her ne kadar Genel Merkez arkasında duracağı isimleri belirlemiş olsa da, çıkacak ikinci listenin kazanması halinde, görevden alınmayacağını az çok biliyorum. İlçelerde çift liste konusunda çok fazla mücadele olur mu bilemem ancak İl Başkanlığı konusunda durum çok farklı. AK Parti  Genel Merkezi ne derse desin, Samsun'da en az iki listenin yarışacağını düşünüyorum. Bu sayı ikiyi de geçebilir. Zaten şu an itibarı ile resmen aday olduğunu açıklayan Osman Çetinkaya ile Adem Bektaş var. Bir de mevcut İl yönetiminin çıkaracağı aday olacak, böylece üç listenin olduğu açıkça ortada. Bir de Canik ve İlkadım İlçe Başkanlarının ilçelerine aday olmadıklarını hesaba kattığımızda, dördüncü bir listenin çıkacağına kesin gözüyle bakmak lazım. Ancak bu listeler zamanla birleşip ikiye düşebilir. Burada seçimin kaderini belirleyecek olan mevcut İl Başkanlığının çıkaracağı adaydır. Şayet İlkadım ilçe Başkanını aday çıkarır iseler o zaman seçim Osman Çetinkaya'ya hayırlı olsun derim. Yok daha farklı, herkesi kucaklayan, sevilen becerikli birisi çıkarsa o zaman iş değişir. İlkadım ilçesi ile Canik'in birleşip bir aday üzerinde birleşme çalışmaları var. Şayet bu çalışmadan sonuç alırlarsa o zaman da siyasette dengeler değişebilir.

                İlkadım'da İhsan Kurnaz'ın eski ekibinin durumu da önemli. Kimilerine göre İl delegesi alarak liste çıkarmayacakları söylense de ben ona çok ihtimal vermiyorum. Bir de Rize lobisi var. Bu lobide Sabri Kolcu, Mustafa Numanoğlu, Adnan Varol, Canik'ten bir ekip, Atakum'dan bazı isimler olduğu söylenmekte. Bu arkadaşlar Adnan Varol'un aday olması için bir hayli uğraş verdikleri söylenmekte. İlkadım'da  ilçe Başkanlığı'na çıkacak isim çok önemli. Her ne kadar Erdoğan Tok oraya hakim gibi gözükse de orada uzun yılların verdiği bir teşkilat yapısı var. O yapıyı dik tutacak birisi çıkarsa oradaki dengeler değişebilir. Ayrıca çift liste çıkması halinde il delegeleri yarı yarıya iki listenin adamlarından oluşmak zorunda kalır. Bu nedenledir ki İlkadım seçimi öyle sanıldığı kadar kolay bir kongre olmayacaktır. Diğer ilçelerde ne olur derseniz, Canik'te  Osman Genç ne derse o olur. Çünkü oradaki düzen onun lehine oturmuş durumda. Atakum'da mevcut ilçe Başkanının karşısına aday çıkar mı bilemem, ancak orada da mevcut yapı devam eder gibi geliyor bana. İshak Taşçının bir tavrı olursa o zaman işler değişir. O konuda  bilgim olmadığından bir şey söyleyemiyorum.

                Diğer  ilçelerde durum nedir derseniz, Kavak'ta ikinci liste çıkacak gibi gözüküyor. Ladikte Fikret Baştan'la devam edilir. Havza çok karışık  Vezirköprü'de de durumlar Flu. Bafra'da mevcut Başkana karşı bir liste çıkacak gibi bir vaziyet var. Ondokuzmayıs'ın patronu Osman Topaloğlu'dur orada, o ne derse o olur. Çarşamba'da ikinci bir liste çıksa da yemez. Terme'yi çok fazla bilemiyorum. Tekkeköy'de liste çıksa da  seçimi alamaz. Diğer ilçeler sonuca çok etki etmeyeceği için değerlendirmeye almadım.

            Önümüzdeki kongrelerde ciddi değişimler gözükmese de İl Başkanlığında durum çok farklı olacak gibi gözüküyor. Zira mevcut İl Başkanı aday olmadığına göre yerine gelecek ismi belirlemesi çok da kolay olmayacak gibi. Sizin anlayacağınız önümüzdeki günlerde siyaset bir hayli hareketli günler geçirecek.  Biz de bunu, an be an sizlerle birlikte değerlendireceğiz. Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi İl Başkanı'nın kim olması noktasında tavrımız olmayacak. Ancak il yönetimlerine alınacak isimlerle ilgili sürekli yorumlarımız olacağından en ufak şüpheniz olmasın. Sözlerime son verirken Şehrimiz  ve Ülkemiz için güzel şeylerin olmasını  temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla.                                           

 

 

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR