Ahmet Ufuk Erkan

Ahmet Ufuk Erkan

Jİ JİE HAO (2007)

Jİ JİE HAO (2007)

 

ACI HER YERDE ACI VEFA HER YERDE VEFÂ

 

Gösterim adı: Assembly (İçtima)

Yönetmen: Xiaogang Feng

Senaryo: Heng Liu, Yang Jingyuan

Oyuncular: Hanyu Zhang, Chao Deng, Wenkang Yuan

IMDB:http://www.imdb.com/title/tt0881200/

                       

                        Filmlere, kitaplara baktıkça, dünyanın pek çok yerinin benzer olduğunu ve bir o kadar da farklı olduğunu görüyorsunuz. Seyrettiğiniz film ya da kitap, sizi insanın, değişmez dertlerine götürüyor.

 

                        Acı her yerde acı. Vefâ her yerde vefâ… Ji Jie Hao, bir Çin filmi. Hakkında pek fazla bilgi yok; elbet ayrıntılı bilgiyi kast ediyorum; bulamadım. Çin'in gerek kendi içinde, gerek dış ülkelerle yaptıkları savaşlar…

 

                        Bir toplanma borusunun duyulması, ona göre ya savaşı bırakmak ya da son askere kadar savaşmak gerekecek. 9. alayın görevi bu. Komutan toplanma (içtima) borusunu duymuyor. Fakat diğer askerler, yani O hariç herkes duyduğunu söylüyor. Zaten patlamalardan zarar gören kulağı sebebiyle, komutan hep askerlerini boşu boşuna ölümüne savaştırdığı düşüncesinde; böyle düşünüyor.

 

                        Tek kurtulan kişi olarak, orduya hizmete devam ediyor. Tüm alayların adları değişmiş tabii. Kendi birliğinin askerlerine ne olduğunu da bulamıyor. Can alıcı noktaları anlatıyorum, yoksa cidden tam bir savaş filmi. Sahneler mükemmel.

 

                        Epey sonra, o toplanma borusunu çalması gereken askerle karşılaşıyor komutan Gu. O toplanma borusunun asla çalınmadığını öğreniyor. Kendilerini kurtarmak için onların savaşmasına ihtiyaçları olduğundan, alayı geri çağıran toplanma borusunu hiç çalmamışlar. Bu sefer de komutan Gu'nun kendine duyduğu, yıllardır içini yakan kızgınlık, bir anlık da olsa başkalarına yöneliyor.

 

                        Büyük bir istekle, kaybolan, artık isimleri bile bilinmeyen askerlerini, onların cesetlerini yani bulmaya adıyor kendini. Devasa bir kömür madenidir orası şu an. Kazılacak kocaman bir alan beklemektedir kahramanımızı.

 

                        Yaşayanlara ve ölenlere gösterilecek vefâ adına seyredilmesi gereken bir film. Ülke için ölmek nedir anlamak için de seyredilmesi gereken bir film. Bazen birileri ölürken, başka birilerinin kaçarak kahraman olmasını göstermesi açısından da güzel bir film. Hemen her film gibi hayatla aynı yani.

 

                        Sonunda mı? Eğer bir film anlattığımı düşünüyorsanız, sorunuz boşta kalmasın; sonu iyi bitiyor. Herkes mutlu…

 

                        Siz yine de insanların evrensel duygularına kulak kabartın. Seyrettiğiniz filmleri, okuduklarınızı biraz da bu gözle okuyun, seyredin.

 

                        Acı her yerde acı, vefâ her yerde vefâ…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ufuk Erkan Arşivi
SON YAZILAR