BUGÜN MİLLİ EĞİTİM’DE Kİ MÜDÜR ATAMALARINI KONUŞALIM

   BUGÜN MİLLİ EĞİTİM'DE Kİ  MÜDÜR ATAMALARINI KONUŞALIM

Allah Resulü Yemen'e Vali atayacağı zaman Vali'yi yanına çağırıp “Ne ile hükmedeceksin” diye sorar? Vali “Allah'ın Kitabı ile” cevabını verince Allah Resulü  “peki onda bulmaz isen ne yapacaksın” diye soruyor. Bu kez “Rasulullah'ın sünneti ile” diye cevap verir.  

Allah Resulü sorularına devam ederek peki onda da bulmaz isen ne yapacaksın? diye sorunca Vali “İmamların İctihadı ile hükmererim” diyor. Efendiler Efendisi bunun üzerine “Peki onda da bulamaz isen ne yaparsın?” diye sorunca Vali “O zaman Vicdanımın sesini dinlerim” deyince Efendimiz “Elhamdülillah doğru bir tercih, senden Vali olur” buyurmuştur.

Efendimiz Hazreti Ali'yi Yemen'e Kadı tayin edince de buna benzer bir olay yaşanır, Hazreti Ali Kadılık görevinin çok sorumluluk isteyen bir görev olduğunu, kendisinin buna layık olmadığını, Allah'tan korktuğunu, böyle bir vebale giremeyeceğini söyleyip Efendimizden affını talep eder.

Efendimiz “Ya Ali sen Allah'tan hakkıyla korkan ve vicdanının sesini dinleyen bir insansın, vicdanının sesini dinleyen bir insanın yanlış yapma imkânı yoktur” buyuruyor. Ardından da ona dua ederek Yemen'e yolcu ediyor. Neden anlattın bu olayları? Derseniz, Milli Eğitim camiası son günlerde ciddi anlamda sıkıntılı bir süreçten geçmekte, İktidar Gezi olaylarına karışan Müdürleri görevden alabilmek için bir yönetmelik çıkartmış ancak yerel yöneticiler bunu öyle hoyratça kullanmışlar ki adeta sapla saman biri birine karışarak ciddi hatalar yapılmıştır.

Dilerseniz isim vermeksizin nasıl yanlışlar yapıldığını anlatmaya çalışalım, çıkarılan yönetmenlikte 75 puanın altında kalanların Müdürlük görevlerinin sona ereceği belirtilmiş, iyi güzel de puanı kim neye göre verecek? Derseniz, Milli Eğitim yöneticilerinin oluşturacağı komisyon tarafından verilecek puan sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır.

 Peki, değerlendirmeler neye göre yapılmıştır? Derseniz, işte orada biraz durmamız gerekiyor, siyasetçilerin akrabaları, hısımları, eş ve dostları ile siyasetçilerin etrafında dolaşarak onlardan medet umanların puanları yüksek tutulurken, dik duran kimseye eyvallahı olmayan, sadece ve sadece Allah'a boyun eğen, işini adam gibi yaptığı için kendinden emin olan insanlar, puanlamada yeterince oy alamayarak elenmişlerdir.

Elbette ki puan alanlar içerisinde çok değerli insanlar da var ama hiç hak etmedikleri halde yüksek puan alanlar olduğu da muhakkak. Yaptığım küçük bir araştırma sonrasında yüksek puan alanların bir kısmının şeceresi çok enteresan çıktı, Belediye Meclis üyelerinin hısımlarından tutun da Irmak sırtının ağasının yanından ayrılmayanlara varıncaya kadar, o kadar çok olumsuz işler yapılmış ki anlatamam.

Peki bunca olumsuz iş olurken, İl Milli Eğitim Müdürü ne iş yapmış? Derseniz, zatı muhterem etliye sütlüye dokunmadan güçlü olanların yanında vakit geçirerek, tam atamalar yapılacağı zaman yetkiyi yardımcısına devredip Umreye giderek olayı geçiştirmeyi başarmış başarılı bir bürokrat olduğunu ortaya koymuştur.

Arkadaşımız o kadar mütevazi bir kişiliğe sahip ki anlatamam!.... Gece vakıf sohbetlerine katılmadan tutun da dükkân açacak kardeşlerimizin dükkânlarını dizayn etmede yaptığı yardımlar dilden dile dolaşmakta.

Kendisi ile ilgili daha önce de bir kaç köşe yazım olmuştu, arkadaşlar “iyi adamdır yazma” deyince biraz ara verdim ancak son atamaları görünce ciddi anlamda canım sıkıldı. Bir idareci yapacağı icraatla ilgili siyasi dengeleri gözeterek icraat yaparsa o idareci Allah Resulü'nün anlattığı idareci olamaz.

Bir müdür atamasını yaparken şunun bunun isteği, siyasi dengeler değil de işini adam gibi yapan insanları seçip vicdanının sesini dinlemedikçe başarılı olma şansı yoktur.  Başarılı olduğunu zanneder ama uzun vadede asla başaramaz.

Bu dediklerime bir, iki örnek vererek sözlerime son vermek istiyorum,  İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yapılan atamalar yaklaşık iki ay olmasına rağmen, Canik ve Kavak ilçelerine Müdür ataması yapılamamıştır.

Neden yapılamamıştır? derseniz “siyasetçilerle sendikanın veya siyasetçilerin kendi aralarında uzlaşamaması sonucu yapılamamıştır” dersem sanırım doğruyu söylemiş olurum. Eğitim öğretim başlamış olmasına rağmen hala daha bu iki ilçeye Müdür ataması yapılmamış ise bunun sorumluluğu herhalde bende değil İl Milli Eğitim Müdüründedir.

Neyi merak ediyorum biliyor musunuz? İl Milli Eğitim Müdürü dengeleri koruyacağım derken sezon sonu gelirse şaşırmayın, arkadaşımıza tavsiyem kulların dengesini boş versin, Allah'ın rızası ve vicdanının sesini dinleyip işini yaparsa makamda az ya da çok kalması hiç önemli değil, önemli olan geride hoş bir seda bırakmasıdır. Ne demiş Atalarımız “ağaca yaslanma çürür, insana yaslanma ölür” umarım matlup hasıl olmuştur. Kalın sağlıcakla

                                             

 

 

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR