UFAK ATINDA CİVCİVLER YESİN

UFAK ATINDA CİVCİVLER YESİN

Toplum olarak öyle bir hale gelmişiz ki anlatmak mümkün değil, gücü ve makamı olan itibarlı, gücü olmayan garibanların ise sivrisinek kadar dahi değeri olmadığı bir toplumda yaşıyoruz. Doğru söylediğiniz zaman haklı da olsanız muhataplarınız isyan ediyorlar ama insanların canlarının istediğini söylediğinizde sizden iyisi yok.

Benim hayat felsefem bu mantığa hiç bir zaman uymadı, üç - dört yıl acaba bende böyle yaşayabilir miyim diye denedim ama Fabrika ayarlarım buna izin vermedi. İnsan bir şeyi yaparken veya konuşurken ya karakterine göre ya da inancına göre davranmak zorundadır, aksi halde ilkesiz, inançsız, yalama bir adam olup çıkarsınız.

Ancak günümüzde bu dediğim ölçülerde insan bulmak o kadar zor ki anlatmak mümkün değil, insanlar konuşurken veya sokakta yürürken adam zannediyorsunuz ama azıcık icraat yapmaya sıra geldiğinde, o gördüğünüz insan gidip yerine çok farklı bir yaratığın geldiğini gördüğünüzde şaşırıp kalıyorsunuz.

Bu ayrıntıyı neden verme gereği duydun? Derseniz, son Valiler kararnamesi ile Diyarbakır'a atanan Vali Hüseyin Aksoy'la ilgili o kadar enteresan beyanatlar, köşe yazıları, haberler okuyorum ki yazıları okuyunca şaşırıp kalmamak mümkün değil.

Bazı meslektaşlarımız önce Vali'yi Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illere göndermeye kalktı, atamanın ardından duygusal olduklarından öyle yazdıklarını söylediler, bazısı daha üst bir göreve atandığını, çözüm sürecine katkı vermesi için tecrübelerinden yararlanılacağı için Diyarbakır'a atandığını söyledi.

Bazısı ise Samsun'da bulunduğu süre içerisinde halkla bütünleştiğini, toplumun her kesimi ile kaynaştığını, gidişinin çok üzücü bir durum olduğunu belirtmiş. Bir kısım yağdanlıkçılar da zaten gitme zamanı geldiğini o nedenle mecburen tayin edildiğini, gittiği yerin bulunduğu yerden çok daha iyi bir yer olduğunu söyleyerek karakterlerine uygun davrandı.

Peki olayın aslı nedir? dilerseniz olaya bir de bu yönden bakalım; Vali Aksoy ilk geldiği günlerde hepimiz ümit var olduk, iyi niyetli olarak şehre çok şey katacağını, toplumu uzlaştıracağını, insanlar arasında ayrım yapmadan Devlet adamına yakışır bir Valilik yapacağını düşünmüştük, hatta bu düşüncelerimizi bir köşede siz değerli okurlarımızla da paylaşmıştık.

Ancak aradan geçen zaman diliminde yaptığı icraatları gördükçe beklentimizin çok uzağında bir Vali olduğunu müşahede ettik. İlk yaşadığım olay bundan iki yıl kadar önce Ladik ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapan vatandaşın sosyal yardımlaşma vakfından aldığı yardımı, ilçe Kaymakamının memur vasıtasıyla geri alması olayında Vali Bey'i bizzat arayıp bilgilendirmeme rağmen bana “siz yanılıyorsunuz, hatta sizi birileri kullanıyor” diyecek kadar ileriyi gitmiş, ben de kendisine gerekli cevabı vererek telefonu kapatmıştım.

Oysaki olayın doğruluğu Cumhuriyet Savcılığının aldığı ifade ile resmen ortada idi ama Vali Bey siyasetçilerden çekindiği için olayın üzerine gidememişti. Ardından İl özel idaresi ile ilgili yaptığımız belgeli yayınlar sonucunda ilgililer hakkında soruşturma açması gerekmesine rağmen, soruşturmaya gerek yoktur kararı alması yine siyasetçilerin onun üzerindeki etkisinin sonucu idi. Bırakın ilgililer hakkında gereğini yapmayı, tam aksine bizi mahkemeye vermeyi tercih etmesine ne demeli onu da siz takdir edin.

Vali Bey'in bunun dışında iki tane daha çok önemli hatası oldu. Bunlardan ilki Çakmak Barajının boşaltılması talimatını vermesi ki şayet yağmur yağmaz ise bu şehir susuz kalacak demektir, umarım son bahar yağmurları yağar da bu sıkıntıdan kurtuluruz.

Bir diğer önemli hatasına gelince Atakum da yapılan İmam Hatip okulunun inşaatının bu yıl bitirilip eğitime açılmasının önünü bizzat Vali Bey kestiği kanaatini taşımaktayım, zira oradaki Dernek yöneticileri bu doğrultuda bilgi verdiler. Kaldı ki Vali Bey dünya görüşü itibarı ile sol yandaşlı, zaman, zaman alkol alabilen, liberal dünya görüşü olan bir arkadaş olduğunu da az, çok biliyoruz. Zaten kendisini öve, öve bitiremeyen gazeteciler de bu yapıdaki insanlar.

Vali Bey bu şehirde dörtlü bir yapının kıskacında olduğu kanaati herkeste mevcut. Nedir bu dörtlü yapı? Derseniz, eski Bakan, Vezir Hazretleri, Kayınçom ve böyyüüük iş adamları Yeşil vatanseverler cephesi. Bu yapı Valinin tayinini durdurmak için çok büyük çaba sarf etti, hatta kayınçom adeta kendisini feda etmesine rağmen tayin durmayınca bu kez farklı beyanatlar vererek işin içerisinden çıkmaya çalıştı.

Neyi merak ediyorum biliyor musunuz? Samsun gibi AK Parti'nin iktidar olduğu bir şehirde sadece AK Partilileri idare edemediği için Vekillerin çoğunun tepkili olduğu Sayın Vali, şimdi Hadep'in veya muadili partinin yerelde iktidar olduğu bir ilde, Dengeleri nasıl koruyacak çok merak ettiğim konuların başında.

Peki, dört yıllık süreçte bu şehirde hiç mi icraatı yok bu Valinin? derseniz elbette ki var, açılış, merasim, düğün, dernek, takı merasimlerinde ve meme kanserinde çok büyük icraatları olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun dışında çakılmış tek çivisi varsa söyleyin de biz de bilelim. Kalın sağlıcakla

 

 

                              

 

 

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR