NEDEN LADİK’TE TEK BİR YABANCI YATIRIMCI YOK?

                 NEDEN LADİK'TE TEK BİR YABANCI YATIRIMCI YOK?

Yaklaşık altı aydır haftanın her günü Ladik'e gidip geliyorum,  neden gidip geliyorum? Derseniz, yedi yıldır tüketiyoruz biraz da kazanalım dediğimiz için ticarete kaldığımız yerden devam etmeye karar verdik.

Karar vermesine verdik ancak asıl mesleğimiz olan yap sat inşaat Müteahhitliği son günlerde sıkıntılı bir sürece girdiğinden, farklı bir iş alanına girmenin daha yararlı olacağını düşünürken, Tavuk çiftliği olan bir arkadaşımız mutlaka Tavuk sektörüne girmemiz gerektiğini, zira sektörde farklı sıkıntılar olduğunu, bu konuda benim de yapabileceklerim olduğunu söyleyince ben de bu yönde bir karar alarak Tavukçuluk yapmaya karar verdim.

Gerçi kayınçom o işe çoktan girmişti tüm sorunlarını bir çırpıda çözerdi!.. amma ve lakin her ne hikmetse çözüm bulamadığı gibi civcivleri öldüğünden bayağı bir zarar etti. Tavuk çiftliği kurmak için öncelikli olarak yapılması gereken ilk iş arazi bulmaktı, bu konuda Çakallıdan başlayarak, Kavak, Asarcık, Toptepe derken Ladik'e kadar gittik ve Araziyi Ladik'ten aldık.

Bu konuda en önemli etken de Ladik Temsilcimiz Fahrettin Koçyiğit'in Ladik'te ikamet etmesi oldu ama Kavak ve Asarcık bölgelerinde arazi fiyatları o kadar uçmuş ki anlatamam, bunun nedeni nedir? Derseniz, Kavaklılar ve Asarcıklılar dışarıdan yatırımcı almayı becermişler o nedenle de arazi fiyatları tavan yapmış ama Ladik'te durum çok farklı. Neden farklı? Derseniz, ben yaşamadan yazmak istemediğimden altı aylık süreçte yaşadıklarımı görünce insanların neden Ladik ilçesine yatırım yapmadıklarını çok iyi anlama fırsatı buldum.

Ladik ilçesi Tarihi eserlerin en çok çıkarıldığı bir ilçe olduğunu göz önüne aldığımızda yerleşim birimi olarak bölgenin en eski yerleşim bölgesi olduğu açıkça ortadadır, tarihi geçmişi bu kadar güzel olan bir ilçenin bundan yüz yıl önceki nüfusu köyleri ile birlikte 17.000 civarında iken bugün de köyleri ile birlikte nüfusu 17.000 civarındadır.

Bunun en önemli nedeni, ilçeyi yöneten insanların dışarıdan gelecek olan yatırımcıların önünü kesme çabalarıdır, bunu nereden biliyorsun? Derseniz, rahatlıkla bizzat yaşadıklarımdan öğrendiklerimdir diyebilirim.

Bir yıl önce satın aldığım arazide yapacak olduğum yatırımla ilgili ilçenin yöneticileri ve iş adamları bırakın destek olmayı ellerinden gelse yatırımın önünü kesmek için her şeyi yapacaklarını bizzat müşahede ettim.

Bir ilçeye dışarıdan gelen bir yatırımcıya ilçeyi yöneten insanlar destek olmaz iseler o yatırımcı desteği nerede bulur ise oraya gider, ben Ladik ilçesinde iki tane arazi alıp iki çiftlik projesi yaptım, birisini bitirdim, birisine yeni başladım, şayet önüm açılsaydı çok daha farklı yatırımlar düşünüyordum ama vazgeçtim. Bu ilçeye daha yatırım yapmayı düşünmüyorum.

Bu yaptığımız işletmeler etlik Tavuk işletmeleri, bunlarda az insan çalışıyor ama yumurtalık Çiftliklerde çok sayıda insan çalışır, benim bu ilçede Yumurtalık Tavuk işletmesi kurma planım vardı ama  yöneticilerin bu tavırları beni yeni yatırımlardan vazgeçirdi.

Peki, yöneticilerden ne bekliyordun? Derseniz, çok ama çok basit destekler bekliyordum, örneğin  piyasa da bulamadığınız silindir makinesini Belediyeden almanız gerekiyor, Belediye Başkanını bir iki ay önce arayıp dedim ki “Başkan orada bir iş yapılıyor, insan bir merak edip gider bakar bu adam burada ne yapıyor” bana ne cevap verdi biliyor musunuz? “zaten senin tüm çevre düzenleme işini biz yaptık, gönderdiğim greyderin faturaları önümde haberin olsun” deyince teşekkür edip kapattım telefonu.

Yaptım dediği düzenleme ne biliyor musunuz? Çiftliğin kenarından köy yolu geçiyor o yolu düzenlemek için greyder geldi. O greyderi de o değil ilçe Başkanı gönderdi, daha sonra ilçe Başkanına birileri talimat vermiş olmalı ki adamcağız korkudan telefonlara bakamayınca  bir daha  ben de arama gereği duymadım.

Çiftliğin yapımı esnasında tam elli bin lira çevre düzeni için para ödemiş olmama rağmen, hatta bir ay bir kepçe Çiftlikte beklemesine rağmen, Belediye Başkanının 'oradaki çevre düzenleme işini biz yaptık' demesi Ladik'te ki yöneticilerin yatırımcıya nasıl baktıklarının açık ifadesidir.

Kaldı ki bizim çiftliğin bitişiğinde bulunan iki çiftlik var, onlar yapılırken o günkü köy hizmetlerinin araçları aylarca oralarda bedava çalıştılar ki bunu yadırgamıyorum çünkü yatırımcıların önünü açmak adına yapılmıştır ve doğru olmuştur ancak sıra bize gelince, piyasada saati 90 lira olan kepçeyi 110 liradan kiralamak insanın ağırına gidiyor.

Olay sadece bununla da sınırlı değil, İlçenin yolları o kadar perişan bir halde ki anlatamam, Ülkemizin tüm köy yolları dahi beton yol olmasına rağmen, Ladik Çimento Fabrikasının önünden Ladik'e kadar giden tüm yollar hala daha toprak yollar.

Geçenlerde Fabrikaya yeni atanan Müdürü arayıp bir görüşeyim de şu yolları bir yapsın istedim ama adamın verdiği cevap çok enteresan “beyefendi biz gazetecilerle görüşmüyoruz” dedi, demek ki bu zat başında bulunduğu Fabrikanın çevreye verdiği zararı çok iyi biliyor bu nedenle gazetecilere verebileceği bir cevap olmadığından bizimle görüşmek istemiyor.

Gerek siyaset yaptığım dönemlerde, gerekse ticaret yaptığım dönemlerde gazetecilerden hiç ama hiç çekinmedim, neden çekineyim ki veremeyecek hesabım yok ki çekineyim, demek ki bu arkadaşların veremeyecekleri hesapları var ki gazetecilerle görüşmek istemiyorlar.

 Çiftliğin önünden geçen köy yolu var, Fabrikanın atık malzemelerini alıp köy yoluna serelim  istedik  Muhtardan ilmuhaber istediler, onu da verdik yine olmaz dediler. Neden böyle dediler? Derseniz, ilçede bazı Dinozorlar var, onlar ilçenin kanını emiyorlar, bizim gibi toplumun yararını düşünen bir yatırımcının Ladik'e gelmesi onların hiç ama hiç işine gelemez. Onların istekleri doğrultusunda yöneticiler davrandığı için Ladik'e dışarıdan yatırımcı gelmiyor.

Ladik ilçesinde doğru dürüst bir yönetici olsa o ilçenin tüm bozuk yollarını çimento Fabrikasına Beton yol yaptırır ama maalesef yöneticiler Halkın rahat ulaşımını düşünmek yerine güreş Festivalleri, şarkıcı türkücü getirip çok cüzi miktarlarda paraları Çimentoya ödeterek, halkın sıkıntılarına çözüm üretmeyi tercih etmiyorlar.

Ladik ilçesine bu güne kadar tek bir yabancı yatırımcının gelmemesinin nedenini biraz olsun anlattığımı düşünüyorum. Bu güne kadar Ladik ilçesinde Dinozorların dediği oluyordu ama bundan sonra Halkın dediği olacağından hiç şüpheniz olmasın, nasıl olacak derseniz? biz yazacağız yetkililer gereğini yapacaklar yapmaz iseler yine biz buradayız efendim. Kalın sağlıcakla

 

                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR