Aydın TOMAKİN

Aydın TOMAKİN

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR DÖKÜLÜYOR.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR DÖKÜLÜYOR.

 

Akp iktidarı tüm şehirleri ele geçirmek için büyükşehir yasası diye ucube bir yasa çıkardı.

Vatandaşta teveccüh etti.

Aman Allah'ım bir heyecan kasırga sardı ülkeyi,

Bir çok il Büyükşehir olma sevdasına kapıldı.

Hatta Büyükşehir statüsü nüfus ölçeğine göre yapıldığı için bazı iller kağıt üzerinde taşıma nüfus kaydı ile büyükşehir statüsü kazanmak için çok çaba sarf edenleri de gördük.

Mesela benim memleketim olan Ordu ili büyükşehir statüsüne uygun değildi. Ancak Samsun başta olmak üzere birçok vilayette yaşayan Ordu'lu hemşerimiz bu heyecana kapılarak kağıt üzerinde nüfus kayıtlarını ve ikametlerini Ordu'ya taşıdılar. Ben şahsen siyasi bir karar olduğu için o kampanyaya destek vermemiştim.

Ordu ili Büyükşehir statüsü kazanmakla siyasi iktidar amacına ulaştı ama köylü vatandaşımızın sevinci kursaklarında kaldı zannederim.

Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu diye bir atasözümüz vardır.

Benim saf köylü vatandaşım bu siyasi aldatmacaya çabuk kandılar. Büyük şehir olunca gelirleri artacak, ürettikleri mahsuller çok daha fazla fiyat edecek zannettiler.

Halbuki başlarına gelecekleri hiç düşünmediler. Daha düne kadar su ve elektrik parası ödemeyen, çöp vergisi ve atık su bedeli ödemeyen vatandaş bundan sonra hepsini ve daha fazlasını ödemek zorunda kalacaklar.

Daha dün Samsun yerel haber sitelerinde haber konusu oldu. Saski personeli köylerde su aboneliklerine başladılar bile.  Gerisi de gelecek. Elektrik ve su faturaları gelmeye başlasında bakın o zaman o köylü vatandaşımızın ağlamaklı hallerini görmek istiyorum.

Samsun daha önce büyükşehir statüsü kazandığı için değişen fazla bir şey olmadı. Ancak son çıkarılan Büyükşehir yasası ile köyler de kapsam içine alınınca işin şekli değişti.

Artık köylü ve şehirli ayırımı ortadan kalkmış oldu. Şehirde yaşayan bireyle köyde yaşayan birey aynı vergilere tabi olacak.

Bu durumda köyde yaşayan vatandaşlarımız kazıklanmış olmuyor mu? Çünkü; hizmetin çoğu şehirli vatandaşlarımıza ayrılırken, köylere ise arta kalan zaman içinde artık ne hizmet götürülebilirse o kadar. Hak hukuk adalet nerede kaldı?

YAŞASIN İLERİ DEMOKRASİ…!

Dönelim konu başlığımıza,

Evet Samsun Büyükşehir Belediyesi Hizmet yönünden dökülüyor.

Büyükşehir daha kendisine ait şehrin göbeğindeki ANAKENT İŞ HANINI dahi bakmaktan aciz durumda. Şu anda bu yazıyı adı geçen İşhanı içinde yazıyorum. Asansörler çalışmıyor. Bu gece yağmur yağdığı için işhanına girdiğiniz anda yağmur damlaları başınıza boca edilmektedir. Damlalar arasında yürüyecek yol bulamıyorsunuz.

Daha önce www.karizmahaber.com  haber sitesinde, haber konusu olmuştu. Yine aynı işhanının 3. Katında kocaman fayans levhalar duvarlardan düşmüştü. Allah'tan bundan kimse zarar görmedi. Yine aynı katta duvar üstü ışıklandırma direklerinin kimisi kırılmış, kablolar yerlerde sürünüyor. Her an bir vatandaşımız cereyana kapılabilir. Allah korusun. Tavandan şıpır şıpır su damlaları akmaya devam ediyor. Aynı kattaki işyerleri akan sular işyerimize girmesin diye camın önlerine bordür taşları ile bariyer oluşturmuşlar. İşhanının her katında ayrı bir ucube ile karşılaşıyorsunuz. Yetkililerden tık yok.

Büyükşehir Belediye binasının yıkılacağını, dolayısı ile Büyükşehir Belediyesinin  ANAKENT İŞ MERKEZİ'ne taşınacağını duyuyoruz. Büyükşehir belediyesinin bir an önce iş merkzine taşınmasını esnaf dört gözle beklemektedirler. Çünkü eğer belediye gelirse belki birçok problemimiz bu şekilde halledilmiş olur diye düşünmektedirler.

Esnafın bir kısmı ise; biraz ümitsizliğe kapılmış durumda. Çünkü SASKİ bu binaya taşınmadan, Saski Genel Müdürü esnafa söz vermiş, Eğer gelirsek sizleri ihya edeceğiz demiş ama esnaf yine unutulmuş, esnafı değil kendilerini ihya etmişler. Esanaftan konuştuklarımız diyorlarki. Büyükşehir de Saski gibi yapacaksa hiç gelmesin daha iyi. Saski'nin gelişine sevinmiştik. Ama ümitlerimiz kursağımızda kaldı. Büyükşehir gelince de aynı hayal kırıklığını yaşamak istemiyoruz diyorlar.

Büyükşehirin döküktüsü saymakla bitmez. Kaç gündür yerel basında ve haber sitelerinde konu olmaya devam ediyor. Konu Samsun şehir merkezinin yakında içme suyu sıkıntısı çekeceği yazılıp çizilmekte. Çakmak barajındaki su kapaklar açılarak dere yatağına boşaltılıyor, dolayısı ile şehirde su sıkıntısı baş gösteriyor.  Yetkililer ise Çakmak barajındaki suyun yanlışlıkla boşaltıldığını dile getirdiler

Samsun'a su veren Çakmak barajındaki suyun tükenmesi sonucunda belediye başkanı Yusuf Ziya Yılmazın çeşitli projeler geliştirdiklerini biliyoruz. Uzun vadede Suat Uğurlu Barajının suyunu Çakmak Barajına akıtmak gibi kulağa hoş gelen projelerin varlığından haberdarız.

Ancak bu da bir aldatmaca olmaz inşallah.

Ziya Paşa ne demişti;

“Ayinesi iştir kişinin, Lafa bakılmaz.

Görünür kişinin rütbe-i  aklı eserinde”

 

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Aydın TOMAKİN Arşivi
SON YAZILAR