Atık İlaç Çöp Değildir

Atık İlaç Çöp Değildir
Samsun Eczacılar Odası 'Atık İlaç Çöp Değildir' sloganı ile evlerde tarihi geçmiş veya atıl durumda bulunan ilaçlar için harekete geçti.

İMHA EDİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ
Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Bilindiği üzere 2014 yılının Ocak ayında eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçların imhasını odamız aracılığıyla gerçekleştirmiş, onaylı listelerini meslektaşlarımıza ulaştırarak hem İTS’den hem de eczane stoklarından düşülmesini sağlamıştık. Yapılan bu işlem sonucunda eczanelerimizde oluşan atıl stok birikimini engellemiş olduk.Bu yıl da yine eczanelerimizde birikmiş olan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçlarımızın imhasını gerçekleştirmek amacıyla toplayacağız. Ayrıca bu yıl buna ek olarak sosyal sorumluluk kapsamında evlerde bulunan kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları da eczanelerimizde toplayarak imha edilmesini sağlayacağız"

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR
Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, "Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kasım ayından bu zamana kadar görüşerek yaptığımız ortak bir çalışma neticesinde ortaya çıkan “Atık İlaç Çöp Değildir”  sloganıyla; evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı,   hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali,hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczanelerimizde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde toplanması sağlanarak, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalığının oluşturulmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Vatandaşlarımızın 1 – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında evde bulunan miadı geçmiş ilaçları kendileri kontrol ederek veya eczanelere kontrol ettirerek eczanelerimizde ve aile sağlığı merkezlerimizde bulunan atık ilaç imha kolilerine bırakmaları halk sağlığı açısından önemlidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.