ATATÜRK KAYALARI'NDA YERLEŞİM İZLERİ BULUNDU

ATATÜRK KAYALARI'NDA YERLEŞİM İZLERİ BULUNDU
Balıkesir’in Gömeç İlçesi’nde bulunan Kocadağ’da yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’e benzerliğiyle görenleri şaşırtan Atatürk Kayaları’nda Helenistik döneme kadar uzanan yerleşim izlerine rastlandı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen başkanlığında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında tarihi açıdan önem taşıyan bilgilere ulaşıldı. Ayvalık, Burhaniye, Gömeç, Edremit ve Havran ilçelerinde sürdürülen çalışmalarla 66 farklı noktada yapılan tespitlere göre Edremit Körfezi ve çevresinin kültür envanterine, tarih öncesi de dahil olmak üzere, farklı dönemlere tarihlenen yerleşimler ve yapılar eklendi. Çalışmalarda, Gömeç’ten görünen silueti nedeniyle halk tarafından “Atatürk Kayaları” olarak bilinen Kubaşlar Köyü ve Dişkaya Tepesi’nin zirve noktalarında yapılan taramalarda, Helenistik döneme kadar inen yerleşim izleri saptandı. Çalışmaların, UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığına hazırlanmakta olan Ayvalık bölgesi için başvuru kriterlerini desteklemesi bekleniyor. Araştırma ekibi ayrıca, Kuyucak Köyü’nün güneydoğusunda, Yazılıtaş Tepe’de bulunan bir kaya kütlesinin üzerine kazılarak işlenmiş olan ve Oğuz Boyları’na ait olduğu düşünülen şekiller tespit etti.

SAMSUN’DA ANTİK MEZAR
Öte yandan, Samsun’da Canik Belediyesi’nin “15 Temmuz Şehitler Tepesi” projesi kapsamında Toptepe mevkiinde yaptığı kazı çalışmaları sırasında Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu. Doğal kesme blok taşlardan yığma tekniğiyle yapılan mezar odasının yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir koridordan oluştuğu belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.