ATAKUM'DA “ENGELLİ VE YAŞAM” PANELİ

ATAKUM'DA “ENGELLİ VE YAŞAM” PANELİ
Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında ‘’Engelli ve Yaşam’’ konulu  panel gerçekleştirildi. Panelde, engelsiz bireylerin toplumsal yaşama tam katılımının sağlanması için yapılması gereken çalışmalar anlatıldı. 

Atakum Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle ’’Engelli ve Yaşam’’ konulu panel programı gerçekleştirildi. Vedat Türkali Eğitim, Sanat ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Güneysu, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü Engelli Bireyler Spor Koordinatörü Dr. Mehmet Özsarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Engelli Bireyler Spor Uzmanı Kerem Arda, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Öğretim Görevlisi Özgül Aksu ile birlikte engelsiz yurttaşlar ve aileleri katıldı.   

atakum-belediyesinden-engelli-ve-yasam-paneli-4-001.jpg
  
"TÜM KESİMLERİN ORTAK SORUMLULUĞU"
Panelin açılış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Şeref Aydın, ‘’Yaşayan her sağlıklı insan bir engelli adayıdır. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak kalıcı çözümler için çaba göstermek sadece engelli ve ailelerine ilgilendiren konu değildir. Toplum olarak tüm kesimlerin ortak sorumluluğu, ortak bilincidir. Sonuç olarak engelliler için istihdam, eğitim, sosyal haklar konusunda yapılan düzenlemelerin devam ettiğini ama hala olması gereken yerde olmadığını görmekteyiz. Engelli Bireylerin 2019 Kalkınma Birliği içerisinde yer almasınınn sağlanması önceliğimiz olmalıdır. Engelli bireylerin sosyal hayatın her aşamasında yer bulmaları sağlanmalıdır. Yerel yönetim sınırları içinde eğitim, istihdam, sosyal hayatta eşit ve tam olarak yer almaları ve  katılımcı olmalarının sağlanması önemlidir. Önlerindeki engeller giderilmeli’’ dedi.
 
"ADALETLİ YAKLAŞIM BEKLİYORUZ"
Panelin moderatörlüğünü de yapan televizyon programı yapımcısı Mete Kahraman engellerin aşılmasında birlik içinde hareket etmenin önemine değinerek, ’’Cinsiyet fark etmeksizin hiçbiriniz başkasıyla eşit değil. Mesela 100 metre koşuda bir çocuk beni geçebilir. Engelliyim, size düşen benim şartlarımı eşitlemek ve haklarımı vermektir, benimle yarışmak değil. TÜİK'in verilerine göre engelli olmak çok kolay. Trafik terörü, terör, spor faaliyetleri sonucu engelli olan onun dışında sokaklarda faili meçhul şekilde ölen, serseri kurşunla yaralanan birçok insan var. Bunun sonucunda Türkiye engelli cenneti gibi bir yer. Bunu söylemek kolay değil ama maalesef bu durumdayız. Engelliler insanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyorlar, ayrıcalık değil adaletli bir yaklaşım bekliyorlar. Engellilerin örgütlenmeleri gerekir; fakat tek başlarına örgütlenmeleri çok zor. Burada biz olmadığımız sürece asla hiçbir şey değişmeyecek’’ ifadelerine yer verdi. 

atakum-belediyesinden-engelli-ve-yasam-paneli-4-001.jpg

"GELİŞİMLERİNE KATKI SAĞLIYOR"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu önemli başarılara imza atmış engelli sporcuların başarı öykülerinden kesitler aktardığı ‘’Yerel Yönetimler Temelli Engelli Bireylerde Sporun Önemi’’ konulu sunumunda şu ifadelere yer verdi: “Her birimizin spor yapma ihtiyacı var. Biz bu ihtiyacı karşılamak zorundayız. Şu anda biz İstanbul’da 30 bin çocuğa aynı anda spor yaptırıyoruz. Hedefimiz daha çok çocuğa ulaşmak. Bizim spor anlamındaki yaklaşımımız da kulüplere destek vermek. Biz daha çok çocuğa ulaşalım, yetenekli çocuklar bulalım düşüncesindeyiz. Spor fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlıyor. Arkadaşlarımızın kendilerine göre o kadar çok güzel düşünceleri var ki biz spor yaptırarak onları geliştirmeliyiz. Bu çocuklara başarıyı yakalattıran şey bizle yapıyoruzu ortaya koymak.  Biz engellilerle birlikte güç sağlamalıyız. Sporla onların gelişimine katkı sağlıyoruz.”

ÖNEMİ BÜYÜK
Sanatsal etkinliklerin engelli çocukların gelişimlerinde büyük önem teşkil ettiğini belirten Emineller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aytek Çakmak ise, ‘’Eğitim her çocuk için gerekli. Eğitim sokakta başlıyor, aileyle devam ediyor, okulda da daha ilerisine gidiyoruz. Sokaktaki eğitimi biz artık sıfırladık. Çocuklarımız evlerde tabletlere mahkumlar. Burada sanat devreye giriyor. Müzik, tiyatro ve resimle çocuklarımızda birtakım gelişmeler sağlayabiliriz. Resim yapmaya başladığında çocuğumuz ellerini kullanmaya başlıyor. İnce motor, kaba motor becerileri gelişmesi sağlanıyor. Özellikle çocuklar çizgiler çiziyor resimler yapıyor dışardan bakınca çok anlamsız gibi gelmekle beraber bu şekilde çocukların ince motor kalın motor becerileri gelişiyor. Boyaları karıştırıyor yeni boyalar ortaya çıkarıyor ve kendini mutlu hissediyor. Resim, ürün yapıyor burada başarma duygusu tadıyor‘’ diye konuştu.

FORMA HEDİYE EDİLDİ 
Konuşmaların ardından programı hazırlanmasında katkısı bulunan katılımcılara ve panelistlere plaket takdimi yapıldı.Televizyon program yapımcısı Mete Kahraman’a plaketini Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci; Dr. Osman Kalyoncu’ya plaketini Atakum Belediye Başkan Yardımcı Şeref Aydın; Op. Dr. Aytek Çakmak’a plaketini Atakum Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Akın Ömür, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat’a plaketini Dr. Osman Kalyoncu, Atakum Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Akın Ömür’e plaketini  Atakum Belediyesi Hekimi Dr. Shahram Baradanhosseini; Atakum Engelli Yaşam Merkezi Sorumlusu Nadide Döktür’e ise plaketini Atakum Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Yıldız verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Akademisi Müdürü Dr. Osman Kalyoncu Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’ye günün önemine uygun sporcuların olimpiyatlarda giydiği tişört takdim etti. Panele katılan engelsiz yurttaşlara da etkinlik hatırası forma hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.