Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

ASGARİ PAZARLIK

Asgari ücret artışı için son pazarlıklar yapılıyor. İşçi temsilcileri olayı biraz abartmışlar. En düşük memur maaşına eşitlenmesini istiyorlar. İşçilerin kendilerini temsil edenler hakkında biraz düşünmelerini gerektirecek kadar uçuk bir talep olmuş. Fazla iyimserler…

Asgari ücret tespit  komisyonu beş  işçi , beş  işveren ve beş  devlet temsilcisi olmak üzere toplam on beş kişiden oluşuyor. Gereksiz kalabalıktan başka bir şey değil. Her zaman olduğu gibi sonucu beş devlet temsilcisi belirleyecek.

Onların da alacağı kararı bilmek için müneccim olmaya gerek yok bu ülkede. Açıklanacak zam miktarı ilk altı ay için en fazla yüzde üç ya da yüzde dört olacaktır. Bu da demektir ki ; şu an itibariyle 740,00 TL' sı  olan asgari ücret  780,00 TL ' sına yükselecektir.

Aylık 40,00 TL' sı zam. Bozdurur bozdurur harcarız artık.

Biz bu parayla nasıl geçiniriz , el insaf diyenler için. Her zaman ki mazeret devreye girecek. Daha fazla zam yaparsak Yunanistan ' a döneriz. Ölümü gösteriyorlar ki sıtmaya dünden razı olalım. Yunanistan ' da  asgari ücretin  Türkiye ' den tam iki buçuk kat fazla olduğu konusuna hiç girmeyeceğim.

Neyse ki Avrupa ' da ekonomik kriz var. Ücretlerin düşüklüğü konusunda nasıl bir bahane bulsak sıkıntısı çekmiyorlar şimdilik. Konu milletvekili zamları olduğunda Yunanistan ' a döneriz korkusu yaşayan bir vekil görmedik henüz. Hatta senelik telefon faturası neredeyse güzel bir araba parasına denk gelenler bile var içlerinde.

Hatırlıyorum da geçen sene ki pazarlıklar sırasında Maliye Bakanımız ,'' Letonya , Lİtvanya ve Estonya 'dan daha fazla ücret veriyoruz.'' demişti. Sayın Bakanın örnek verdiği ülkeleri yaklaşık bir senedir haritada bulamadım.

Türkiye kendisini  nüfuslarının toplamı bir Ankara etmeyecek ülkelerle kıyaslıyor.

Ekonomi biliminin en sevdiğim tarafı rakamlarla istenildiği gibi oynanabilmesidir. Asla iki kere iki dört etmez. Ülkede milyonlarca  insan asgari ücretle nasıl geçinirim hesapları yaparken , birileri size kişi başına düşen milli gelirimiz bilmem kaç bin dolar oldu diyebilir.

Siz ceplerinizi kurcalarsınız .Benim dolarlar nerede diye ? Fazla kurcalamayın, bulamazsınız. Sizin payınızda zaten zengin olan küçük bir azınlığın cebinde.

Adalet ve Kalkınma Partisi ,iktidarda bulunduğu süre içerisinde makro ekonomik verileri iyileştirmesine  rağmen , ekonominin en temel problemini çözmekte yetersiz kalmıştır.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik sorunu bir türlü çözülememiştir. Asgari ücret halen açlık sınırının altındadır.

Kişi başına düşen milli gelirin tabana yayılmasında başarı sağlanamamıştır.

Sayın Başbakanımızın dizelerini kullanmaktan zevk aldığı üstad Necip Fazıl Kısakürek ' in deyimi ile,

 Bir kişiye dokuz pul ,

Dokuz kişiye bir pul ,

Kurt yapmaz bu taksimi ,

Kuzulara şah olsa….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR