ARTIK SÖZ TÜRKÇENİN!

ARTIK SÖZ TÜRKÇENİN!
İlkadım Belediyesi zabıta ekipleri ilçe genelinde Türkçenin korunması kanununa istinaden ve gelen yoğun ihbarlar nedeniyle yabancı uyruklu kişilere ait iş yerlerinde yabancı tabela çalışma izni ve ruhsat denetim düzenledi.

Samsun'da yaşayan 30 bini aşkın mülteciden bir kısmı İlkadım kent merkezinde kendilerine ait Arapça tabelalı iş yeri açmışlardı. Suriyeli nüfustan rahatsız olan vatandaş evlerini terk edip bazı esnaf da iş yerlerini başka bölgelere taşımıştı.İlkadım Belediyesi zabıta ekipleri ilçe genelinde Türkçenin korunması kanununa istinaden ve gelen yoğun ihbarlar nedeniyle yabancı uyruklu kişilere ait iş yerlerinde,yabancı tabela çalışma izni ve ruhsat denetim düzenledi.

YERLİLER DE KAZANÇ İÇİN YAPIYOR
Ortadoğu’daki iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen çoğunluğu Suriyelilerin oluşturduğu mülteciler, kendi yaşam alanlarını oluşturdular. Samsun’da da yaklaşık 30 bin mülteci bulunuyor.  Bunların büyük çoğunluğu merkez ilçe olan İlkadım’da yaşıyor. Kentin tam merkezinde küçük küçük yaşam alanı oluşturan mülteciler; kendilerine ait berber, kahvehane, lokanta, telefoncu, emlakçılık, fırın gibi iş yerleri açıp arapça levhalar asarak ticaret yapan mültecilere ait dayanışma dernekleri ve özel poliklinikleri bile var. Bazı Türk işletme sahipleri de kazançlarını arttırmak için Arapça levhalar kullanıyor. Kanuna uyma zorunluluğuna istinaden işlem yapıldı.

qqqq11.png

TABELALAR TEK TEK SÖKÜLDÜ
Düzenlenen denetimde kanun gereği yüzde 75’i Türkçe olmayan tabelalar tek tek sökülerek iş yeri sahipleri uyarıldı.Kent genelinde çoğunluğu Suriyelilere ait iş yerlerindeki yabancı tabela, afiş ve reklamları mercek altına alan İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, yabancı uyruklu işyerlerinin denetimi için özel bir ekip kurdu.Gelen şikayetleri anında değerlendiren zabıta ekipleri vatandaşların yoğun olarak kullandığı Çiftlik Mahallesi,Hakkı bey ve Saadet Caddesi'nden başlayarak ilçe genelinde denetim yaptı.Yapılan denetimlerde Arapça tabelalar, çalışma izni ve iş yeri ruhsatı incelenirken kanunlara uymayan, zabıtayı görünce dükkanın kapatıp giden iş yerleri hakkında ise tespit tutanağı tutuldu.

qqqq2-001.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum