Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

'Arkayı Fenerleyelim'den Günümüze

Gazetelerde bir haber okudum geçenlerde. Futbolun sanılandan daha yaşlı olduğundan bahsediyordu. Dönemin Kraliyet Sarayının muhasebe kayıtlarında bulunan yeni belgeler, 1497 yılının Nisan ayında, Kral 4. James'in, içinde "fut ballis" bulunan bir torba için iki şilinlik ödeme yaptığını gösteriyormuş.
Kayıtlarda geçen "fut ballis" sözcüğünün, o zamanki futbol oynanan topu ifade ettiği bulgusuna ulaşan İskoçya Futbol Müzesi yetkilileri, bu bulguyu 15. Yüzyıldan itibaren futbol oynanmakta olduğunun kanıtlarından biri olarak değerlendirmişler. 1540 yılından kalma, dünyanın bilinen en eski futbol topu da, bilindiği üzere İskoçya'da bulunmuştu. Ancak yeni belgeler futbolun bu dönemden daha önce de oynanmakta olduğu kanısını güçlendiriyormuş.
İskoçya Futbol Müzesi'nin küratörü Richard McBrearty, yeni bulgular ışığında, futbolun 19. Yüzyılda keşfedildiği inancından ziyade, zaman içinde evrim geçirerek bugünkü haline geldiği görüşünün daha güçlendiğini belirtmiş. McBrearty, futbol oyununun ilk kurallarının 15 ve 16. Yüzyıllarda ortaya çıktığını, 1848 yılında ise oyunun bugünkü futbola bir hayli yakın bir hal aldığını ifade etmiş.
Richard McBreaty, futbolun gelişimini ortaya koyan belgeler arasında yalnızca oyunun özelliklerine dair olanlar değil, kavgacı oyuncuların yarattığı olaylar gibi ilginç hikayelerinde de yer aldığını eklemiş.
Başlığa bakıp, yazıyı okuyunca 'bu ne alaka şimdi?' dediğinizi duyuyorum merak etmeyin. Bir zamanlar Samsunsporumuz Fenerbahçe'yi içte dışta 4'lerdi unuttunuz mu? Bu da haliyle dolmuşçu ağzıyla "Arkayı Fenerliyelim abiler"e kadar uzanmıştı. Geçen günlerde yaygın olan TV'lerden birinin spor programında bu konu anlatılmıştı. Yani futbolun başlangıcı kadar eskiye gitmek gerekmiyor bunu hatırlamak için!
Samsunspor o zamanlar "Arkayı Fenerlediğimiz" için çok sevilirdi. Şimdi düşünüyorum da, Samsun mahallelerinde çocuklar Samsunspor'u niye tutsunlar, niye Samsunsporlu olsunlar diye..Ne kalmıştır isminden başka bu alemde.. Samsunsporumuzun futbalda geçen yıl geldiği bu yer, süper lig şampiyonluğunun oynandığı en pahalı podyumdur. Bu podyum, içinde barındırdığı takımlara "futbolda üç netice de olabilir" dedirten çok hassas matematik labaratuvarıdır.
Samsun, Samsunspor şehridir. Samsunsporumuz için Fenerbahçe maçı bir fırsattır bana göre. Şükrü Saraçoğlu adlı hassas labaratuvarda 3 puanın daha buharlaşıp gitmesini ne bu kent, ne bu bu taraftar, ne de bu takımın hocası kaldırabilir. Ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR