Arazi Kullanımı Tartışıldı

Arazi Kullanımı Tartışıldı
OMÜ’de Türkiye’de Arazi Kullanımı Tartışıldı

“Türkiye’de Arazi Kullanımı” temalı VII. Arazi Yönetimi Çalıştayı’ının açılışı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Arazi Yönetim Platformu (AYÖP) tarafından 7.’si düzenlenen çalıştayın açılışına; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, AYÖP  yöneticileri, sivil toplum kuruluşları yetkilileri, farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Toprakları dedelerden miras değil torunlardan emanet aldık”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yürütme Kurulu Başkanı OMÜ Mühendislik Fakültesi’nden Doç. Dr. Aziz Şişman “Yedincisini düzenlediğimiz arazi yönetimi çalıştayını Samsun’da ve üniversitemizde yapmaktan özel bir mutluluk duyuyoruz. Dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde yaşadığımız inkâr edilemez. Fakat bu coğrafyayı hak ettiği gibi kullandığımız da söylenemez. Sanki bu topraklar bize dededen miras kaldı, istediğimiz gibi kullanabiliriz, bizden sonrası önemli değil gibi bir algı ile yaşıyoruz. Aslında yaklaşımımız ‘toprakları dedelerden miras değil torunlardan emanet aldık’ şeklinde olmalı. Bu konuda çalıştayımızda güzel sunumlar ve uygulamalar yapılacaktır. Bunun sonunda AYÖP çatısı altında yeni iş birliklerinin oluşmasını hedefliyor ve umut ediyoruz.” dedi.

Etkinlikte konuşan Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Bektaş da konuyla ilgili teorisyenler, uzmanlar, akademisyenler ve uygulama aşamasında görev alan yöneticiler ile fikir alışverişinde bulunulacağını söyledi. Prof. Dr. Bektaş “Eminim bu görüşler bu salonla sınırlı kalmaz, uygulayıcı kurumlar da buradan gerekli sonuçları çıkarırlar. Bu toplantıların özel amacının yanında nihai amacının da daha yaşanılabilir, mutlu ve müreffeh bir dünya  inşa etme olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

“Arazi yönetimi hepimizin hepimizin derdi olmalı”

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihat Enver Ülger de ” Biz bir ülkenin hatta dünyanın bütününü gören bir sistem üretmek zorundayız. Buna da arazi yönetimi deniyor basitçe. Hangi ölçekte görüyorsanız dünyayı o ölçekte önemlisiniz. Arazi yönetimi hepimizin konusu, hepimizin derdi olmalı.” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilir arazi yönetimi konusunda da belediyelerimizin önemli bir sorumluluğu var”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli de çalıştayda yeni iş birliklerinin doğacağına inandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir arazi yönetimi konusunda belediyelerimizin önemli bir sorumluluğu olduğunu da burada vurgulamak isterim. Ülkemiz ve tüm dünya için çok önemli olan analizlerin gelecek nesillerinde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde günümüzde doğru yönetilmesi umuduyla katılımcılara teşekkür ediyorum.”

“Amaca ve sorun çözmeye yönelik bir çalıştay olmasını diliyorum”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise “Benim bilimsel anlamda çok yakın olmadığım ama hayatın içerisinde yaşadığımız  problemlerle de hepimizin karşılaştığı bir konu arazi yönetimi. Dolayısıyla arazi kullanımı her birimizin özelinde bir şekilde karşısına çıkan bir problem. Bu çalıştay inşallah  bu tür problemlerin çözümüne  yönelik  fikirler sunar. Bu bağlamda amaca ve sorun çözmeye yönelik bir çalıştay olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.  

İki gün boyunca sürecek çalıştayda arazi kullanımı hakkında  yapılan araştırmaları yansıtacak bildiriler,  arazi kullanımının detaylı bir şekilde tartışılacağı  bir panel ve çözüm odaklı  arazi kullanımı için gereksinimler gündemli bir forum düzenlenecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.