Antalya’da meyve ve sebzeler dondu

Antalya’da meyve ve sebzeler dondu
Antalya'da son yılların en soğuk kış mevsimi yaşanıyor. Türkiye'nin meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan en önemli merkezlerden olan ilde soğuk havalarla birlikte don olayları da görülmeye başlandı.

Aksu ilçesinde ürünlerin donmaması için seraların üstüne bırakılan sular (yağmurlama sistemi) donunca seralar ağırlığa dayanamadı. Biriken buzların etkisiyle çöken seraların içinde bulunan binlerce tonluk mahsul heba oldu.

Soğuk havalardan ve dondan nasibini alan ilçelerin başında gelen Aksu'da çok sayıda sera kullanılamaz hale geldi. Emek verdikleri ürünlerin değerlenmesini bekleyen birçok çiftçi tatsız sürprizlerle karşılaştı. Topallı köyünde yaşayan Yıldırım ailesi de bunlardan biri. Aile ektiği biberlerin dondan etkilenmemesi için seranın içinde soba yakarak üstten yağmurlama yaptı. Ancak, dışarıda sıfırın altında 4 derece kadar düşen hava sıcaklığı seranın üstüne bırakılan suların donmasına neden oldu. Günden güne biriken buzun ağırlığında dayanmayan demir iskelet büküldü ardından çöktü.

Seranın sahiplerinden Şerife Yıldız, soğuk havaların etkili olduğu günlerden beri rahat yüzü görmediklerini söyledi. Ürünleri korumak için canlarını dişine taktığını aktaran Yıldız, “En sonunda seramız göçtü. Ürünlerimiz dondu. 2B taksitlerim var. Borç altındayız. Bunun altından kalkabilmemiz için yetkililerden yardım istiyoruz.” dedi. Yıldız, geçim kaynağı olan serasını ayağa kaldırmadığı takdirde ailesinin geçimini yapmakta güçlük çekeceğini ifade etti.

Serasına biber fidesi diktiğini belirten Yıldırım hasat ucuz olduğundan mahsulleri toplamadığını anlattı. Yılbaşından fiyatların yükselmesini beklerken 2 tona yakın biber çöpe gittiğini söyledi. Mağdur aile yaklaşık 40 bin lira maddi kayıplarının oluştuğunu kaydetti. Yetkililerden yardım talep eden Yıldırım, bu saatten sonra ellerinden gelen bir şey olmadığını sözlerine ekledi. 45 yaşında olan Yusuf Yıldırım ise daha önce böyle bir olayla karşılaşmadıklarını anlattı. İlk kez bu kadar soğuk bir hava ve don olayına tanık olduğunu belirten çiftçi, seralarının buzdan dolayı çöktüğünü belirtti.

Aksu ilçesi eski Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise bölgede çok sayıda vatandaşın dondan etkilendiğini söyledi. Geçimini seralardan sağlayan vatandaşların mağdur olduğunu belirtti. Yıldırım, “Serası göçen veya hortumdan etkilenen yüzlerce köylü var. Don felaketi ile perişan köylülerimiz var.” dedi. Borçlu olan çiftçiye yardım eli uzatılmasını talep etti.

HİSSEDİLEN SICAKLIK -10

Antalya'da don olaylarının yaşandığı bölgelerde termometreler gece saatlerinde sıfırın altında eksi 4 dereceyi meteoroloji ise en düşük hava sıcaklığını sıfırın altında eksi 1 derce olarak ölçtü. AccuWeather isimli hava tahmini sağlayıcısının verilerine göre ise kuzey rüzgârlarının etkisiyle Antalya'da hissedilen sıcaklık eksi 10 dereceye kadar düştü. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.