ANNELER GÜNÜ...

    Mayıs ayının ikinci Pazar’ı “Anneler Günü” olarak kutlanmaktadır. Hediyeler alınır, güllerle paketlenir ve annelere sunulur. Böylece, anneler yılda bir defa hatırlanmış olur.
      Müslümanların böyle bir güne ihtiyaçları yoktur. Bu, anneler gününü kutlamayalım anlamına gelmez. Dinimiz, annelerin rızasını almayı esas kabul etmiştir. Anneye hizmet ve hürmet, ibadettir. Peygamberimiz, “Cennet, annelerin ayağı altındadır” buyurmuştur.
     İslamın annelerle ilgili değerlendirmesini bilmeyenler için, hiç değilse annelerin yılda bir defa hatırlanması elbette alkışlanacak bir durumdur.
      Müslüman kimliğine sahip birisinin annesini yılda bir defa hatırlaması “anne hakkı” ihlalidir. Kur’anı Kerim’in bir çok ayetinde, anne babaya iyilikte bulunmanın gerekliği hatırlatılmakta ve emredilmektedir.
     İsra suresi 23. ayette Yüce Allah; anne babalara “öf” bile denmeyeceği bilgisi verilmektedir. Lokman suresi 14. ayette, anne babaya iyi davranılmasının tavsiye edildiği belirtilmektedir. İbrahim suresi 41. ayette, anne babalara yapılacak duanın formatı öğretilmektedir.
     İsra suresi 24. ayette de; “İkisine de merhametle tevazu kanatlarını indir ve Ey rabbim ! Onların beni küçükken terbiye edip yetiştirdikleri gibi sen de kendilerine merhamet et” diye dua edilmesi buyurulmaktadır.
      Peygamberimiz bazı hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
      Anne babasına hizmet edenin ömrü bereketli olur.” “Anne babasını razı eden, Allah’ı razı etmiş olur” “Anne babası yanında ihtiyarladığı halde Cenneti kazanamayan kendisine yazık etmiş olur” “Anne babaya iyilik eden evlat Cennette Peygamberlerle beraberdir.” “Anne babaya iyilik insanı kötü ölümden korur.”
      “Anne babaya karşı gelmek büyük günahtır.” “Anne babasına asi olan Cennete giremez.” “Anne babaya isyanın cezası ertelenmez.”
      Böylesine öneme sahip “değerdir” anne ve babalar. Onlara nasıl tavır takınırsak, çocuklarımızdan aynı tavrı görürüz. Anne babalar bizim baş tacımızdır. Cennet garantimizdir. Senede bir defa değil, günde bin defa hatırı sorulur. Yüzlerine sevgiyle bakılan her bakış için hac sevabı verilir.
      Anne-babanın duası geri çevrilmez. Kaza-beladan emin olmak istiyorsak annemizin duasını almalıyız. Ömrümüzün uzun ve bereketli olmasın istiyorsak annemizden ayrılmamalıyız. Allah’ı razı etmek istiyorsak annemizin rızasını kazanmalıyız. Rabbımızı gadaplandırmamak istiyorsak anne babaya asi olmamalıyız.
     Hangi şartlarda olursa olsun anne baya saygısızlık etmemeliyiz. Anneler gününün ihdasını başkaları yapmışsa bile uygulama formatını kendi değerlerimizle örtüştürmeliyiz.
      Müslüman annenin ve evladın böyle bir güne ihtiyacı olmamakla birlikte, madem ki böyle bir gün vardır, öyleyse gündemini müslümanlar oluşturmalıdır.
     Dağılan ailelerin hiç değilse anneler günü nedeniyle bir araya gelmesine yönelik bir uygulama ile bu günün anlamlı hâle gelmesi sağlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR