ANNE VE AİLE. ...

Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü "Anneler Günü" olarak kutlanmaktadır. Protokol gerekleri yerine getirilmekte, bir takım etkinliklerle çeşitli mesajlar verilmektedir.

İslam dini anneyi kutsal değerler içerisinde görmüştür. Müslümanın hayatında anne, zaman tahsisi yapılmadan her an vardır. Yılda bir günün, anneler günü olarak kutlanması, annelerin sadece bu günde hatırlanması anlamına gelmez Müslümanın hayatında. 

"Cennet annelerin ayakları altındadır" buyuran Peygamberimiz, evlat için annenin önemini bildirmiştir. Herkesin bir kişi ettiği yerde, anneler yetiştirdiği çocukları dikkate alınarak en az iki kişi ederler. Anneler nasılsa, içinde bulundukları toplum öyledir. Toplumun şekline ve aklına bakarak da o toplumun anneleri hakkında bir kanaat belirlenebilir. 
            Toplumları şekillendiren annelerdir. Çocuklar, annelerinin kucağında belenir ve elenir. Çocuklar, annelerinin düşünce ve görüşlerine göre şekillenir ve bilenir. Anneler hangi düşünceye sahiplerse, genellikle çocuklar da aynı düşünceye sahip olurlar. Okul ve çevre de çocukları kendi değerleriyle yoğuruyor olsa da, başarılı ve eğitimli anneler bu şekillenmeye kendi düşünceleri dışında müsade etmezler. Anne; çekirdek ailenin merkezi, toplumun da çekirdeğidir. 
            Aile haftası münasebetiyle de yine annelerin değeri ve önemi konuşulmuştur. Cennete giden yolun annelerin gönlünden geçtiğini, geniş geniş konuşup yazabiliriz. Anneler, çocukları Cennetlik değerlerle yetiştirirlerse, çocuklar Cennetlik olur. Anneler, toplumu Cennetlik değerlerle şekillendirirlerse, toplum Cennetlik olur. Anneler,  aileyi cennet değerleriyle yoğururlarsa, aile Cennetlik olur.

Annenin rızası kazanılırsa, Allah c.c.ın rızası kazanılır. Annenin duası alınırsa, Peygamberimizin şefaatine nail olunur. Nereye bakarsanız, annenin izleri görünür. Nereye el atarsanız, annenin işleri görülür. Nereden tutarsanız, annenin eline denk gelirsiniz. Annenin duasını alamayan Rabbına zor hesap verir. 

Annenin rahmetini göremeyen, evinin bereketini bulamaz. Anne ile sorunu olanın Rabbı ile problemi vardır. Gönlünde sıkıntısı olanın, anne duasından mahrumiyeti vardır. Evinde huzursuzluğu olanın annesine mesafesi vardır. 

Huzursuz olanlar, annesiyle ilişkilerini gözden geçirmelidir. Hanesinde bereketsizlik olanlar, annelerine koşması lazım gelir. Duası geri çevrilmeyen annelerin, evlatları için yaptıkları her duanın adresi Arş-ı Âla'dır. Annelerin yaptığı duaların yansımaları evlatlar için en hayırlı sonuçtur. 
            Hz.Hatice, Hz.Asiye, Hz.Meryem ve Hz.Fatıma Cennetle müjdelenmiş annelerdir. Cennetlik bu anneler,  Cennetlik nesiller yetiştirmiştir. Rahmanla ilişkisi güzel olan annelerin, nesilleri de Rablerinin yolundadır.

Anneler için,  evlatlara düşen görevler yerine getirildiğinde, yaşam cennetleşir. Böylesi öneme sahip annelere "Öf" bile denmesi yasaklanmıştır. Annelere, güzellikle yaklaşmak emredilmiştir. Annelere,  hizmet ve hürmet nafile ibadetten önemli sayılmıştır. Anneye hizmet için nafile namazın bozulabileceğine hükmedilmiştir. Dinden çıkmayı teklif eden anneye bile itaat etmeksizin hürmet ve hizmet edilmesi belirtilmiştir. 

Allah c.c. ahirete irtihal eden annelere rahmet, yaşayanlara sıhhat ve afiyet nasip etsin. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR