Anne Adayları İyota Dikkat

Anne Adayları İyota Dikkat
İyot eksikliği, bebeklerde zeka geriliği, şaşılık ve sağırlığa neden olabiliyor.

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Tuncay Küçüközkan, iyot eksikliğinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, ''Gebelerde yeterli iyot alımının olmaması durumunda düşük, erken doğum ve ölü doğum vakalarıyla beraber şiddetli iyot eksikliğinde bebeklerde doğumsal anomaliler, zihinsel fonksiyonlarda anlamlı azalma, nörolojik kretenizm yani spastiklik, zeka geriliği, şaşılık, sağırlık görülür'' diye konuştu.
Gebelikten 2 yıl önce iyot takviyesine başlanması gerektiğinin altını çizen Küçüközkan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) gebe ve emziren anneler için yaklaşık 250 mikro gram iyot alımını tavsiye ettiğini kaydetti.

Küçüközkan, vücudun tiroit hormonu üretebilmesi için mutlaka iyoda ihtiyaç duyduğunu belirterek, dünya nüfusunun yüzde 31'inin ''iyot yetersiz alanlarda'' yaşadığını açıkladı.

İyot eksikliği zekayı etkiliyor
Anne karnındaki bebeğin 20. haftaya kadar tiroit hormonunu üretemediğini ve bu hormonu anneden aldığını belirten Küçüközkan, ''Gebelikte hafif-orta iyot yetmezliği anne veya yeni doğanı olumsuz etkileyebilir. Anne yeterince iyot almazsa hem kendisi hem de bebek için tiroit hormonunu üretemez. Bu durumda annede guatr, bebekte ise zeka geriliği, gelişim bozuklukları oluşabilir'' diye konuştu.
Özellikle gebelik ve emzirme döneminde iyot ihtiyacının arttığını belirten Küçüközkan, gebelikte iyot desteği alan annelerin bebeklerinde anlama, kavrama, kendini ifade etme düzeylerinin arttığını bildirdi.Avrupa'da nüfusun yüzde 52'sinde iyot eksikliği görülüyorKüçüközkan, Clinical Obstetric Gynecology dergisinde yayınlanan ''Gebelik ve Gebelik Sonrası Diyetteki İyot'' araştırmasına göre, Avrupa'nın pek çok ülkesinde nüfusun yüzde 52'sinde yetersiz iyot alımının söz konusu olduğunu, ABD'de ise bu oranın yüzde 11 civarında olduğunu kaydetti.

Küçüközkan, yapılan araştırmalarda hafif iyot eksiklikliği olan annelerin 7-9 yaşındaki çocuklarında IQ skorunun 7 puan daha düşük olduğunun gözlendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çin'de yapılan bir çalışmada ise çocuklarda IQ'nun 12 puan düşük olduğu belirlenmiş. Yine iyot yetmezliği olan bölgelerde yaşayan kadınlarda gebelik esnasında iyot alınmasına rağmen bu gebelerin çocuklarında da IQ seviyesinin 4,8 puan düşük olduğu gösterilmiştir. 10 aylık çocuklarında ise psikomotor skorlarında anlamlı azalmalar kaydedilmiş.''

Besinlere iyot eklensin
İyodun, besinlere eklenmesiyle iyot eksikliğine bağlı gebelerde düşük, erken doğum, ölü doğum; bebeklerde ise zeka geriliği, şaşılık ve sağırlık gibi sağlık sorunlarının önüne geçilebileceği belirtiliyor. Küçüközkan, ''Bu bakımdan özellikle, süt, ayran, yoğurt, ekmek gibi halkın rutin kullandığı besinlere iyot eklenmeli'' diye konuştu.
 
Sigara anne iyodunu düşürüyor
Anne adaylarının sigarayı bırakması gerektiğini de belirten Küçüközkan, sigara içiminin anne sütünde düşük iyot seviyelerine neden olduğuna dikkat çekti. Tüm balıklarda ve deniz ürünlerinde iyot olduğunu kaydeden Küçüközkan, aynı zamanda et ve sütten de iyot alınabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.