ANAFİLAKSİ...

ANAFİLAKSİ...
Doktorların en korktuğu alerjik hastalık

Uzmanlar, aniden ortaya çıkan, vücudu etkileyen, kısa sürede ölümle sonuçlanabilen anafilaksinin, en korkulan alerjik hastalıklardan biri olduğunu açıklıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, yaptığı açıklamada, 'alerjik şok' ismiyle de bilinen anafilaksinin, ölüm potansiyeli taşıyan alerjik bir reaksiyon olduğunu söyledi.
Birçok alerjenin anafilaksiye neden olabileceğini belirten Orhan, ''Anafilaksi, etkenle karşılaştıktan sonra genelde ilk iki saat içinde karşımıza çıkan deride döküntüler, vücudun belli bölgelerinde şişmeler, nefes darlığı, hışıltı, boğazda sıkışma hissi, ötme sesi ve öksürükle, şoka hatta ölüme kadar giden alerjik bir reaksiyondur. Bazen belirtiler saniyeler içinde bile ortaya çıkabilir'' dedi.
Anafilaksi ile ilgili Türkiye'de birçok çalışma yapıldığını ifade eden Orhan, ''Bu çalışmalarda anafilaksinin çocuklarda görülme nedenlerine baktığımızda, besinler birinci sıradadır. İkinci sırada ise arı zehiri gelir. Üçüncü sırada da ilaçlar bulunuyor. Bunun dışında da birçok sebep anafilaksi nedenleri arasında sayılabilir. Bir kısım hastada da herhangi bir neden bulamayız ama reaksiyonun genel klinik görüntüsünden hastanın anafilaksi olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.