Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Amerikan yüzyılının sonu mu geliyor?

Özgürlükler ülkesi, fırsatlar ülkesi, zenginlikler ülkesi, ABD"nin şaşalı devri sona mı eriyor acaba? Uzun bir süreden beri dünya imparatorluğunu sürdüren bütün gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin gıpta ile bakıp erişmek istediği Amerika"nın son gelişmelerle birlikte karizması fena çizildi. Herkesin ABD hakkında yapılan eleştirilere yok o kadar değil, orası Amerika bir şey olmaz diyenlerin şimdi ne diyeceğini merak ediyorum.

             Francis Fukayama"nın "Tarihin Sonu ve Son İnsan"ını yazdığında Amerika"nın geldiği noktayı son olarak görmüş ve model olarak kabul etmişti, daha sonraki gelişmeler Fukuyama"nın bir anlamda kehanetlerini boşa çıkardı. ABD"nin temelleri çatırdıyor. Bir biri ardına dev finans kuruluşları iflaslarını açıkladılar. 750 milyar dolarlık paket kabul edilirse ne kadar kurtarıcı olacaktır orası meçhul. İbni Haldun her devlet "zevalinin tohumlarını kendi bünyesinde taşır" der. Yani kendi mikrobunu kendisi taşır başka şeye gerek yoktur ve yine devamla her devlet doğar büyür gelişir ve sonunda ölür. Şimdi Amerikan imparatorluğunun çatırdadığına tüm dünya şahit oluyor.

             Eski imparatorluklar askeri güce dayanıyorlardı, ama şimdi sadece askeri güç değil ekonomik güç daha önemli. ABD" de bir ekonomik imparatorluk olarak sarsılmaya başladı. Esasında bu sarsılma yeni başlayan bir süreç değil Amerika"yı iyi bilen ve inceleyen uzmanlar için bu kriz aslında çok daha öncesinden haber verilmişti. Ama ABD bunu bir şekilde savaşlarla, işgallerle, kamufle etmesini bildi. Ama artık son noktaya gelindi ki iflaslar peş peşe geldi. ABD küresel bir güç olarak elbette ortaya çıkan bu bunalım sadece kendisini ilgilendirmiyor.

           ABD finans krizinin etkileri kısa zamanda Avrupa"da ve diğer ülkelerde de rahatlıkla görülecektir. ABD"nin bunu atlatması kolay gözükmüyor. Çünkü bunalım daha çok yapısal sorunlara dayalı. Yapısal bunalımlar ise geçici çözümlerle telafi edilemez. Şirketleri, bankaları, kurtararak nereye kadar çözüm getirilebilir hep birlikte göreceğiz. Bunalımın Avrupa"da etkileri görülmeye başlandı, hatta Avrupa"da çatlak sesler bile çıkmaya başladı, Alman Başbakanı Merkel "aptal bankacılara neden yardım edelim" diye bir açıklama yaptı. Hülasa bunalım sadece Amerika"yı değil Avrupa"yı Asya"yı ve Türkiye"yi de sarsacağa benziyor. Umarım Türkiye gerekli önlemlerini alarak bundan daha az zarar görmesinin yollarını bulmaya çalışır. Dünyanın yeni bir dizayna doğru evrildiğini görmemiz gerekiyor. Bakalım baş aktör kim olacak. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR