Aman dileyene el kalkmaz, ancak...

Bayram tatili bitmiş olmasa bile dini bayram dün itibarı ile sona erdi. Ramazan ayı ve akabindeki bayramın en güzel özelliği; insanın kendi nefis muhasebesini yapıp, işlediği günahlardan tövbe ederek, insanlara karşı işlediği hatalardan dolayı özür dileyip, hem yaradanı hem de toplumla barışabilmesi için büyük bir fırsattır.

Ancak bu saydıklarım yapılırken samimiyet çok önemlidir. Zira Kuran-ı Kerim'de yüce Allah 'Allah"a Nasuh tövbesi gibi tövbe edin' buyurmaktadır. Tefsir kitapları Nasuh tövbesini şöyle izah eder: Geçmişte Nasuh adında, vücudunda hiç tüy çıkmamış,  kadınlar hamamında tellaklık yapan bir adam varmış. Yaptığı işin büyük bir günah olduğunu bildiğinden sürekli dua edip; 'Ya Rabbim, beni bu işten kurtar' diye yalvarırmış. Ancak bir türlü de yaptığı işten vazgeçemezmiş. Bakmış ki bu işten kurtulamıyor, gecenin bir saatinde yatağından kalkıp, seccadenin üzerinde bir- iki rekat namaz kıldıktan sonra, ellerini semaya açıp 'Ya Rab, bana öyle bir bela ver ki, o beladan kurtulmak için sana çok samimi bir duada bulunup, bu illetten kurtulabileyim' diye dua eder.

Ertesi gün hamamdaki işine devam ederken padişahın kızı da keselenmek üzere hamama gelir. Ancak hamamda çok kıymetli taş yüzüğünü kaybeder. Tüm aramalara rağmen taş bulunamayınca padişahın kızı 'Herkes soyunacak, bu yüzük mutlaka bulunacak' deyince Nasuh'u bir telaş sarar. Zira soyunduğunda erkek olduğu anlaşılacak ve kelle gidecektir. Herkes soyunup, yüzük bulunamayınca sıra Nasuh'a gelir. Nasuh bir odaya girer ve yine ellerini yaradanına açarak 'Ya Rab ben işte şimdi sana öyle bir tövbe ediyor, öyle bir söz veriyorum ki, bir daha bu mesleği asla yapmayacağım. Ne olur beni hem bu dünyada, hem de ahirette rezil eyleme' diye niyazda bulununca duası kabul olunup, yüzük bulunur. Ve Nasuh o gün tellaklık mesleğini bırakır.

İnsanların büyüklük yaparak birilerini affetmeleri gerektiği bir gerçek. Ancak özür sahibi verdiği sözü zaman kazanmak amacıyla vermeyip, Nasuh tövbesi gibi tövbe ettiğini karşısındakine ispat etmeli. İşte o zaman aman dileyene el kaldırmak çok büyük hata olur, aksi halde insanların birbirini kandırmasından öteye geçmez. Kalın sağlıcakla   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR