"ALZHEİMER'DAN KURTULUŞ YOK FAKAT DAHA İYİ YÖNETİLEBİLİR"

"ALZHEİMER'DAN KURTULUŞ YOK FAKAT DAHA İYİ YÖNETİLEBİLİR"
Alzheimer hastalığı bilgiler veren Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şube Başkanı Hüseyin Alparslan Şahin, hastalıktan kurtulmanın çözümünün olmadığını, fakat tavsiyelere uyulduğu takdirde daha iyi yönetebilineceğini kaydetti.

Samsun Tabipler Odası'nda gerçekleşen 'Alzheimer hastalarının çaşitli evrelerinde bakım ilkeleri' kursuna Alzheimer hastası yakınları ve hasta bakımı konusunda eğitim almak isteyen kadınlar katıldı.

"YARDIMCI OLMAK İSTİYORUZ"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şube Başkanı Hüseyin Alparslan Şahin, "Dernek olarak bu zamana kadar alzheimer hastası yakınlarına bakım konusunda gerekli bilgileri sunmaya çalıştık. Bugün burada 'Alzheimer hastalarının çeşitli evrelerinde bakım ilkeleri kursu' isimli panelimizde alzheimer hastalarına bakıcı olmak isteyen bayanlara yardımcı olmak istiyoruz." dedi.

"KATILIM İYİ"

Katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, "Kursumuza katılan kişilere hastalığın evrelerine göre hastaya yapılması ve yapılmaması gereken şeyleri öğretiyoruz. Alzheimer hastalarının tanı konulduktan sonra ortalama 15-20 yıl kadar ömürleri olur. Alzheimer hastalığı erken evre, orta evre ve ileri evre olarak üç hususta ele alınır. Hastalara her evrede farklı davranılması gerekir." diye konuştu.

"2 BİNE YAKIN HASTA VAR"

Sadece Samsun'un merkezinde 65 yaşının üstünde 2 bine yakın Alzheimer hastası olduğunu kaydeden Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şube Başkanı Hüseyin Alparslan Şahin, "Alzheimer hastalarının bakımını üstlenen özel kurumlar var. Fakat bu kişilere daha çok evlerde bakılıyor. Daha profosyonel bir bakım için gerekli eğitimden sonra bu işin yapılması gerekir. Bu eğitim kurslarımız devam edecek." şeklinde konuştu.

"KURTULMANIN ÇARESİ YOK"

Alzheimer hastalığından kurtulmanın çaresinin olmadığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şube Başkanı Hüseyin Alparslan Şahin, "Bu hastalıktan kurtulmanın çaresi yok. Fakat beslenme konusundan egzersizlere kadar birçok konuda gerekeni yapmak kişiyi Alzheimer hastası olmasından korumaz fakat hastalık konusundaki riski azaltır ve yapılması gereken hususlar dikkate alındığında hastalığın başlasa bile ılımlı geçmesine neden olur. Dolayısıyla hastalığı önlenemese bile hastalığı daha iyi yönetebilme konusunda aşama kaydetmiş olunur." şeklinde ifadelerde bulundu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum