Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ALTIN KASADAKİ ÖĞÜTLER (2)

Dünkü yazımda adil olmasıyla ünlü hükümdar, NUŞİREVAN ‘ın yirmi üç âlimden alarak, altın yazıyla yazdırdığı, altın bir kasaya koyarak, ihtiyaç duyduğu zamanlarda çıkartarak okuduğu nasihatlerdir.

12-Ana ve baba hakkını gözetiniz. Akrabalarınızdan kesilmeyiniz. İnsan ile ahdi muhafaza ediniz. Ahdinizi yerine getiriniz. Davetsiz kimseye misafir gitmeyiniz. Misafirinizi kıymetli tutunuz. Eğer bir kimse size muhtaç olursa, kudretiniz dâhilinde ihtiyacını yerine getirmeye çalışınız.

13-Bilgide ileri olanları büyük tutunuz. İlim öğretmeyi ayıp tutanları insan saymayınız. İnsanın selametinin, lisanına dikkatte olduğunu biliniz. Lâyık olmayan sözü söylemeyiniz.

 

14-Fena söz söylemeyi adet etmeyiniz. Layik olmayan söze kulak vermeyiniz. Gıybet yapmayınız. Sözden anlamayana söz söylemeyiniz. Her ne ki, lisanen söyledinizse, o işi yapınız.

15-İyilerin ziyaretine rağbet gösteriniz. Salah sahipleri ile sohbet ediniz. Ölüleri iyilikle yad ediniz. Dosta ve düşmana nasihatten geri kalmayınız. Ölen babalarınızın vasiyetini yerine getiriniz. İlim tahsiline hırslı olunuz. İlimsiz bir iş işlemeyiniz.

16-Herkesin sözüne emin olmayınız. Güzel sözleri herkese işittiriniz. Doğru ya da yalana yemin etmeyiniz. Dünyadan fazla ahret dostu olunuz. Yetimin malına göz dikmeyiniz. Gençlikte ihtiyarlıktan endişe ediniz. İhtiyarlık ihtiyaçlarını gençlikte hazırlayınız.

17-Kış hazırlığını yazın yapınız. Bugünün işini yarına bırakmayınız. Mütehassıs doktor söylemedikçe şunun bunun sözü ile kan aldırmayınız.

18-Cömertliği adet edininiz. Bencillikten uzak olunuz. Ehil olmayanların sohbetinde bulunmayınız. Hacetinizi cömertlerden isteyiniz. Borçluları sıkıştırmayınız. Dostlarınızı hatalarından dolayı ikaz ediniz.

19-Evlatlarınıza hüner ve sanat öğretiniz. Halinizi dosttan ve düşmandan saklı tutunuz. Gizli söyleşilen yerleri dinlemeyiniz.

20-Emirlerin huzurunda gözlerinizi muhafaza ediniz. Sözlerinizi ölçülü söyleyiniz.

21-Nimet ve bolluk zamanında dostlarınızı anınız. Düşmanı küçümsemeyiniz. Düşmanın dost görünmesinden endişe ediniz.

22-Emniyet zamanında daha çok korkunuz. Bela vaktinde sabrediniz. Darlıkta genişlik zamanını hatırlayınız. Genişlikte darlık zamanını düşününüz. Vaatlerinize vefa gösteriniz. Ümitlilere ümitsizlik etmeyiniz. Bir görüşte kimseye aldanmayınız. Başkalarının ayıbını araştırmayınız.

23-Kendi yükünüzü başkasına yüklemeyiniz. Fena huyluları kendinize dost edinmeyiniz. Hak sözünü yerden gökten üstün tutunuz. Cenab-ı Hakka rücü etmeyi en güzel amel biliniz.

Bu yirmi üç nasihati altınla yazdırarak, yine altın bir kasaya koyan Nüşirevan çağlar boyu, hükmündeki ADALET’Lİ olmakta bugüne ve kıyamete kadar söylenecek olması ne güzel bir şey bir insanlık mirasıdır.

Bir not; Nuşirevan, babası Kubat zamanında ortaya çıkan, MEZDEK adındaki bir sapığın ortaya attığı, Komünizmin temel fikirlerini oluşturan. Ateşe Tapma. Her şeyin her kesin malı olması. Herkes malları ve yaşayışları eşitliği. Herkesin birlikte olması, Şahsi tasarrufun olmadığı. Bütün insanların her şeylerinde birbirlerine ortak olması. Biri diğerinin karısını isterse ona vermesi lazım geldiği, zenginlerin mallarını fakirlere vererek ihtiyaçlarını gidermesi gerektiği, içki, afyon gibi keyif verici, uyuşturucu kullanılması. Zina, fuhuş un İran toplumunda yaydıkları görülmüştü. Nuşirevan MS.535 yılında 80 bin Mezdekiyi kılıçtan geçirerek bu ahlaksızlığı son vererek her türlü faaliyetlerini yasakladı. Ancak bunun kırıntıları, MS 1090 Haşhaşiler ve Günümüz dede PKK olarak önümüze çıkmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR