ALKOLİK BUNAK’IN MACERALARI

Uzun zamandan beri Tarihi Amisos Kenti hikâyelerine ara vermiştik. Genel seçimler, yerel seçimler ve iş güç derken yoğun gündemden zaman bulup da bir türlü hikâye yazamadık. Hikâyelerimizin tiryakileri, ‘Ne zaman başlıyorsun hikâyelere?’ diye sürekli arayıp sitem ediyorlardı. Onların bu taleplerini görmezlikten gelemezdik. Bu nedenle zaman buldukça bu pazardan itibaren Tarihi Amisos hikâyelerimize devam edeceğiz. Ancak şeytan taşlamak zorunda kaldığımız zaman hikâyelerimize ara vermek zorunda kalacağımızı da unutmayın. Bu hikâyeler öyle kenara atılacak cinsten hikâyeler değil zira emek verilerek, düşünüp taşınarak ve hikâye kahramanlarını belli formatlara oturtarak bu hikayeleri yazdığımızdan diğer normal yazılardan farklı olacaklardır. Bugünkü hikâye kahramanımız Tarihi Amisos Kenti’nde yaşamış olan alkolik ihtiyar bunak olacak. Hikâye kahramanımız Amisos Kenti’nde doğmamış ancak daha sonra Amisos Kenti’ne yerleşmiş, konuşurken vatan, millet ve milliyetçilikten bahseden ama icraatta bunlarla alakası olmayan yaşlı bir bunak.

Hikâye kahramanımızın Amisos Kenti’ndeki adının Alkolik Bunak olarak anılmasının nedeni, gençliğinde Tanrı Dağları’nda uluyan Asena’ya hayran olduğundan, Asena’nın Türk kavmini koruduğuna inanırmış. İlk mesleği dava vekilliğiymiş. Daha sonra işlediği yüz kızartıcı bir suç nedeniyle bu meslekten ihraç edilince yazmanlık mesleğine merak salmış. Aslında onun yazmanlıkla uzaktan yakından ilgisi de yokmuş ama biraz mürekkep yaladığından, yazmanlık mesleğine heves salmış. Uzun yıllar bu mesleği icra etmeye çalışmış ama geçimini de kıç yalayarak, onun, bunun çanaklarını temizleme ve aklama işiyle temin edermiş. Ama konuşmaya sıra gelince de adamlığı ve delikanlılığı kimseye bırakmazmış. Onu tanıyanlar nasıl birisi olduğunu bilirlermiş,  ayıp olmasın diye de kendisine bir şey demezlermiş. Kendisini çok büyük dava adamı olarak topluma lanse etmeye çalışan bu zavallı, kendi dava arkadaşlarının karşısında parayı veren farklı hizipteki kişilerin de yanında olurmuş. İşi o kadar ileriye getirmiş ki üç kuruşluk menfaati için imparatorluğa ihanet edip imparatorluğu yıkmaya çalışan hainlerle kendi dava arkadaşlarını  bir olmakla suçlamaktan da geri kalmazmış. 

Dağların Kralı Asena’ya iman eden bu zavallı, görünüşte tek Tanrılı Hanif Dini’ne mensup olduğunu söylese de uygulamada Hanif Dini’nin hiçbir emrine uymadığı gibi Hanif Dini’nin yasakladığı ne varsa tamamını yapıp, gece gündüz kafayı çekip sokaklarda sarhoş yürüdüğünden ne dediğini, ne konuştuğunu ve ne yaptığını bilmeyecek kadar bunamış olduğundan kendisine Alkolik Bunak unvanı verilmiş. Alkolik bunağın dostu menfaatiymiş, ona bir şişe şarabı kim içirirse, bir öğün yemeği kim verirse anında onun çanağını yalamaya başlayıp, yönünü o tarafa çevirirmiş. Uzun yıllar birlikte oturup yediği içtiği, sohbet ettiği bazı arkadaşları daha sonra Amisos Kenti’nde uç beyi olunca onlardan yüz bin akçe talep etmiş, arkadaşlarının buna imkânı olmayınca onların aleyhinde verip veriştirmeye başlamış. Molla Kasım bu durumu öğrenince Alkolik Bunak’ın ipliğini pazara çıkarmış ve Alkolik Bunak bu olaydan sonra yalayacak çanak da bulamamış.

Alkolik Bunak o kadar basit karakterli bir adammış ki Amisos Kenti’nde kazma kürek amelelik yapan gündelik işçilerin aldığı paranın onda birine tekabül eden miktardaki paralara dahi tenezzül edermiş. Olayı o kadar ileriye getirmiş ki katillerin, canilerin, çetelerin çok cüzi para tekliflerini dahi kabul edip onlardan nemalanma cihetine dahi gidermiş. Yaptığı işi tamamen bu çerçevede yaparmış. Onu tanıyan herkes kısa vadeli kullanıp sokağa koyarmış, hayatında hiçbir işte başarılı olamamış ve sürekli çanak yalayarak hayatını idame ettirmiş. Hanif Dini’ne inandığını söylese de Pers İmparatorluğu’nda yaşayan Hanif Dini düşmanlarıyla da iş birliği yapmaktan geri kalmazmış ancak bunu kimseye de belli etmezmiş.

Hikaye kahramanımızın akıbeti ne olmuş derseniz; Allah’ın lanetine uğramış olarak bu dünyayı terk edip kendi inançları gibi inananların yanına gitmiş. Allah, bu çeşit insanları her dönemde yaratmıştır. Siz siz olun günümüzde bu karakterde olan insanlardan uzak durun. Aksi halde ne dünyada ne de ahirette mesut ve bahtiyar olamazsınız. Allah’tan temennim, toplumu her dönem Alkolik Bunak’lardan korumasıdır. Rabbime emanet olunuz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR